ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Seznam článků autora Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz

Strana 62 / 81, články 611 - 620 / 809

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   > 

článek  Z došlé pošty - Houby během loňského rybaření v Norsku

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.3.2013

Tím správným povzbuzením do nové houbařské sezóny by mohl být i následující milý příspěvek.

Do naší e-redakce ho poslal Petr Jirásek z Prahy 4 a jde v něm o jeho vzpomínku z loňské srpnové výpravy s přáteli do Norska.

Původně měl být celý čas pobytu výhradně jen o rybách a rybaření u města Kamoyavar Norkapp.

Příležitost však nedala zapomenout, že téměř v každém obyvateli české kotliny se skrývá houbař.

Zkrátka, mimo zmíněné rybaření, tentokrát v okolí města Alta, byly na každém kroku k vidění samé houby. A ne ledajaké. Plno krásných kozáků a křemenáčů, které tam nikdo z tamních obyvatel nesbírá.

Od okamžiku objevení prvních jedlých a u nás ceněných hub se pak po celou dobu pobytu stal úspěšnou náhradou houbařského košíku jeden s kbelíčků, určených původně pouze na odnos ulovených ryb.

Hojnost ryb i hub během dalšího pobytu bezezbytku vyčerpala veškerou kulinářskou invenci přítomných.

Za jeden z úspěchů si účastníci zájezdu považují, že chuti a vůni připravovaných hub po několika dnech neodolal ani zprvu krajně nedůvěřivý pan domácí, u něhož bydleli.

AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  MK Hradec Králové předkládá...

sekce  Zájmová uskupení / Zprávy

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 9.3.2013

Bližší informace jsou

v příloze ke stažení

ve formátu PDF-ZDE:

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z MK ČMS Helké Hamry...

sekce  Zájmová uskupení / Zprávy

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 4.3.2013

březnová houbařská nástěnka ve Velkých Hamrech

březnová houbařská nástěnka ve Velkých Hamrech

Hamrovští houbaři se už těší na jaro.

V jarním duchu se nese i obsah březnové houbařské nástěnky na náměstí ve Velkých Hamrech.

Přestože se v Jizerských horách na mnoha místech stále pilně lyžuje, sluníčno o sobě dává v posledních dnech citelněji znát.

Je to signál kvapem se blížícího jara. Zanedlouho se s posledním tajícím sněhem na smrkových šiškách objeví první penízovky.

Už aby to bylo, což přejeme nejen sobě, nýbrž i vám všem napříč houbařskou republikou.

Zdraví všichni

z MK ČMS

Velké Hamry

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z Fracolhotského kyseláče 2013

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 4.3.2013

staronová vítězka kyseláče 2013

staronová vítězka kyseláče 2013

vítězové koštu o nejlepší slivovici

vítězové koštu o nejlepší slivovici

defilé nefalšované dobroty

defilé nefalšované dobroty

v Půlčinských ledopádech

v Půlčinských ledopádech

V osmém ročníku soutěže o nejlépe naložené houby se uplynulou sobotu sešlo 36 vzorků.

Nejvíce chutnal ten, který přivezla z Lipníku na Bečvou Yvona Janotová, která soutěž vyhrála už po třetí v řadě.

Druhý skončil Jindřich Šeliga a třetí Milan Ptáček , oba z Francovy Lhoty.

V boji o nejlepší slivovici zvítězil Karel Matůš , na druhém místě se umístil Josef Kocourek a na třetím Vojtěch Kabrhel - všichni osvědčení místní borci.

Průběh soutěže vhodně doplnila zajímavá přednáška Jirky Polčáka na téma léčivé houby.

Dominantou okolní přírody byly Půlčinské ledopády.

O pohodu z vydařené akce se dělíme s ostatními houbaři.

Za spolek hřibařů

Francovy Lhoty

Luděk Hřib

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Obnovený MK NIVNICE vás srdečně zve...

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 15.2.2013

POZVÁNKA

PDF ZDE:

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  FRANCOLHOTSKÝ KYSELÁČ

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 12.2.2013

POZVÁNKA

PDF

zde ke

stažení

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Činnost MK Velké Hamry v roce 2013

sekce  Zájmová uskupení / Zprávy

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 12.2.2013

Houbařská spolková vývěska MK Velké Hamry - únor 2013

Houbařská spolková vývěska MK Velké Hamry - únor 2013

Plán

činnosti

2013

PDF

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Ohnivce atd. ...

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 12.2.2013

Ratíškovické ohnivce, něco pro oko... - foto: Laďa Špeta

Ratíškovické ohnivce, něco pro oko...
foto: Laďa Špeta

trochu kulinářského zmatku...

trochu kulinářského zmatku...

Tak nám v Ratíškovicích začaly kvést ohnivce-ty rakouské. Abychom to zglobalizovali i trochu zamotali, přeposíláme obrázek z francouzského atlasu, kde je ohnivec označován jako delikatesa, stejně jako smrže. Možná to bude chtít vyzkoušet.

Zdravím všechny a přeju i estetické požitky z hub.

Vašek Koplík

Pozn. red.:

Jak se nám podařilo obratem zjistit, jde o kulinářský magazín (viz. PDF), mj. se třiceti vyhlášenými recepty. V případě ohnivců se tamní redakci nepochybně vloudila chyba hodnocení jejich kulinářských kvalit v podobě tří vidliček. Udělujeme jim onen pověstný palec dolů.

Za příspěvek děkujeme Vaškovi Koplíkovi i přátelům z MK Ratíškovice.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Činnost MK Náchod v roce 2013

sekce  Zájmová uskupení / Zprávy

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 29.1.2013

Naše pravidelná setkání v náchodském MK se konají každé první pondělí v měsíci.

VÍCE ZDE:

příloha ve formátu PDF

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z koštu sviňůrek v Ratíškovicích…

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 29.1.2013

z průběhu ochutnávky aneb tady jde o body

z průběhu ochutnávky aneb tady jde o body

defilé soutěžních vzorků

defilé soutěžních vzorků

radost z ocenění

radost z ocenění

Třináctý byl Měsíc československo sovětského přátelství, dvanáct známe apoštolů, jedenáct je fotbalistů, deset je Božích přikázání, devět stojí kuželek, osm je tónů do stupnice, sedm je dní v týdnu, za šest dní stvořil Bůh tento svět, pět je hrdinů knihy Karla Poláčka, čtyři jsou roční období, tři Božské osoby, dva jsou do páru - ale jenom jeden na celé zeměkouli je košt sviňůrek naložených v octě, který bývá v Ratíškovicích.

Těmito slovy začal už XIX. ročník Slováckého koštu sviňůrek naložených v octě, který byl 11. ledna 2013 v prostorách kavárny restaurace Sport. Letošní rok je význačný tím, že v roce 1978, čili před třiceti pěti lety, byla v Ratíškovicích první výstava hub.

V úvodu koštu byl připomenut průběh uplynulé houbařské sezony, která se dlouho podobala té před osmdesáti lety, v roce 1932. Pan kronikář Jan Mikl tehdy napsal: "Pro velká sucha nerostly ani v létě ani na podzim žádné hřiby, čímž chudina připravena byla o značný vedlejší příjem." Závěr té právě uplynulé sezóny se ale nakonec přece jenom vydařil a projevilo se to i na druzích hub, které byly k degustování dodány. A shodou okolností reprezentovaly jehličnatou část Dúbravy, která bývá na podzim štědrá jak množstvím nabízených plodnic, tak počtem druhů hub.

V kategorii zbytku světa zvítězil, nejvíc chutnal, ryzec borový Markéty Antošové a druhý byl opět ryzec borový v podání Michala Příkaského ml. Ve hřibovitých zazářil klouzek obecný Markétiny babičky Žofie Koplíkové a kategorie "sviňůrek se stala jasnou záležitostí Františka Polišenského. Ten získal nejen medaili za první místo, ale i zbylé dva stupínky na stupních vítězů.

Mykorhizní symbioza je pojmenování pro soužití hub a rostlin, to jsou i kořeny stromů ve kterém si houba a rostlina vzájemně předávají některé látky. A tak se vkrádá myšlenka, že se chuť pryskyřice možná přenáší do plodnic ryzců, klouzků a čirůvek a proto tyto houby jsou tak kořenné a tím tolik chutnají. Oponenti mohou namítnout, že hřib hnědý (suchohřib, panšťák atd.) se někde nazývá "slaďák"a tak výrazný v chuti není.

Pořadatelé, mykologický kroužek v Ratíškovicích, tímto děkují kolektivu restaurace Sport za ochotu a vstřícnost při pořádání tohoto podujetí, Dík náleží i pekařství Petra Příkaského a Ladiku Tomanovi za sponzorování, všem obětavcům za dodané vzorky od Slovenska až za Vysočinu, a stejně tak i paní Žofii Koplíkové za odtajnění vítězného receptu.

Vítězný nálev.

Svaříme tyto ingredience: 1/4l octa, 1/3l vody, 2dkg soli, 5dkg cukru, 7 cukerinů (umělé sladidlo), 1 bobkový list (vavřín), 5 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 1 hřebíček,1a 1/2kávové lžičky hořčičného semínka a ½ kávové lžičky kuliček koriandru.

Úspěšnou sezónu 2013 a chutně naložené houby vám všem přeje Václav Koplík, prezident mykologického kroužku.

Foto: Laďa Špeta

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 62 / 81, články 611 - 620 / 809

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Příspěvky a předplatné 2021

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Pleurotus ostreatus
hlíva ústřičná

Lactarius badiosanguineus
ryzec červenohnědý

Clitocybe collina
strmělka pahorečná

Arrhenia spathulata
mecháček lopatkovitý

Clitocybe vibecina
strmělka žlábkovitá

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 2/2020

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .