ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Seznam článků autora Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz

Strana 28 / 81, články 271 - 280 / 806

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   > 

článek  Posedmnácté o Hamrovský hubník...

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 15.12.2014

Vítězka v kategorii Sladký hubník, Hana Vařeková

Vítězka v kategorii Sladký hubník, Hana Vařeková

Sobotní večer byl ve znamení každoroční soutěže znalců tohoto typického krajového jídla z oblasti Krkonoš a Jizerských hor. Soutěžící z místa i okolí dodali 18 slaných a 7 sladkých soutěžních hubníků. Potěšitelná je v posledních letech zejména tvůrčí invence soutěžících v kategorii sladkých hubníků, kterých rok od roku přibývá. Po odpovědné práci ochutnávací poroty a sčítací komise, a po vyhlášení výsledků se všichni navzájem dobře a dlouho bavili. Ochutnávali přitom nejen jednotlivé vzorky hubníků, ale i další nápadité speciality z rodinných kulinářských nápadů účastníků večera. K pohodě, poslechu i k tanci všem zahrála skupina „Nesejdou se“.

Za houbaře z Velkých Hamrů

Aleš Vít, foto: Petr Hampl

SNÍMKY KE STAŽENÍ V PDF

VÝSLEDKY SOUTĚŽE

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Pár drobných zpráv z Čelákovic...

sekce  Zájmová uskupení / Zprávy

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 15.12.2014

Srdečně pozdravuji a posílám pár drobných zpráv.

V úterý 2. prosince se uskutečnila v museu v Mělníce beseda s tématem Vzácné houby Mělnicka. Přednášel Jarda Malý, doplnil jej Ing. Kroutil, který povídal o významu glukanů, dále Ing. J. Baier o léčivých houbách. Závěrem si premiéru odbyla J. Čermáková filmem o výstavě chryzantém v Holicích.

O týden později 9. prosince byla v Čelákovicích přednáška Ing. Kroutila o jedech v potravinách a šířeji na téma glukany. Dále přednášeli o podzimních houbách ing. Baier, ing. Kadeřávek a přítel Chvojka.

Obě akce byly hojně navštíveny. K vidění byly krásné plodnice čirůvek, hlívy, strmělek, šťavnatek aj. Ještě 12. prosince jsem měl v ruce pravé lišky a hadovku smrdutou.

Spolek houbařů Čelákovice připravuje tradiční zamykání lesa, které se uskuteční 27. prosince. Sraz je v 9. 30 hod. v Čelákovicích na nádvoří Městského musea.

Za SH Čelákovice

Josef Kadeřávek

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Silvestrovský výšlap s MK Hořovice

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 15.12.2014

Ahoj všichni,

posíláme pozvánku na silvestrovskou vycházku. Doufáme, že nám bude počasí opět přát. S kým se neuvidíme, tomu přejeme hodně zdraví, štěstí a pohody.

Těšíme se na setkání

Za MK Hořovice

Olda a Pavel

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Martin Valent - Houbařovy podzimní nudle

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 7.12.2014

liška nálevkovitá a stroček trubkovitý; v kuchyni jim to ladí...

liška nálevkovitá a stroček trubkovitý; v kuchyni jim to ladí...

nudle a houby chutnají v mnoha podobách

nudle a houby chutnají v mnoha podobách

(variace na italské těstoviny aglio olio)

Ingredience na 2 porce:

  • vaječné tagliatelle 180 g
  • lišky nálevkovité a stročky trubkovité 200 g
  • olivový olej extra panenský 3 polévkové lžíce
  • česnek 3 stroužky (velké)
  • feferonka 1 lusk
  • sůl
  • pažitka (zelená petrželka)

Postup:

  1. Ve velké pánvi rozpálíme olej, přidáme česnek nakrájený na plátky, feferonku na drobné kousky (pálivost pokrmu lze dále upravit ponecháním nebo odstraněním jadérek, případně můžeme feferonku jen orestovat a poté ji vyndat), orestujeme (česnek nesmí zhnědnout, byl by hořký) a přidáme očištěné houby (větší překrojíme, menší můžeme ponechat vcelku).
  2. Houby osolíme, přikryjeme poklicí a podusíme (stačí cca 8 minut).
  3. Souběžně uvaříme těstoviny podle návodu.
  4. Těstoviny slijeme (trochu vody z nich můžeme přidat k houbám), promícháme se směsí na pánvi a servírujeme s nakrájenou pažitkou či zelenou petrželkou.

Tipy:

  • místo nudlí lze použít i jiné těstoviny; domácí nudle jsou samozřejmě lepší než kupované, poněkud však zvyšují pracnost přípravy pokrmu
  • olivový olej je v receptu vzhledem k tomu, že jde o variaci na italské jídlo
  • Italové kombinací těstoviny (bílá) – feferonka (červená) – petrželka (zelená) vytvářejí vlastenecky vybarvený pokrm v barvách své vlajky; se stročky a bez zeleně ovšem získáme vlajku císařského Německa

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z došlé pošty...

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 29.11.2014

jedna z méně běžných variet hlívy ústřičné - s modře zbarveným kloboukem

jedna z méně běžných variet hlívy ústřičné - s modře zbarveným kloboukem

... v příloze zasílám snímky podle mě nádherných exemplářů hlívy. Poslal mi je kamarád pro bližší určení. Lokalita nálezu jsou Strážovské vrchy na Slovensku a houby vyrostly na dubu.

Houby fotil Lukáš Gavlovský, který s případným využitím snímků souhlasí.

Srdečně zdravím a přeji úspěch všem, kteří se ještě do lesa vydají i s košíkem.

Hanka Kopecká

Redakční poznámka: hlíva ústřičná mívá proměnlivou barvu pokožky klobouku. Tu s modrým tónem např. uvádí na str. 133 atlas Houby (Hagara, Antonín, Baier), Aventinum 2000 jako hlívu holubí.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Podzimní šperk...

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 29.11.2014

voskovka granátová – Hygrocybe punicea - uvedená v kategorii EN červeného seznamu jako ohrožený druh

voskovka granátová – Hygrocybe punicea
uvedená v kategorii EN červeného seznamu jako ohrožený druh

Do poradny hub, stejně jako do redakce našich stránek docházejí v průběhu roku příspěvky, ve kterých se na nás obracíte o radu, nebo se jen dělíte o svou radost z poznávání a fotografování zajímavých druhů hub.

Je tomu tak i ve sdělení přítele Petra Mikuše, který mj. píše:

...a protože se občas objeví i nádhernosti, jako jsou tyto voskovky granátové, nalezené před pár dny, s již tenkým ledovým povlakem, posílám je pro potěšení. Pár se jich vyskytlo na spásaných a sekaných loukách a měl jsem z nich opravdu radost...

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Ze zamykání lesa v MK Ratíškovice…

sekce  Zájmová uskupení / Zprávy

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 26.11.2014

aktéři zamykání

aktéři zamykání

závěr ratíškovické sezóny v podobě košíku směsi pozdních podzimních druhů hub

závěr ratíškovické sezóny v podobě košíku směsi pozdních podzimních druhů hub

Zprávu o každoroční akci, uzavírající tamní hlavní houbařskou sezónu nám i vám poslali přátelé z Ratíškovic.

Četné další zajímavé informace o činnosti klubu v Ratíškovicích se dozvíte, pokud navštívíte http://ratiskovice.houbareni.cz

Foto: Ladislav Špeta

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Houbařská sezóna ještě nekončí…

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 26.11.2014

Čirůvka dvoubarvá – Lepista personata alias L. saeva, jedlá, tržní druh

Čirůvka dvoubarvá – Lepista personata alias L. saeva, jedlá, tržní druh

Čirůvky se zeleninou ve sladkokyselém kořeněném nálevu

Čirůvky se zeleninou ve sladkokyselém kořeněném nálevu

Houby nyní rostou na světlých místech a na dusíkem dobře zásobených loukách.

O hojný nález svěžích čirůvek dvoubarvých z 23. 11. 2014 se s vámi dělí Petr Dobrý z Pardubic. Není jen milovníkem přírody a houbaření. Houby nakládá do vlastního nálevu.

Počasí prozatím pozdně podzimnímu houbaření přeje. Je to příležitost i pro vás, kteří vyznáváte tuhle zajímavou, chutnou a u nás oblíbenou úpravu hub.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Založení MK Poděbrady

sekce  Zájmová uskupení / Zprávy

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 25.11.2014

Dobrý den,

zasílám informaci o založení mykologického klubu v Poděbradech. Naše setkávání plánujeme každé čtvrté úterý v měsíci od 17 hodin ve výškové budově "Pentagon" (Centrum volného času), v 1. patře.

Budova se nachází na adrese T. G. Masaryka 1130/III, naproti vlakového a autobusového nádraží.

Za MK Poděbrady

Jiří Merta

Člen ČMS od roku 1997

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Michal Mikšík - Aktuální růst hub

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 16.11.2014

čirůvka dvoubarvá - Lepista personata, jedlý tržní druh

čirůvka dvoubarvá - Lepista personata, jedlý tržní druh

šťavnatka pomrazka - Hygrophorus hypothejus, jedlý druh

šťavnatka pomrazka - Hygrophorus hypothejus, jedlý druh

čirůvka osiková - Tricholoma frondosae, jedlý druh

čirůvka osiková - Tricholoma frondosae, jedlý druh

klouzek žíhaný - Suillus collinitus, jedlý druh

klouzek žíhaný - Suillus collinitus, jedlý druh

kukmák příživný - Volvariella surrecta - kriticky ohrožený druh Červeného seznamu (CR)

kukmák příživný - Volvariella surrecta
kriticky ohrožený druh Červeného seznamu (CR)

Díky současnému teplému počasí lze i na vhodných stanovištích v okolí Prahy najít nikoli jen výborné jedlé, ale i některé vzácnější druhy hub. Ideální jsou stanoviště pod smrky, modříny, borovicemi a na otevřených travnatých plochách, zejména tam kde je více mechu a vlhčí půda. Vhodnými místy jsou tak lesoparky se smíšenými lesy vyšším podílem jehličnatých dřevin.

Pod borovicemi nyní hojně roste čirůvka zemní (Tricholoma terreum), poznatelná podle šedavého vláknitého, nízce kuželovitého klobouku a bělavého válcovitého třeně. V kuchyni se hodí dobře jak samostatně, tak ve směsi s jinými houbami. Další snadno určitelná je rovněž jedlá, aktuálně rostoucí čirůvka dvoubarvá (Lepista personata). Vyhledává na dusík bohatší lokality, zejména trávníky a pastviny.

Spíše na vlhčích a mechatých místech roste chutná šťavnatka pomrazka (Hygrophorus hypothejus), se šedohnědým, mírně nálevkovitým kloboukem a zářivě žlutými, sbíhavými lupeny a dužninou.

V početných skupinkách je vidění šťavnatka modřínová (Hygrophorus lucorum), která je celá žlutá a roste výhradně pod modříny. Nevadí jí mírné mrazíky a za teplé zimy je tak vděčným druhem při pozdních houbařských výpravách.

V osikových porostech je k nalezení krásně, zářivě žlutohnědá čirůvka osiková (Tricholoma frondosae), která má sytě žluté lupeny, bílou dužninu a jemně šupinkatý klobouk. Na rozdíl od podobné čirůvky zelánky (Tricholoma equestre), která je v poslední době považována za podezřelou, je to dobrá jedlá houba, kterou lze všestranně využít na různé způsoby úpravy.

Přestože hřibovitých hub valem ubývá, stále ještě rostou čerstvé plodnice některých z nich. Celkem vzácně ještě roste pod borovicí černou v místech s vápenitým podložím klouzek žíhaný (Suillus collinitus), který se od ostatních klouzků liší zejména růžově zbarveným myceliem na samotném konci třeně. Začíná růst nejdříve v září a za příhodného počasí vytrvá až do konce listopadu.

Symbolem podzimních hub je strmělka mlženka (Clitocybe nebularis), která na svých rozkládajících se plodnicích zřídkavě hostí zajímavý druh houby, kukmák příživný (Volvariella surrecta). Tuto houbu poznáme podle plodnic, vyrůstajících z výrazné, bělavé pochvy.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 28 / 81, články 271 - 280 / 806

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Příspěvky a předplatné 2020

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 3/2019

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .