ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Seznam článků autora Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz

Strana 70 / 77, články 691 - 700 / 764

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   > 

článek  Dubáček z Adršpachu...

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 19.5.2012

hřib dubový - Boletus reticulatus

hřib dubový - Boletus reticulatus

Trvalá výstavka hub před lékárnou v Polici nad Metují zaznamenala první letošní hřib dubový, nalezený ve středu 16. 5. v Adršpachu...

Naďa Rošková

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Ztráty a nálezy…

sekce  Aktuality

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 14.5.2012

Vážení přátelé,

na letošní finále 38. ročníku soutěže nakládaných hub (13. 3.)  jsem si s sebou do Žatce přivezla k bližší konzultaci fotoalbum se snímky hlenek. Od příjezdu zpět domů snímky postrádám. Nejspíš jsem album zanechala v žateckém hotelu Černý orel, kde ho někdo z přítomných mohl najít, rád by ho vrátil, ovšem neví komu. V takovém případě prosím nálezce, aby mi napsal na adresu , případně zavolal do ústředí ČMS.

Děkuji, Marie Sobotková, MK Praha

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Naďa Rošková – několik myko postřehů…

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 12.5.2012

rosolovka listovitá – Tremella foliacea - foto: Pavla Pavlová

rosolovka listovitá – Tremella foliacea
foto: Pavla Pavlová

ucháč obecný - Gyromitra esculenta - foto: Milan Dvořák

ucháč obecný - Gyromitra esculenta
foto: Milan Dvořák

hnojník - Coprinus sp. - foto: Milan Dvořák

hnojník - Coprinus sp.
foto: Milan Dvořák

Na úvod dovolte malou redakční poznámku.

V prostoru před výlohou lékárny v Polici nad Metují je k vidění stálá výstavka hub. O tuto zajímavost po celou houbařskou sezónu náležitě a už po léta pečuje mykologicky osvícený personál lékárny. Místní houbaři a zájemci z blízkého i vzdálenějšího okolí výstavku s oblibou navštěvují a přinášejí houby na určení. Nezřídka sem docházejí snímky hub i dotazy houbařů také elektronickou poštou. Uvedené místo je ideálním prostředím pro houbařskou osvětu. Tamní přispěvatelkou, v roli regionální korespondentky pro naše stránky, je paní Jana Rošková, která píše:

Zdravím všechny a posílám něco mykologických postřehů posledních dnů z Police nad Metují.

-rosolovku listovitou, nalezla u Rychnova n. Kněžnou, v údolí Javornického potoka na olši a snímek zaslala Pavla Pavlová

-ucháč obecný a hnojník, text a foto je od Milana Dvořáka z Bukovice u Police nad Metují, z jehož sdělení vybírám:

...“tak jsem se letos přece dočkal. Toulám se po lesích, po parcích a nic. Alespoň jsem si tedy přinesl kámen na skalku, a když jsem ho tam dal, málem jsem přimáčkl ucháče. Nějaké z nich jsem dal na výstavku do lékárny. Doufám, že se nepletu, když řeknu ucháč obecný. Zase tolik jsem jich ještě neviděl.Prošel jsem I některá další nadějná místa, ale z nich mám jen foto úlovky. Torzo smrže jedlého - Morchella vulgaris, byl už přestárlý, tak jsem ho na výstavku nebral. A hnojníky*, ty by teprve nevydržely. Ucháče na skalce se zvětšují, koncem týdne je zase dodám."

*Hnojníky na snímku nejvíce připomínají C. narcoticus (druh s omamnou vůní při rozetření plodnice);  vysoce pravděpodobně budou ze subsekce Narcotici či Nivei (pokud ne, tak ze subsekce Alachuani či Lanatuli) - určení by potvrdil mikroskopický obraz, vč. typu buněk véla, detail véla by určení makro rovněž výrazně napomohl zařazením do jedné ze dvou skupin subsekcí. (Pozn. red.).

Osobně jsem v posledních dnech sbírala v hojnějším počtu májovky, na zahradě v chatové osadě Vrané nad Vltavou - Škochovice.

Zdraví Naďa Rošková

Police nad Metují

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Jarní výstava hub v Čečelicích

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 11.5.2012

Zveme vás do Čečelic u Byšic a Všetat.

Bohouš Hlaváček

Jana Čermáková

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Jan Klvač - k aktuálnímu růstu hub...

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 7.5.2012

z lokality čirůvky májovky – Calocybe gambosa

z lokality čirůvky májovky – Calocybe gambosa

blatouch bahenní – Caltha palustris

blatouch bahenní – Caltha palustris

choroš šupinatý - Polyporus squamosus

choroš šupinatý - Polyporus squamosus

V uplynulém 18. týdnu (30. 4. – 6. 5.) a zejména od jeho druhé poloviny se naplno rozrůstají čirůvky májovky. O tom svědčí nejen hlášení houbařů z vícerých míst republiky, ale i dotazy v naší e-poradně, a také donášky vzorků, zaznamenané Ústřední houbařskou poradnou v Karmelitské 14, v Praze 1.

O snímky z houbaření během uplynulého víkendu a několika informacemi se námi a se čtenáři zdejších stránek podělil náš přispěvatel Jan Klvač. Kromě bohatého nálezu májovek v Praze 5, a břehy potoka lemujících blatouchů, zaznamenal na odumírajícím dřevě listnáčů také choroš šupinatý.

Stejně jako v případě čirůvky májovky jde o jedlý, tržní, alias kodexový druh.Jen, na rozdíl od májovky, není tento choroš určen k přímému prodeji, resp. k uvádění do oběhu. Sbírají se pouze jeho mladé plodnice a je určen k výkupu za účelem dalšího průmyslového zpracování.

Zkušení houbaři z jeho čerstvě vyrostlých a ještě měkkých a šťavnatých plodnic připravují některé chutné speciality, jako např. mleté řízky z choroše šupinatého.

Zapsal: A.V.

Foto: J. Klvač

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Martin Valent - dobrota z májovek...

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 4.5.2012

májovky ve svěží a chutné úpravě - foto: M. Valent

májovky ve svěží a chutné úpravě
foto: M. Valent

Aktuálně k nám začínají docházet informace o hojnějším výskytu čirůvky májovky – Calocybe gambosa. Inspirován růstem těchto oblíbených hub a ve spojení s jejich kuchyňským využitím, nám do redakce napsal Martin Valent, aby se podělil s ostatními čtenáři našich stránek o svou oblíbenou úpravu májovek. Vědom si toho, že snímek pořídil spíše jen pro ilustraci, věří, že takto upravené májovky vám zachutnají.

Z došlé pošty:

...dovoluji si poslat hlášení o výskytu hub - letos první (alespoň pokud jde o mne) čirůvky májovky 1. května v Praze - Divoké Šárce. Původně jsem plánoval smetanovou omáčku podle kuchařky pana Smotlachy, ale nahlížeje na webové stránky ČMS, objevil jsem zde recept na salát z májovek s mungo klíčky.

Vzpomněl na svůj vlastní salát, který dnes večer vytvořím. Recept je v příloze a bude-li se hodit k vyzkoušení i dalším zájemcům (mně osobně tento salát velmi chutná), budu potěšen.

S pozdravem, Martin Valent

Ingredience (cca 4 porce):

čirůvka májovka 0,5 kg, cibule žlutá 1 ks, cibule červená 1 ks, vejce natvrdo 3 ks, tvrdý sýr (gouda, čedar, ementál…) 0,3 kg, majonéza 3 polévkové lžíce, zakysaná smetana 3 polévkové lžíce, sůl, pepř (čerstvě mletý), kmín (drcený), sádlo (nebo jiný tuk dle libosti), pažitka čerstvá

Postup přípravy:

Houby očistit, nakrájet, obě cibule oloupat, nakrájet na malé kousky.

Na tuku nechat zesklovatět polovinu z každé cibule, přidat houby, sůl, kmín, pepř, podusit do změknutí, nechat vychladnout.

Vejce a sýr nakrájet na kostičky, smíchat s houbami, zbylou cibulí, majonézou a zakysanou smetanou, podle chuti přisolit a opepřit.

Ozdobit nakrájenou pažitkou, podávat s pečivem (nejlépe domácím chlebem).

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Dalibor Marounek: Jarní salát z májovek

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 30.4.2012

jarní salát z májovek

jarní salát z májovek

Suroviny:

300g čirůvek májovek, 100g eidamu, 100g naklíčeného munga, 1 svazek ředkviček, 1 červená kapie, olivový olej, 1 bujónová kostka, citronová šťáva, sůl, mletý černý pepř.

Postup:

houby očistíme a doměkka uvaříme v mírně osolené vodě, scedíme je, propláchneme. Ředkvičky pokrájíme na kolečka, kapii na kostičky a sýr na slabé proužky. Přidáme mungo klíčky a vše promícháme.

Zálivka:

nastrouháme bujónovou kostku, kterou promícháme z 5 lžícemi olivového oleje a 1 lžící citronové šťávy, důkladně promícháme. Zalijeme ostatní suroviny, opepříme a dle potřeby osolíme. Vychlazené podáváme jako sólo pokrm, případně s pečivem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z došlých dotazů...

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 25.4.2012

smrže před chalupou - foto: Svatopluk Janeček

smrže před chalupou
foto: Svatopluk Janeček

nadívané kačenky české - foto: Aleš Vít

nadívané kačenky české
foto: Aleš Vít

Čas smržů je tady.

Svědčí o tom dotazy v naší e-houbařské poradně.

Pro všechny z vás, zájemce o informace na zmíněné téma, čerpáme z korespondence, která k nám přišla od pana Janečka ze Šumavy.

Z dotazu:

...na zahradě u naší chalupy na Šumavě nám během tohoto týdne poprvé vyrostly takovéto houby (v příloze). Domníváme se, (dle popisu v atlase hub), že se jedná o smrže. Nikdy jsme je nesbírali, (hlavně ani nějak nenacházeli), tak bych vás chtěl požádat o radu, zda jsme houby určili správně.

Děkuji, S. Janeček

Z odpovědi:

...děkuji za Váš dotaz.

Máte pravdu jsou to smrže. S ohledem na přítomnost mulčovací kůry odhaduji, že jde o smrž pražský - Morchella pragensis.

Ten vyrůstá obvykle ve spojitosti a nějakou dobu (zpravidla hned příští jaro) po zamulčování terénu. Podle množství kůry a velikosti zamulčované plochy se někdy objevuje ve stovkách polodnic. Bohužel, takto vyrůstá pouze po dobu jednoho, dvou let. Druhý rok je jeho růstová vlna o poznání slabší.

V naší poradně není běžně dovoleno nabádat k požívání hub, určených toliko na základě zaslaného snímku. V tomto případě lze udělat čestnou výjimku. Všechny druhy smržů i jim podobná kačenka česká jsou jedlé a dobré jarní houby.

V kuchyni se používají od pradávna, mezi jinými úpravami například i nadívané.

Sbírejte pouze čerstvé plodnice. Před vlastní kuchyňskou úpravou je doporučuji krátce spařit. Za syrova jsou totiž všechny smržovité, kustřebkovité i chřapáčovité houby pro manipulaci velmi křehké.

Snímek nadívaných smržů nemám právě po ruce, vezměte proto za vděk nadívanými kačenkami.

Přeji Vám kulinářský zážitek.

Aleš Vít

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z došlých dotazů…

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.4.2012

Terčovnice síťnatá - Disciotis venosa - foto: Vladimír Pavlíček

Terčovnice síťnatá - Disciotis venosa
foto: Vladimír Pavlíček

Z naší elektronické poradny hub tentokrát vybíráme příspěvek pana Vladimíra Pavlíčka.

Z dotazu:

...posílám všem pozdrav ze severních Čech.

Tuto houbu jsem nalezl a fotil 19. 04. 2012 v Liberci. Vyrůstá cca 50 m od Intersparu, pod ovocným stromem.

Měl jsem k dispozici pouze starý firemní foťák. Lze podle snímku určit druh?...

S pozdravem

V. Pavlíček

Z odpovědi:

V uvedeném případě jde o vcelku méně běžný nález terčovnice síťnaté. Je to jarní houba, patřící mezi smržovité druhy. Vyrůstá dosti vzácně v lesích, zřídkavě i v parcích, s oblibou na půdách s přítomností vápence. Podle zkušeností je možné ji někdy v hojnějším množství najít také kolem potoků a ve vlhčích místech s porostem devětsilu (Petasites sp.)

A.V.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Pozvánka na výstavu...

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 19.4.2012

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 70 / 77, články 691 - 700 / 764

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Mikroskopy, USB kamery
a servis

INTRACO MIKRO

Více na www.intracomicro.cz.

Příspěvky a předplatné 2018

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 1/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .