Strana 77 / 81, články 761 - 770 / 809
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 >
- 7.2.2012
Houby / Fotoreceptárium
Dalibor Marounek - Slizáky s marinovanými dršťkami
- 4.2.2012
Knihovna / Knihy
Vladimír Antonín - Houby. Kapesní atlas. (Alpress, s.r.o., 2005)
- 6.1.2012
Poradna / Z vašich dotazů
Z houbařských dotazů...
- 31.12.2011
Houby / Fotoreceptárium
Silvestrovský hřib alias Boletus silvestrus
- 31.12.2011
Aktuality
Z došlé pošty...
- 29.12.2011
Aktuality
Z došlé pošty...
- 28.12.2011
Aktuality
Z došlé pošty...
- 27.12.2011
Aktuality
Z došlé pošty...
- 23.12.2011
Aktuality
Z došlé pošty...
- 5.12.2011
Knihovna / Knihy
Nová publikace o houbách - Sbíráme čirůvky
Dalibor Marounek - Slizáky s marinovanými dršťkami
Houby / Fotoreceptárium
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 7.2.2012

U nás vcelku hojnější slizák mazlavý je mezi zkušenými znalci oblíbeným druhem, ale mnohými dalšími houbaři je v kuchyni opomíjený. Někoho odradí jeho název, jiného jeho vzhled, neboť při pohledu shora připomíná hřibovitou hubu, ale pod kloboukem má lupeny. A konečně, pro někoho je podezřelá i jeho fialová barva po uvaření. Slizáku lepkavému zase dávám přednost před klouzky, bývá méně červivý, nemusí se loupat a neabsorbuje tolik vody. Pro potřeby uvedeného receptu u mě ale přece jen vítězí z obou slizáků ten druhý. V pokrmu vyniká jak svou chutí, tak i barevně.
Suroviny:
0,5kg hovězích dršťek (lze nahradit vepřovými žaludky), 0,5kg slizáků naložených v sladkokyselém nálevu, 1 lusk čerstvé papriky, 1 cibule, 1 pórek, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce ústřicové omáčky, 0,2 l bílého vína, 2 stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř.
Postup:
Opracované a povařené dršťky nakrájíme na nudličky a dáme vařit do marinády z 0.2 l vína s přidáním sójové a ústřicové omáčky, přilijeme 1dcl vody a přidáme česnek sůl a pepř. Povaříme pět minut, odstavíme a necháme do druhého dne marinovat (alespoň 12 hodin). Houby scedíme z láku, promícháme s dršťkami, přidáme podušenou a pokrájenou papriku s pórkem a cibulí, podle chuti ještě opepříme nebo přidáme najemno pokrájený kousek feferonky. Podáváme vychlazené.
Vladimír Antonín - Houby. Kapesní atlas. (Alpress, s.r.o., 2005)
Knihovna / Knihy
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 4.2.2012

Knihovna ČMS doporučuje houbařům...
Tuto publikaci z pera předního českého a evropského mykologa lze označit za pokračování tradice oblíbených kapesních atlasů, které u nás byly vždy s úspěchem vydávány. Obsahuje 185 popisů nejběžnějších druhů hub, které lze nalézt v naší přírodě. Po stručném úvodu a základních informacích o tom, co jsou to houby a jak je určovat, se zaměřuje především na hlavní obrazovou a textovou část, která je na každé stránce rozdělena v poměru 1 : 1, přičemž vizuální dojem je takový, že převládají fotografie. Důvodem je to, že použité snímky pořízené zkušenými a vnímavými mykology a pozorovateli přírody, většinou členy České mykologické společnosti, především V. Jandy, jsou velmi zdařilé a názorné z hlediska určování hub. Bez váhání je lze označit za hlavní přednost tohoto atlasu. Nelze však opomenout ani popisy jednotlivých druhů, jež jsou přes svou stručnost velmi výstižné a spolehlivé. Právě zde se projevuje velká zkušenost autora. Barevné ikonky pod snímky, představující použitelnost, příp. jedovatost, daného druhu, jsou pěkně graficky zpracované. Tento atlas je užitečnou pomůckou (nejen přímo v terénu) pro všechny houbaře, kteří se snaží prohloubit si své základní houbařské znalosti, ale i pro všechny ostatní návštěvníky lesa poznávající přírodu a především říši hub.
J. Landa
Z houbařských dotazů...
Poradna / Z vašich dotazů
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 6.1.2012

Bělochoroš pýchavkovitý - Oligoporus ptychogaster
foto: Ivo Novák

Dotazy na určení hub docházejí do pražské Ústřední poradny celoročně.
Ani letošní rok není v tomhle směru výjimkou.
Naše elektronická poradna už má v prvních dnech za sebou hned několik vyřízených dotazů k aktuálně rostoucím houbám.
Na dotaz od pana Nováka z Roztok, doručený klasickou poštou, odpovídáme dnes, tedy na Tři krále.
Současně s tím se o odpověď dělíme prostřednictvím našich stránek i s vámi, ostatními zájemci.
Na snímku z konce loňského září je pěkný bělochoroš pýchavkovitý - Oligoporus ptychogaster
Svátek K+M+B je mj., a to nejen pro všechny houbaře zravidla také již první příležitostí k zaregistrování nesmělého časového posunu od zimního slunovratu k jarní rovnodennosti.
Prodlužující se dny na úkor zkracujících se nocí s sebou, teď už stále zřetelnějí, ponesou očekávání pozvolna se blížícího nástupu houbařského předjaří.
Silvestrovský hřib alias Boletus silvestrus
Houby / Fotoreceptárium
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 31.12.2011
Suroviny:
15 dkg podušených hub, 15 dkg nivy, 10 dkg eidamu, 2 lžíce měkkého tvarohu, 1 lžíce másla, mletý černý pepř, sůl, špetka mletého čili.
Postup:
Houby podusíme a necháme vychladnout, pak jemně nasekáme. Sýry nastrouháme a smícháme s tvarohem a máslem. Vmícháme nasekané houby, osolíme, opepříme a necháme v lednici 1-2 hodiny ztuhnout. Pak vytvarujeme do podoby houby, klobouk poprášíme čili. Hřib usadíme na talíř do nazdobeného okolí. Podáváme jako pomazánku s plátky veky a zapíjíme kvalitními nápoji.
Dalibor Marounek
Z došlé pošty...
Aktuality
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 31.12.2011
Z došlé pošty...
Aktuality
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 29.12.2011
Z došlé pošty...
Aktuality
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 28.12.2011
Z došlé pošty...
Aktuality
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 27.12.2011
Z došlé pošty...
Aktuality
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 23.12.2011
Nová publikace o houbách - Sbíráme čirůvky
Knihovna / Knihy
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 5.12.2011
Kniha je určena nejen praktickým houbařům, kteří si chtějí pochutnat na čerstvých houbách i v době, kdy hřiby dosud ještě nezačaly růst anebo už dávno růst přestaly, ale také vážnějším zájemcům o tuto skupinu hub.
Seznámí je s našimi vynikajícími jedlými a také s některými léčivými druhy čirůvek, které lze najít kromě hlavní houbařské sezóny na jaře anebo pozdě na podzim, někdy dokonce i během mírné zimy.
Kniha zahrnuje foto atlas s barevnými fotografiemi 65 druhů čirůvek a stručné informace k rozlišení některých dalších, vzácnějších druhů.
Součástí knihy je také kuchařka s mnoha recepty a radami, jak z nasbíraných čirůvek připravit výtečné lahůdky a kulinářské speciality.
Kniha vyjde tiskem patrně v druhé polovině prosince roku 2011.
Strana 77 / 81, články 761 - 770 / 809
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 >