ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Seznam článků autora Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz

Strana 77 / 81, články 761 - 770 / 809

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   > 

článek  Dalibor Marounek - Slizáky s marinovanými dršťkami

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 7.2.2012

U nás vcelku hojnější slizák mazlavý je mezi zkušenými znalci oblíbeným druhem, ale mnohými dalšími houbaři je v kuchyni opomíjený. Někoho odradí jeho název, jiného jeho vzhled, neboť při pohledu shora připomíná hřibovitou hubu, ale pod kloboukem má lupeny. A konečně, pro někoho je podezřelá i jeho fialová barva po uvaření. Slizáku lepkavému zase dávám přednost před klouzky, bývá méně červivý, nemusí se loupat a neabsorbuje tolik vody. Pro potřeby uvedeného receptu u mě ale přece jen vítězí z obou slizáků ten druhý. V pokrmu vyniká jak svou chutí, tak i barevně.

Suroviny:

0,5kg hovězích dršťek (lze nahradit vepřovými žaludky), 0,5kg slizáků naložených v sladkokyselém nálevu, 1 lusk čerstvé papriky, 1 cibule, 1 pórek, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce ústřicové omáčky, 0,2 l bílého vína, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř.

Postup:

Opracované a povařené dršťky nakrájíme na nudličky a dáme vařit do marinády z 0.2 l vína s přidáním sójové a ústřicové omáčky, přilijeme 1dcl vody a přidáme česnek sůl a pepř. Povaříme pět minut, odstavíme a necháme do druhého dne marinovat (alespoň 12 hodin). Houby scedíme z láku, promícháme s dršťkami, přidáme podušenou a pokrájenou papriku s pórkem a cibulí, podle chuti ještě opepříme nebo přidáme najemno pokrájený kousek feferonky. Podáváme vychlazené.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Vladimír Antonín - Houby. Kapesní atlas. (Alpress, s.r.o., 2005)

sekce  Knihovna / Knihy

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 4.2.2012

Knihovna ČMS doporučuje houbařům...

Tuto publikaci z pera předního českého a evropského mykologa lze označit za pokračování tradice oblíbených kapesních atlasů, které u nás byly vždy s úspěchem vydávány. Obsahuje 185 popisů nejběžnějších druhů hub, které lze nalézt v naší přírodě. Po stručném úvodu a základních informacích o tom, co jsou to houby a jak je určovat, se zaměřuje především na hlavní obrazovou a textovou část, která je na každé stránce rozdělena v poměru 1 : 1, přičemž vizuální dojem je takový, že převládají fotografie. Důvodem je to, že použité snímky pořízené zkušenými a vnímavými mykology a pozorovateli přírody, většinou členy České mykologické společnosti, především V. Jandy, jsou velmi zdařilé a názorné z hlediska určování hub. Bez váhání je lze označit za hlavní přednost tohoto atlasu. Nelze však opomenout ani popisy jednotlivých druhů, jež jsou přes svou stručnost velmi výstižné a spolehlivé. Právě zde se projevuje velká zkušenost autora. Barevné ikonky pod snímky, představující použitelnost, příp. jedovatost, daného druhu, jsou pěkně graficky zpracované. Tento atlas je užitečnou pomůckou (nejen přímo v terénu) pro všechny houbaře, kteří se snaží prohloubit si své základní houbařské znalosti, ale i pro všechny ostatní návštěvníky lesa poznávající přírodu a především říši hub.

J. Landa

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z houbařských dotazů...

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 6.1.2012

Bělochoroš pýchavkovitý - Oligoporus ptychogaster - foto: Ivo Novák

Bělochoroš pýchavkovitý - Oligoporus ptychogaster
foto: Ivo Novák

Dotazy na určení hub docházejí do pražské Ústřední poradny celoročně.

Ani letošní rok není v tomhle směru výjimkou.

Naše elektronická poradna už má v prvních dnech za sebou hned několik vyřízených dotazů k aktuálně rostoucím houbám.

Na dotaz od pana Nováka z Roztok, doručený klasickou poštou, odpovídáme dnes, tedy na Tři krále.

Současně s tím se o odpověď dělíme prostřednictvím našich stránek i s vámi, ostatními zájemci.

Na snímku z konce loňského září je pěkný bělochoroš pýchavkovitý - Oligoporus ptychogaster

Svátek K+M+B je mj., a to nejen pro všechny houbaře zravidla také již první příležitostí k zaregistrování nesmělého časového posunu od zimního slunovratu k jarní rovnodennosti.

Prodlužující se dny na úkor zkracujících se nocí s sebou, teď už stále zřetelnějí, ponesou očekávání pozvolna se blížícího nástupu houbařského předjaří.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Silvestrovský hřib alias Boletus silvestrus

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 31.12.2011

Suroviny:

15 dkg podušených hub, 15 dkg nivy, 10 dkg eidamu, 2 lžíce měkkého tvarohu, 1 lžíce másla, mletý černý pepř, sůl, špetka mletého čili.

Postup:

Houby podusíme a necháme vychladnout, pak jemně nasekáme. Sýry nastrouháme a smícháme s tvarohem a máslem. Vmícháme nasekané houby, osolíme, opepříme a necháme v lednici 1-2 hodiny ztuhnout. Pak vytvarujeme do podoby houby, klobouk poprášíme čili. Hřib usadíme na talíř do nazdobeného okolí. Podáváme jako pomazánku s plátky veky a zapíjíme kvalitními nápoji.

Dalibor Marounek

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z došlé pošty...

sekce  Aktuality

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 31.12.2011

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z došlé pošty...

sekce  Aktuality

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 29.12.2011

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z došlé pošty...

sekce  Aktuality

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 28.12.2011

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z došlé pošty...

sekce  Aktuality

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 27.12.2011

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z došlé pošty...

sekce  Aktuality

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 23.12.2011

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Nová publikace o houbách - Sbíráme čirůvky

sekce  Knihovna / Knihy

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 5.12.2011

Kniha je určena nejen praktickým houbařům, kteří si chtějí pochutnat na čerstvých houbách i v době, kdy hřiby dosud ještě nezačaly růst anebo už dávno růst přestaly, ale také vážnějším zájemcům o tuto skupinu hub.

Seznámí je s našimi vynikajícími jedlými a také s některými léčivými druhy čirůvek, které lze najít kromě hlavní houbařské sezóny na jaře anebo pozdě na podzim, někdy dokonce i během mírné zimy.

Kniha zahrnuje foto atlas s barevnými fotografiemi 65 druhů čirůvek a stručné informace k rozlišení některých dalších, vzácnějších druhů.

Součástí knihy je také kuchařka s mnoha recepty a radami, jak z nasbíraných čirůvek připravit výtečné lahůdky a kulinářské speciality.

Kniha vyjde tiskem patrně v druhé polovině prosince roku 2011.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 77 / 81, články 761 - 770 / 809

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Příspěvky a předplatné 2021

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Clitocybe vibecina
strmělka žlábkovitá

Orbilia xanthostigma
kruhovka olšová

Coprinellus angulatus
hnojník spáleništní

Galerina marginata
čepičatka jehličnanová

Lepiota forquignonii
bedla Forquignonova

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje . Počítejte prosím s tím, že vyřízení žádosti zabere určitý čas.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 2/2020

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .