ADMINS.CZ Virtis s.r.o.
 

Seznam článků autora Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz

Strana 69 / 75, články 681 - 690 / 750

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   > 

článek  Jan Klvač - k aktuálnímu růstu hub...

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 7.5.2012

z lokality čirůvky májovky – Calocybe gambosa

z lokality čirůvky májovky – Calocybe gambosa

blatouch bahenní – Caltha palustris

blatouch bahenní – Caltha palustris

choroš šupinatý - Polyporus squamosus

choroš šupinatý - Polyporus squamosus

V uplynulém 18. týdnu (30. 4. – 6. 5.) a zejména od jeho druhé poloviny se naplno rozrůstají čirůvky májovky. O tom svědčí nejen hlášení houbařů z vícerých míst republiky, ale i dotazy v naší e-poradně, a také donášky vzorků, zaznamenané Ústřední houbařskou poradnou v Karmelitské 14, v Praze 1.

O snímky z houbaření během uplynulého víkendu a několika informacemi se námi a se čtenáři zdejších stránek podělil náš přispěvatel Jan Klvač. Kromě bohatého nálezu májovek v Praze 5, a břehy potoka lemujících blatouchů, zaznamenal na odumírajícím dřevě listnáčů také choroš šupinatý.

Stejně jako v případě čirůvky májovky jde o jedlý, tržní, alias kodexový druh.Jen, na rozdíl od májovky, není tento choroš určen k přímému prodeji, resp. k uvádění do oběhu. Sbírají se pouze jeho mladé plodnice a je určen k výkupu za účelem dalšího průmyslového zpracování.

Zkušení houbaři z jeho čerstvě vyrostlých a ještě měkkých a šťavnatých plodnic připravují některé chutné speciality, jako např. mleté řízky z choroše šupinatého.

Zapsal: A.V.

Foto: J. Klvač

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Martin Valent - dobrota z májovek...

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 4.5.2012

májovky ve svěží a chutné úpravě - foto: M. Valent

májovky ve svěží a chutné úpravě
foto: M. Valent

Aktuálně k nám začínají docházet informace o hojnějším výskytu čirůvky májovky – Calocybe gambosa. Inspirován růstem těchto oblíbených hub a ve spojení s jejich kuchyňským využitím, nám do redakce napsal Martin Valent, aby se podělil s ostatními čtenáři našich stránek o svou oblíbenou úpravu májovek. Vědom si toho, že snímek pořídil spíše jen pro ilustraci, věří, že takto upravené májovky vám zachutnají.

Z došlé pošty:

...dovoluji si poslat hlášení o výskytu hub - letos první (alespoň pokud jde o mne) čirůvky májovky 1. května v Praze - Divoké Šárce. Původně jsem plánoval smetanovou omáčku podle kuchařky pana Smotlachy, ale nahlížeje na webové stránky ČMS, objevil jsem zde recept na salát z májovek s mungo klíčky.

Vzpomněl na svůj vlastní salát, který dnes večer vytvořím. Recept je v příloze a bude-li se hodit k vyzkoušení i dalším zájemcům (mně osobně tento salát velmi chutná), budu potěšen.

S pozdravem, Martin Valent

Ingredience (cca 4 porce):

čirůvka májovka 0,5 kg, cibule žlutá 1 ks, cibule červená 1 ks, vejce natvrdo 3 ks, tvrdý sýr (gouda, čedar, ementál…) 0,3 kg, majonéza 3 polévkové lžíce, zakysaná smetana 3 polévkové lžíce, sůl, pepř (čerstvě mletý), kmín (drcený), sádlo (nebo jiný tuk dle libosti), pažitka čerstvá

Postup přípravy:

Houby očistit, nakrájet, obě cibule oloupat, nakrájet na malé kousky.

Na tuku nechat zesklovatět polovinu z každé cibule, přidat houby, sůl, kmín, pepř, podusit do změknutí, nechat vychladnout.

Vejce a sýr nakrájet na kostičky, smíchat s houbami, zbylou cibulí, majonézou a zakysanou smetanou, podle chuti přisolit a opepřit.

Ozdobit nakrájenou pažitkou, podávat s pečivem (nejlépe domácím chlebem).

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Dalibor Marounek: Jarní salát z májovek

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 30.4.2012

jarní salát z májovek

jarní salát z májovek

Suroviny:

300g čirůvek májovek, 100g eidamu, 100g naklíčeného munga, 1 svazek ředkviček, 1 červená kapie, olivový olej, 1 bujónová kostka, citronová šťáva, sůl, mletý černý pepř.

Postup:

houby očistíme a doměkka uvaříme v mírně osolené vodě, scedíme je, propláchneme. Ředkvičky pokrájíme na kolečka, kapii na kostičky a sýr na slabé proužky. Přidáme mungo klíčky a vše promícháme.

Zálivka:

nastrouháme bujónovou kostku, kterou promícháme z 5 lžícemi olivového oleje a 1 lžící citronové šťávy, důkladně promícháme. Zalijeme ostatní suroviny, opepříme a dle potřeby osolíme. Vychlazené podáváme jako sólo pokrm, případně s pečivem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z došlých dotazů...

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 25.4.2012

smrže před chalupou - foto: Svatopluk Janeček

smrže před chalupou
foto: Svatopluk Janeček

nadívané kačenky české - foto: Aleš Vít

nadívané kačenky české
foto: Aleš Vít

Čas smržů je tady.

Svědčí o tom dotazy v naší e-houbařské poradně.

Pro všechny z vás, zájemce o informace na zmíněné téma, čerpáme z korespondence, která k nám přišla od pana Janečka ze Šumavy.

Z dotazu:

...na zahradě u naší chalupy na Šumavě nám během tohoto týdne poprvé vyrostly takovéto houby (v příloze). Domníváme se, (dle popisu v atlase hub), že se jedná o smrže. Nikdy jsme je nesbírali, (hlavně ani nějak nenacházeli), tak bych vás chtěl požádat o radu, zda jsme houby určili správně.

Děkuji, S. Janeček

Z odpovědi:

...děkuji za Váš dotaz.

Máte pravdu jsou to smrže. S ohledem na přítomnost mulčovací kůry odhaduji, že jde o smrž pražský - Morchella pragensis.

Ten vyrůstá obvykle ve spojitosti a nějakou dobu (zpravidla hned příští jaro) po zamulčování terénu. Podle množství kůry a velikosti zamulčované plochy se někdy objevuje ve stovkách polodnic. Bohužel, takto vyrůstá pouze po dobu jednoho, dvou let. Druhý rok je jeho růstová vlna o poznání slabší.

V naší poradně není běžně dovoleno nabádat k požívání hub, určených toliko na základě zaslaného snímku. V tomto případě lze udělat čestnou výjimku. Všechny druhy smržů i jim podobná kačenka česká jsou jedlé a dobré jarní houby.

V kuchyni se používají od pradávna, mezi jinými úpravami například i nadívané.

Sbírejte pouze čerstvé plodnice. Před vlastní kuchyňskou úpravou je doporučuji krátce spařit. Za syrova jsou totiž všechny smržovité, kustřebkovité i chřapáčovité houby pro manipulaci velmi křehké.

Snímek nadívaných smržů nemám právě po ruce, vezměte proto za vděk nadívanými kačenkami.

Přeji Vám kulinářský zážitek.

Aleš Vít

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z došlých dotazů…

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.4.2012

Terčovnice síťnatá - Disciotis venosa - foto: Vladimír Pavlíček

Terčovnice síťnatá - Disciotis venosa
foto: Vladimír Pavlíček

Z naší elektronické poradny hub tentokrát vybíráme příspěvek pana Vladimíra Pavlíčka.

Z dotazu:

...posílám všem pozdrav ze severních Čech.

Tuto houbu jsem nalezl a fotil 19. 04. 2012 v Liberci. Vyrůstá cca 50 m od Intersparu, pod ovocným stromem.

Měl jsem k dispozici pouze starý firemní foťák. Lze podle snímku určit druh?...

S pozdravem

V. Pavlíček

Z odpovědi:

V uvedeném případě jde o vcelku méně běžný nález terčovnice síťnaté. Je to jarní houba, patřící mezi smržovité druhy. Vyrůstá dosti vzácně v lesích, zřídkavě i v parcích, s oblibou na půdách s přítomností vápence. Podle zkušeností je možné ji někdy v hojnějším množství najít také kolem potoků a ve vlhčích místech s porostem devětsilu (Petasites sp.)

A.V.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Pozvánka na výstavu...

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 19.4.2012

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z došlých dotazů...

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 13.4.2012

Hlízenka sasanková - Sclerotinia tuberosa - foto: M. Lubas

Hlízenka sasanková - Sclerotinia tuberosa
foto: M. Lubas

Oranžovka vřetenovýtrusá - Inermisia aggregata - foto: M. Lubas

Oranžovka vřetenovýtrusá - Inermisia aggregata
foto: M. Lubas

Naše elektronická poradna hub se s letošním pokračujícím jarem rozebíhá.

Z četných vašich zpráv, dotazů, upozornění a vzkazů vybíráme následující, doplněný autorskými snímky přispěvatele.

…pohrabuji zahradu a ejhle, co jsem tam objevil.

Pár malých houbiček, krčících se v právě vyrážející trávě.

Nad nimi ještě holé větve ringle a okolo bledulky, narcisky, sedmikrásky, ale i jedna sasanka.

Atlas mi napovídá: "Hlízenka sasanková". Ale tak úplně jistý si nejsem.

Při procházce lesem v okolí Loužnice jsem pak ještě našel další z pokladů.

Na určení tohoto si ale už netroufám ani s atlasem.

"Co neznáš, svěř odborníkům", říkám si, a proto rovněž posílám….

Zdraví Mirek Lubas

Z odpovědi poradny:

V prvním případě se přikláníme k uvedenému názvu.

Na druhém snímku je oranžovka vřetenovýtrusá.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Houby Valašska...

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 11.4.2012

Přednášející J. Polčák...

Přednášející J. Polčák...

Průvodce seriálem Na houby - A. Goldflam

Průvodce seriálem Na houby - A. Goldflam

V úterý 10. t. m. se v Brně konala přednáška člena MK Přerov, Jiřího Polčáka - Houby Valašska.

Nádherná a poutavá přednáška zaujala, přednášející nezklamal a předvedl návštěvníkům doslova rarity z tamních lokalit.

Jaké bylo naše překvapení, když jsme na zpáteční cestě potkali na brněnském nádraží herce Arnošta Goldflama, tatínka z televizního seriálu Na houby.

Posílám foto a všechny zdravím.

Laďa Špeta, MK Ratíškovice

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Ještě jednou penízovka smrková...

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 10.4.2012

Nadrozměrné kloboučky penízovky smrkové - Strobilurus esculentus - foto: M.Lubas

Nadrozměrné kloboučky penízovky smrkové - Strobilurus esculentus
foto: M.Lubas

Mnoho jich tady, v okolí Železného Brodu, leželo o právě uplynulých Velikonocích pod sněhem a místy vykukovaly jen hlavičky těch opravdu největších z nich.

Tolik jich tu zatím nepamatujeme. V loňském roce nerostly téměř vůbec.

Letos nám to však matka příroda vynahradila a za tři návštěvy v lese jich bylo odhadem 5 - 6 litrů.

Ani to nedalo mnoho práce. Jejich celkový počet ale netušíme.

Do šunkofleků a pod maso jsou v tuto dobu bezkonkurenční.

Co nás ale překvapilo nejvíce, byla velikost kloboučků některých plodnic.

Několik jich bylo o průměru 40 mm a největší měřil dokonce 45 mm!

Na to, že v atlase se uvádí jejich průměr 10 - 25 mm, je to opravdu dost.

Dokumentační foto pro ukázku posíláme.

Pěkné příští dny všem přejí

Mirek a Irena Lubasovi

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Výsledek tipovací soutěže aneb Pozdrav z Parýzu...

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 5.4.2012

V pilné práci... - foto: M.Lubas

V pilné práci...
foto: M.Lubas

Nebývalá úroda... - foto: A.Zadražilová

Nebývalá úroda...
foto: A.Zadražilová

Plním slib a právě po týdnu dávám ve známost výsledek tipovací soutěže o počtu penízovek smrkových na snímku v příspěvku z minulého čtvrtka.

Ve vašich odpovědích se objevovala různá čísla, nejméně to bylo 250 ks a nejvíce 482 ks.

Vzhledem k tomu, že počet plodniček v kbelíčku byl 731 ks, tak skutečnosti nejbližším, a tedy vítězným tipem na zdejších stránkách, bylo právě oněch již zmíněných 482 ks penízovek.

Gratulace k vítězství a sada odznaků České mykologické společnosti patří panu Petru Černému z Plzně

Letošní rok je na výskyt těchto raných drobných jedlých houbiček opravdu nadstandardně bohatý.

Od vyhlášení tipovací soutěže jsme od vás dostali, kromě dalších zajímavých informací, také i několik doprovodných snímků.

Jeden z nich poslal náš člen, pan Miroslav Lubas ze Železného Brodu spolu s tímto pozdravným sdělením.

„Sběr hub je radost.

Dnes jsem si na půl hodinky skočil za chalupu a výsledek je tohle.

Měl jsem ale moc malý kbelíček a znova se mi již vracet nechtělo.

Penízovek smrkových rostou doslova mraky.

Trhal jsem je po několika najednou.

Zůstávají tisíce malých plodniček, které teprve dorostou.

Pokud se nějak markantně neoteplí, tak jich bude dost ještě tak 14 dní.

Tu méně zábavnou práci jsem rád přenechal manželce.

Vždyť houby zpracované s láskou pak i daleko lépe chutnají“…

Druhý snímek je od seniorky úctyhodného věku 92 let, paní Anny Zadražilové z Chebu, které patří náš obdiv s přáním všeho nej… do dalších let houbaření.

K podívané na snímku lze dodat jen tolik, že pokud i ostatní jedlé houby letos porostou stejně hojně jako penízovky smrkové, bude to pro houbaře jedno velké potěšení.

V košíku na druhém snímku je úctyhodných 1500 ks houbiček.

A.V.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 69 / 75, články 681 - 690 / 750

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Mikroskopy, USB kamery
a servis

INTRACO MIKRO

Více na www.intracomicro.cz.

Příspěvky a předplatné 2018

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 1/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .