Strana 29 / 82, články 281 - 290 / 816
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 >
- 15.12.2014 Myko akce / Zprávy z akcí Posedmnácté o Hamrovský hubník...
- 15.12.2014 Zájmová uskupení / Zprávy Pár drobných zpráv z Čelákovic...
- 15.12.2014 Myko akce Silvestrovský výšlap s MK Hořovice
- 7.12.2014 Houby / Fotoreceptárium Martin Valent - Houbařovy podzimní nudle
- 29.11.2014 Houby / Růst hub Z došlé pošty...
- 29.11.2014 Houby / Růst hub Podzimní šperk...
- 26.11.2014 Zájmová uskupení / Zprávy Ze zamykání lesa v MK Ratíškovice…
- 26.11.2014 Houby / Růst hub Houbařská sezóna ještě nekončí…
- 25.11.2014 Zájmová uskupení / Zprávy Založení MK Poděbrady
- 16.11.2014 Houby / Růst hub Michal Mikšík - Aktuální růst hub
Posedmnácté o Hamrovský hubník...
Myko akce / Zprávy z akcí
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 15.12.2014
Sobotní večer byl ve znamení každoroční soutěže znalců tohoto typického krajového jídla z oblasti Krkonoš a Jizerských hor. Soutěžící z místa i okolí dodali 18 slaných a 7 sladkých soutěžních hubníků. Potěšitelná je v posledních letech zejména tvůrčí invence soutěžících v kategorii sladkých hubníků, kterých rok od roku přibývá. Po odpovědné práci ochutnávací poroty a sčítací komise, a po vyhlášení výsledků se všichni navzájem dobře a dlouho bavili. Ochutnávali přitom nejen jednotlivé vzorky hubníků, ale i další nápadité speciality z rodinných kulinářských nápadů účastníků večera. K pohodě, poslechu i k tanci všem zahrála skupina „Nesejdou se“.
Za houbaře z Velkých Hamrů
Aleš Vít, foto: Petr Hampl
Pár drobných zpráv z Čelákovic...
Zájmová uskupení / Zprávy
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 15.12.2014
Srdečně pozdravuji a posílám pár drobných zpráv.
V úterý 2. prosince se uskutečnila v museu v Mělníce beseda s tématem Vzácné houby Mělnicka. Přednášel Jarda Malý, doplnil jej Ing. Kroutil, který povídal o významu glukanů, dále Ing. J. Baier o léčivých houbách. Závěrem si premiéru odbyla J. Čermáková filmem o výstavě chryzantém v Holicích.
O týden později 9. prosince byla v Čelákovicích přednáška Ing. Kroutila o jedech v potravinách a šířeji na téma glukany. Dále přednášeli o podzimních houbách ing. Baier, ing. Kadeřávek a přítel Chvojka.
Obě akce byly hojně navštíveny. K vidění byly krásné plodnice čirůvek, hlívy, strmělek, šťavnatek aj. Ještě 12. prosince jsem měl v ruce pravé lišky a hadovku smrdutou.
Spolek houbařů Čelákovice připravuje tradiční zamykání lesa, které se uskuteční 27. prosince. Sraz je v 9. 30 hod. v Čelákovicích na nádvoří Městského musea.
Za SH Čelákovice
Josef Kadeřávek
Silvestrovský výšlap s MK Hořovice
Myko akce
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 15.12.2014
Ahoj všichni,
posíláme pozvánku na silvestrovskou vycházku. Doufáme, že nám bude počasí opět přát. S kým se neuvidíme, tomu přejeme hodně zdraví, štěstí a pohody.
Těšíme se na setkání
Za MK Hořovice
Olda a Pavel
Martin Valent - Houbařovy podzimní nudle
Houby / Fotoreceptárium
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 7.12.2014
liška nálevkovitá a stroček trubkovitý; v kuchyni jim to ladí...
nudle a houby chutnají v mnoha podobách
(variace na italské těstoviny aglio olio)
Ingredience na 2 porce:
- vaječné tagliatelle 180 g
- lišky nálevkovité a stročky trubkovité 200 g
- olivový olej extra panenský 3 polévkové lžíce
- česnek 3 stroužky (velké)
- feferonka 1 lusk
- sůl
- pažitka (zelená petrželka)
Postup:
- Ve velké pánvi rozpálíme olej, přidáme česnek nakrájený na plátky, feferonku na drobné kousky (pálivost pokrmu lze dále upravit ponecháním nebo odstraněním jadérek, případně můžeme feferonku jen orestovat a poté ji vyndat), orestujeme (česnek nesmí zhnědnout, byl by hořký) a přidáme očištěné houby (větší překrojíme, menší můžeme ponechat vcelku).
- Houby osolíme, přikryjeme poklicí a podusíme (stačí cca 8 minut).
- Souběžně uvaříme těstoviny podle návodu.
- Těstoviny slijeme (trochu vody z nich můžeme přidat k houbám), promícháme se směsí na pánvi a servírujeme s nakrájenou pažitkou či zelenou petrželkou.
Tipy:
- místo nudlí lze použít i jiné těstoviny; domácí nudle jsou samozřejmě lepší než kupované, poněkud však zvyšují pracnost přípravy pokrmu
- olivový olej je v receptu vzhledem k tomu, že jde o variaci na italské jídlo
- Italové kombinací těstoviny (bílá) – feferonka (červená) – petrželka (zelená) vytvářejí vlastenecky vybarvený pokrm v barvách své vlajky; se stročky a bez zeleně ovšem získáme vlajku císařského Německa
Z došlé pošty...
Houby / Růst hub
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 29.11.2014
... v příloze zasílám snímky podle mě nádherných exemplářů hlívy. Poslal mi je kamarád pro bližší určení. Lokalita nálezu jsou Strážovské vrchy na Slovensku a houby vyrostly na dubu.
Houby fotil Lukáš Gavlovský, který s případným využitím snímků souhlasí.
Srdečně zdravím a přeji úspěch všem, kteří se ještě do lesa vydají i s košíkem.
Hanka Kopecká
Redakční poznámka: hlíva ústřičná mívá proměnlivou barvu pokožky klobouku. Tu s modrým tónem např. uvádí na str. 133 atlas Houby (Hagara, Antonín, Baier), Aventinum 2000 jako hlívu holubí.
Podzimní šperk...
Houby / Růst hub
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 29.11.2014
Do poradny hub, stejně jako do redakce našich stránek docházejí v průběhu roku příspěvky, ve kterých se na nás obracíte o radu, nebo se jen dělíte o svou radost z poznávání a fotografování zajímavých druhů hub.
Je tomu tak i ve sdělení přítele Petra Mikuše, který mj. píše:
...a protože se občas objeví i nádhernosti, jako jsou tyto voskovky granátové, nalezené před pár dny, s již tenkým ledovým povlakem, posílám je pro potěšení. Pár se jich vyskytlo na spásaných a sekaných loukách a měl jsem z nich opravdu radost...
Ze zamykání lesa v MK Ratíškovice…
Zájmová uskupení / Zprávy
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 26.11.2014
Zprávu o každoroční akci, uzavírající tamní hlavní houbařskou sezónu nám i vám poslali přátelé z Ratíškovic.
Četné další zajímavé informace o činnosti klubu v Ratíškovicích se dozvíte, pokud navštívíte http://ratiskovice.houbareni.cz
Foto: Ladislav Špeta
Houbařská sezóna ještě nekončí…
Houby / Růst hub
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 26.11.2014
Čirůvka dvoubarvá – Lepista personata alias L. saeva, jedlá, tržní druh
Čirůvky se zeleninou ve sladkokyselém kořeněném nálevu
Houby nyní rostou na světlých místech a na dusíkem dobře zásobených loukách.
O hojný nález svěžích čirůvek dvoubarvých z 23. 11. 2014 se s vámi dělí Petr Dobrý z Pardubic. Není jen milovníkem přírody a houbaření. Houby nakládá do vlastního nálevu.
Počasí prozatím pozdně podzimnímu houbaření přeje. Je to příležitost i pro vás, kteří vyznáváte tuhle zajímavou, chutnou a u nás oblíbenou úpravu hub.
Založení MK Poděbrady
Zájmová uskupení / Zprávy
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 25.11.2014
Dobrý den,
zasílám informaci o založení mykologického klubu v Poděbradech. Naše setkávání plánujeme každé čtvrté úterý v měsíci od 17 hodin ve výškové budově "Pentagon" (Centrum volného času), v 1. patře.
Budova se nachází na adrese T. G. Masaryka 1130/III, naproti vlakového a autobusového nádraží.
Za MK Poděbrady
Jiří Merta
Člen ČMS od roku 1997
Michal Mikšík - Aktuální růst hub
Houby / Růst hub
Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 16.11.2014
čirůvka dvoubarvá - Lepista personata, jedlý tržní druh
šťavnatka pomrazka - Hygrophorus hypothejus, jedlý druh
čirůvka osiková - Tricholoma frondosae, jedlý druh
klouzek žíhaný - Suillus collinitus, jedlý druh
kukmák příživný - Volvariella surrecta
kriticky ohrožený druh Červeného seznamu (CR)
Díky současnému teplému počasí lze i na vhodných stanovištích v okolí Prahy najít nikoli jen výborné jedlé, ale i některé vzácnější druhy hub. Ideální jsou stanoviště pod smrky, modříny, borovicemi a na otevřených travnatých plochách, zejména tam kde je více mechu a vlhčí půda. Vhodnými místy jsou tak lesoparky se smíšenými lesy vyšším podílem jehličnatých dřevin.
Pod borovicemi nyní hojně roste čirůvka zemní (Tricholoma terreum), poznatelná podle šedavého vláknitého, nízce kuželovitého klobouku a bělavého válcovitého třeně. V kuchyni se hodí dobře jak samostatně, tak ve směsi s jinými houbami. Další snadno určitelná je rovněž jedlá, aktuálně rostoucí čirůvka dvoubarvá (Lepista personata). Vyhledává na dusík bohatší lokality, zejména trávníky a pastviny.
Spíše na vlhčích a mechatých místech roste chutná šťavnatka pomrazka (Hygrophorus hypothejus), se šedohnědým, mírně nálevkovitým kloboukem a zářivě žlutými, sbíhavými lupeny a dužninou.
V početných skupinkách je vidění šťavnatka modřínová (Hygrophorus lucorum), která je celá žlutá a roste výhradně pod modříny. Nevadí jí mírné mrazíky a za teplé zimy je tak vděčným druhem při pozdních houbařských výpravách.
V osikových porostech je k nalezení krásně, zářivě žlutohnědá čirůvka osiková (Tricholoma frondosae), která má sytě žluté lupeny, bílou dužninu a jemně šupinkatý klobouk. Na rozdíl od podobné čirůvky zelánky (Tricholoma equestre), která je v poslední době považována za podezřelou, je to dobrá jedlá houba, kterou lze všestranně využít na různé způsoby úpravy.
Přestože hřibovitých hub valem ubývá, stále ještě rostou čerstvé plodnice některých z nich. Celkem vzácně ještě roste pod borovicí černou v místech s vápenitým podložím klouzek žíhaný (Suillus collinitus), který se od ostatních klouzků liší zejména růžově zbarveným myceliem na samotném konci třeně. Začíná růst nejdříve v září a za příhodného počasí vytrvá až do konce listopadu.
Symbolem podzimních hub je strmělka mlženka (Clitocybe nebularis), která na svých rozkládajících se plodnicích zřídkavě hostí zajímavý druh houby, kukmák příživný (Volvariella surrecta). Tuto houbu poznáme podle plodnic, vyrůstajících z výrazné, bělavé pochvy.
Strana 29 / 82, články 281 - 290 / 816
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 >