ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Seznam článků autora Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz

Strana 52 / 78, články 511 - 520 / 778

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   > 

článek  Výstava hub 2013 v Brně

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 26.8.2013

Plakát ke stažení

ve formátu PDF

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Výstava hub 2013 v Ratíškovicích

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 26.8.2013

Pro zvětšení obrazu

klikněte na snímek

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Výstava hub 2013 v Mariánských lázních (MK Slavkovský les)

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 26.8.2013

Plakát ke stažení

ve formátu PDF:

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Celostátní výstava hub 2013 v Hlinsku

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 26.8.2013

Plakát ke stažení

ve formátu PDF:

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Aktuálně z jižní Moravy...

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.8.2013

hřib Le Galové – Boletus le-galiae, jedovatý, vzácný

hřib Le Galové – Boletus le-galiae, jedovatý, vzácný

pstřeň dubový alias masojed alias volský jazyk – Fistulina hepatica, jedlý

pstřeň dubový alias masojed alias volský jazyk – Fistulina hepatica, jedlý

hřib medotrpký – Boletus albidus, nejedlý

hřib medotrpký – Boletus albidus, nejedlý

bedla vysoká – Macrolepiota procera, jedlá, tržní druh

bedla vysoká – Macrolepiota procera, jedlá, tržní druh

I vůně libečku byla cítit 20. srpna po ránu v lese Rúdníčku u Ratíškovic.

Tou byl po roce opět potvrzen zdejší výskyt vzácnějšího hřibu Le Galové.

Radost mykologům amatérům tu způsobily i plodnice dalších, právě vyrostlých hub.

Začíná růst například pstřeň dubový a roste hřib medotrpký.

Naději na zlepšení růstu hub korunuje bedla vysoká.

Pěkné zážitky z návštěvy lesů, luhů a hájů i v jiných krajích všem přejí,

Vašek Koplík a Laďa Špeta (foto) z Ratíškovic.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z lesů na Manětínsku

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.8.2013

Hřib kovář – Boletus erythropus, jedlý, tržní druh - foto autor

Hřib kovář – Boletus erythropus, jedlý, tržní druh
foto autor

O uplynulém víkendu jsem nečekal v lese opravdu vůbec žádné houby, ale nakonec jsem byl docela příjemně překvapen. V borovicích nebylo vůbec nic - doslova ani houba. Pouze pod vtroušenými břízami se ojediněle objevil křemenáč březový.

Ovšem v údolní smrčině, na stinných a vlhčích místech, nebo podél lesních cest, kam spadla nějaká voda, je to místy docela slušné.

Nejsou to sice zatím žádné žně, ale pokud nachodíte dostatek kilometrů, tak se něco nasbírat dá. K nalezení je hřib kovář, hřib smrkový, kozák a křemenáč březový, klouzek sličný. Z lupenatých hub jsme našli jen pár kusů holubinky mandlové a několik úplně červivých plodnic muchomůrky růžovky.

Tomáš Pavelka

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Smažený kotrč dle Martina Valenta

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.8.2013

rozborka...

rozborka...

máčení v těstíčku...

máčení v těstíčku...

netradičně úpravený a chutný - smažený kotrč

netradičně úpravený a chutný - smažený kotrč

Hledal jsem recepty na jinou úpravu kotrče, než je tradiční falešná dršťková polévka, nenašel jsem nic, a tak jsem zkusil tento vlastní experiment:

Ingredience:

Kotrč kadeřavý, zeleninový vývar, hladká mouka, vejce a sůl, sádlo na smažení.

Postup:

Z borového lesa jsme si domů přinesli pěknou plodnici kotrče kadeřavého.

Rozebereme ji na menší kusy (podobně jako květák na růžičky), řádně ji osprchujeme a zbavíme zeminy, jehličí, případně i breberek, které v ní bydlí.

Kotrče zvolna čtvrthodinku povaříme v zeleninovém vývaru, scedíme, dáme okapat a vychladnout.

Z osoleného vejce, mouky a trošky vývaru (ten můžeme ochutit lžící piva či zakápnout portským) připravíme hustší těstíčko (řídké kotrčem proteče).

Jednotlivá sousta kotrče důkladně omáčíme v těstíčku a zvolna smažíme.

Pozn. Smažený kotrč chutná neméně dobře namísto v těstíčku, obalený v klasickém trojobalu.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z Jindřichohradecka

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 12.8.2013

čechratice (čechratka) černohuňatá – Tapinella atrotomentosa - kuchyňsky nedoporučený druh

čechratice (čechratka) černohuňatá – Tapinella atrotomentosa
kuchyňsky nedoporučený druh

kotrč kadeřavý – Sparassis crispa, jedlý, tržní druh

kotrč kadeřavý – Sparassis crispa, jedlý, tržní druh

Vážení přátelé,

v rámci týdenní dovolené v Horním Skrýchově u Jindřichova Hradce jsem se procházel zdejšími krásnými lesy. I tady dlouhodobé sucho růstu hub nepřeje, nicméně v týdnu zapršelo, tak se snad situace zlepší.

Zatím prakticky jediné houby byly čechratky (nově čechratice, pozn.red.) černohuňaté. Zamlada jsem je sbíral a naložené do octa jedl, v atlasech byly uváděny jako jedlé; po jejich překvalifikování mezi nebezpečné si už netroufám.

Dalším nálezem byl kotrč kadeřavý, ten ovšem již skončil jako dršťková polévka.

S pozdravem

Martin Valent

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Pozvánka na "Křest houbařského kalendáře 2014"

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 6.8.2013

Pozvánka ke stažení

ve formátu PDF

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Zprávy z Ratíškovic

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 29.7.2013

Hřib kaštanový – Gyroporus castaneus, jedlý, vzácnější druh

Hřib kaštanový – Gyroporus castaneus, jedlý, vzácnější druh

Xerocomus armeniacus – suchohřib meruňkový, jedlý, zde jeho zřídkavější žlutavá forma

Xerocomus armeniacus – suchohřib meruňkový, jedlý, zde jeho zřídkavější žlutavá forma

Dodržujeme pitný režim, tož žijeme! …a zdravíme z jižní Moravy.

Možná to je pud sebezáchovy, který tu nutí v tyto tropické a suché dny fruktifikovat některým druhům hub.

Suchohřib plstnatý, holubinka nazelenalá i vzácnější hřib kaštanový, patří mezi ty méně náročné.

Ale suchohřib meruňkový i jeho žlutavá forma, ty už růstem dokazují příslušnost k teplomilným druhům.

Křemenáče osikové, jakož i kozáky topolovédubové a hřiby přívěskaté, ty navíc spatřily Dúbravu právě v době, i když už vlastně nemá co růst.

Takže v rámci mapy aktuálního růstu hub dáváme "dvojku"s tím, že vždy se dá něco najít, i když máme názor, že je nyní spíše štěstím u nás na nějaké houby natrefit.

Ovšem, štěstí se má chodit naproti, což znamená mj. mít vytipovaná místa, na kterých by i v současných teplých dnech něco vyrůst mohlo.

Všechny houbaře zdraví

Vašek Koplík a Laďa Špeta

z MK Ratíškovice

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 52 / 78, články 511 - 520 / 778

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Jarní přednášky ČMS
každé úterý
až do 11. 6. 2019.

Pozor - změna zahájení!

Přednáška začíná již v 17:45.
Houby k určení přineste v 17:15.

Příspěvky a předplatné 2019

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .