ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Seznam článků autora Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz

Strana 76 / 77, články 751 - 760 / 766

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   > 

článek  VÝSTAVA HUB 2011 VE ŠLUKNOVĚ

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 5.9.2011

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  VÝSTAVA HUB 2011 V HAVLÍČKOVĚ BRODĚ

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 5.9.2011

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  VÝSTAVA HUB 2011 V MIMONI

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 3.9.2011

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Dalibor Marounek - Pikantní houbová směs

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 1.8.2011

Letní směs hřibovitých hub - foto: archiv myko.cz (A.Vít)

Letní směs hřibovitých hub
foto: archiv myko.cz (A.Vít)

Pikantní houbová směs - autorský snímek

Pikantní houbová směs - autorský snímek

Když houby rostou jako právě teď, je to vždy výzva pro všechny houbaře, kteří se rádi postaví za plotnu.

 

Pikantní houbová směs

 

Suroviny:

500 g tvrdých hřibovitých hub, 200 g anglické slaniny, 1 červená paprika,1 cibule, 2 stroužky česneku, mletá červená pálivá paprika, mletý černý pepř, sůl, majoránka, instantní jíška, půllitr kuřecího vývaru, škvařené sádlo.

 

 

Postup:

Na sádle opečeme cibuli a pokrájenou anglickou slaninu, když slanina a cibule zezlátne, přidáme papriku pokrájenou na kostičky a houby a zalijeme kuřecím vývarem, nebo bujónem ze dvou kuřecích kostek. Povaříme do měkka, osolíme a ochutíme majoránkou, pepřem a přiostříme mletou paprikou. Nakonec zahustíme jíškou a dohladka povaříme. Podáváme například s těstovinami, v tomto případě jsou to barevné nudle, upravené do úhledných kopečků. Na talíři ještě ozdobíme pokrájenou cibulí a pažitkou.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Dalibor Marounek - Tatarák ze syrovinek

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 8.7.2011

Ryzec syrovinka - autorské foto

Ryzec syrovinka - autorské foto

Tatarák ze syrovinek - autorské foto

Tatarák ze syrovinek - autorské foto

Houbařské experimentování v kuchyni přináší nejedno milé překvapení.

Stejně tak tomu je i v případě syrovinek, které právě na některých místech vyrazily naplno.

Nasbíral jsem jich včera celý koš a už v lese jsem přemýšlel o nějakém tom gurmánském zážitku.

Klasiky v podobě opečených syrovinek „na tálku“ jsem si za léta už docela užil.

Napadl mě „tatarák“, a tak hned po příchodu z lesa jsem začal tvořit, abych se teď s vámi podělil o následující recept.

Suroviny:

0,5 kg ryzců syrovinek, 1 cibule, 1 vejce (žloutek), po lžíci sojové a worcesterské omáčky, trochu kečupu, sůl, mletý černý pepř, najemno pokrájená pažitka, sekaná zelená petrželka. Trochu tuku a chléb na topinky, česnek.

Postup:

Mladé, zcela zdravé, šťavnaté a dobře očištěné ryzce (v syrovém stavu) pokrájíme a rozemeleme na masovém strojku. Meleme na tácu, aby neuniklo vytékající mléko. K umletému přidáme kečup, zakápneme sojovou a worcesterskou omáčkou, osolíme a okořeníme špetkou pepře. Na talíři vytvoříme ze směsi bochánek, v něm uděláme jamku a do ní dáme vaječný žloutek. Přidáme jemně krájenou cibuli, posypeme pažitkou a přizdobíme petrželkou.

Tuto vybranou záležitost podáváme s křupavými česnekovanými topinkami.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Petr Hampl - Houbařská vycházka s MK ČMS Velké Hamry

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 27.6.2011

Účastníci houbařské vycházky

Účastníci houbařské vycházky

Prezentace nálezů

Prezentace nálezů

Opékání všelikých dobrot

Opékání všelikých dobrot

Sobota, 25. června 2011

Poznávací houbařské vycházky do okolních jizerskohorských lesů organizují hamrovští houbaři již mnohý rok.

Obvykle vždy jednou za měsíc, a to v červnu, červenci a srpnu, projdou ve skupinkách lokality lesů v okolí Velkých Hamrů a svoje nálezy rozloží k prezentaci na stole před mysliveckou chatou „Na Karlově“ v Bohdalovicích, kde v rámci společné diskuze určí a popíší jednotlivé nálezy.

Smyslem celé akce je nasbírat houby v co největší druhové pestrosti a poznat nejen nové houby, ale i sdělit si o nich navzájem další zajímavosti. Jako např. možnost jejich záměny s podobnými druhy, vhodné kuchyňské použití těch jedlých a další méně známé skutečnosti o houbách vůbec.

Letošní první vycházky se zúčastnilo třináct zájemců. Popisu vcelku hojného počtu všech nalezených 73 druhů hub se za asistence Jiřího Vondrouše tradičně ujal Aleš Vít .

Malá „opejkačka rozmanitých cholesterolových radostí“ na závěr akce přispěla všem zúčastněným k příjemným chvilkám, které se, jak jinak, nezapočítávají do celkové délky jejich života….

Pozor!!! Už rostou i prudce jedovaté houby !!!

Několik nalezených plodnic vláknice začervenalé hovoří zcela jasně. Sbírejte jen houby, které dobře znáte!!!!

Text a foto: Petr Hampl

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Michal Mikšík – ČMS doporučuje

sekce  Knihovna / Knihy

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.6.2011

S radostí oznamujeme, že vyšla nová původní kniha od Prof. Ing. Pavla Valíčka, DrSc. s názvem HOUBY A JEJICH LÉČIVÉ ÚČINKY.

Využití hub v kuchyni, stejně jako možnému pěstování se u nás věnuje řada publikací. Uvedená kniha vás seznámí především s jejich léčivými účinky. U každého z více než třiceti druhů hub je stručně uvedena historie užívání, morfologický popis a rozšíření, případné další příbuzné druhy, obsáhleji potom obsahové látky a léčebné účinky, včetně využití z hlediska tradiční čínské medicíny.

Zmíněno je také jejich využití v kuchyni a možnosti případného pěstování mimo jejich přirozený výskyt.

Poslední kapitolu tvoří přehled osmi u nás většinou běžně rostoucích hub, které si zaslouží naši pozornost pro jejich léčivé účinky.

Součástí publikace jsou i čtyři rejstříky, z nichž věcný rejstřík je zaměřený na využití jednotlivých hub při rozličných onemocněních.

Kniha je bohatě ilustrovaná a doplněna barevnou fotopřílohou.

Kniha má pevnou vazbu, 152 stran a za cenu cca 190 Kč by měla být k dostání ve všech knihkupectvích.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Muchomůrka jarní klamná z MK Ratíškovice

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 11.6.2011

Do redakce myko.cz přišla zpráva o růstu velmi vzácné muchomůrky jarní klamné - Amanita verna var. decipiens. Václav Koplík dodává:

Její růst je už třicet let pozorován v lese Roztrhánky u Ratíškovic. Letos od 5. června roste opět a pokusili jsme se ji zdokumentovat focením. Zkoušeli jsme i chemické reakce: na KOH dužnina i povrch plodnice reagují chromově žlutě, na HCL houba nereaguje.

Les Roztrhánky je zatím zřejmě jedinou lokalitou tohoto druhu v ČR. Taxonomie této muchomůrky není bezpečně vyřešena, jelikož dle některých autorů by se měly rozlišovat muchomůrky jarní s reakcí na KOH buď negativní, nebo žlutou. U Ratíškovic se vyskytuje muchomůrka jarní se žlutou reakcí po pokapání roztokem KOH, která by se podle Jana Borovičky měla nazývat muchomůrka jarní klamná (zatímco pravá muchomůrka jarní by neměla žloutnout). Uvidíme, jestli mykologové tuto záhadu ještě budou nějak luštit, my se musíme spokojit s aktuálním pohledem na tuto problematiku. Zájemci o více informací nechť se podívají do Mykologického sborníku 2/2007, str. 53, kde je ratíškovická muchomůrka podrobně rozebírána.

Autor fotografií: Ladislav Špeta

Pro čtenáře myko.cz upravil: Martin Kříž

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  KURZ PĚSTOVÁNÍ JEDLÝCH A LÉČIVÝCH HUB

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 8.6.2011

ČMS

doporučuje

zájemcům...

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Jan Klvač

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 8.6.2011

B. reticulatus - hřib dubový

B. reticulatus - hřib dubový

X. radicata - penízovka kořenující

X. radicata - penízovka kořenující

A. spissa - muchomůrka šedivka

A. spissa - muchomůrka šedivka

P. impudicus - hadovka smrdutá

P. impudicus - hadovka smrdutá

R. cyanoxantha - holubinka namodralá

R. cyanoxantha - holubinka namodralá

A. rubescens - muchomůrka růžovka (masák)

A. rubescens - muchomůrka růžovka (masák)

Houbaření v Praze

V posledním týdnu, přesněji od 2. do 7. června jsem v Praze prvně letos zaznamenal zvýšenou druhovou pestrost výskytu hub.

Po předchozím období úporných a suchých veder se dostavilo několik po sobě jdoucích přívalových dešťů, kterým růst hub v uvedených místech přičítám.

Situace jinde po republice ani na území Prahy nemusí být prozatím zdaleka všude stejná. Proto se dělím o zkušenost i s ostatními návštěvníky spolkových stránek.

Opakovaně jsem navštívil vybrané lokality v Praze 5, kde jsem pořídil i snímky některých svých nálezů,

vesměs jedlých druhů hub.

Kromě končících čirůvek májovek právě rostou sírovce, lišky, hříbky dubáky, penízovky kořenující, méně chutné muchomůrky šedivky, holubinky namodraléhadovky smrduté, ale nechybí tu ani skvěle chutnající muchomůrky růžovky.

Jedlé druhy skončily po zásluze v kuchyni, výborný byl tradičně závin z hadovek.

Všechny druhy byly v rámci mého zájmu zároveň letošním prvním četnějším a vítaným studijním materiálem k postupnému zdokonalování mých znalostí o houbách.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 76 / 77, články 751 - 760 / 766

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Mikroskopy, USB kamery
a servis

INTRACO MIKRO

Více na www.intracomicro.cz.

Příspěvky a předplatné 2018

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 1/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .