ADMINS.CZ Virtis s.r.o.
 

Seznam článků autora Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz

Strana 66 / 75, články 651 - 660 / 750

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   > 

článek  Radostná informace…

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 15.8.2012

radost po včerejším návratu z lesa - demo foto: V. Pavlíček

radost po včerejším návratu z lesa
demo foto: V. Pavlíček

Aktuální situace v růstu hub není zdaleka všude stejná. Možná by se dalo říci, že jen málo kde si v těchto dnech přijdou houbaři opravdu na své.

O to více by měla všechny potěšit slova zkušeného houbaře Vladimíra Pavlíčka, který o své včerejší návštěvě lesů na Železnobrodsku píše:

„Po krátkém odpočinku zase rostou, včera jsem po práci (v 15.00) na 2 hodinky vyrazil a ...“

A my dodáváme:

Všem houbařům s radostí přejeme totéž.

AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Výstava hub 2012 ve Velkých Hamrech

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 13.8.2012

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Co s hnojníky na zahradě?

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 10.8.2012

hnojník obecný – Coprinus comatus - foto: Alena Gembalová

hnojník obecný – Coprinus comatus
foto: Alena Gembalová

Z dotazu:

...(čtvrtek 9. 8.) posílám obrázek, jestli se můžete prosím podívat, co to je za houby. Vyrostly na zahradě u lesa v Košířích - kolem jsou koloděje, špičky, pýchavky, žampiony, holubinky. Tyhle houby vyrostly těsně u domu, vypadají na povrchu jako bedla, voní jako bedla, ale ten tvar?

Lupeny růžové, na koncích až černé a hodně mokré. Včera jsme tu skupinu hub našli a roste pořád do výšky, klobouky se nerozvíjejí. Největší z nich má v tomhle zavřeném stavu kolem 17 cm (tedy budoucí poloměr klobouku). Nikdy jsem nic takového neviděla. Až to povyroste, mohu donést...

Z odpovědi:

...na zahradě Vám roste hnojník obecný – Coprinus comatus. Patří mezi dobré jedlé houby. Má to však jeden háček, mj. i proto nebudete moci tuto houbu donést do naší houbařské poradny, až povyroste. Hnojník obecný je chutný a v kuchyni dobře upotřebitelný, ovšem pouze pokud jsou jeho plodnice zcela mladé, čerstvě vyrostlé a bílé. V dospělosti houba v lupenech pod kloboukem nejprve zrůžoví, pak zfialoví a posléze zčerná. Vlivem vlastnosti hnojníků způsobující jejich samorozklad, se celá houba postupně roztéká na černou hmotu.

Pokud jde o kuchyňské zpracování hnojníku obecného. Mladé houby opláchněte, pokrájejte na kolečka, dejte dusit a připravte s vejcem jako mozeček, případně na paprice se smetanou, případně jako perkelt apod. Způsobů kuchyňské úpravy téhle málo známé houby je podle aktuálních nápadů mnohem víc. Okřídlené obavy z nepříjemných otrav a zažívacích potíží po požití hnojníku v kombinaci s alkoholem se v tomto případě nemusíte obávat. To platí v případě konzumace hnojníku inkoustového – Coprinus atramentarius (a zástupců z jeho okruhu), což aktuálně není Váš případ...

AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  K nálezu pýchavky obrovské...

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 8.8.2012

pýchavka obrovská alias vatovec obrovský – Calvatia gigantea - foto: Michal Bernátek

pýchavka obrovská alias vatovec obrovský – Calvatia gigantea
foto: Michal Bernátek

Z dotazu:

... (úterý 7. 8.) na zahradě mi vyrostla houba a domnívám se, že je to pýchavka. Můžete mi toto prosím potvrdit pouze z přiložené fotky? A případně, kdy je nejvhodnější její sběr. Roste už asi 14 dní, MB...

Red. pozn.:

K ujištění tazatele naší e-houbařskou poradnou, že opravdu jde o jedlou pýchavku obrovskou alias vatovec obrovský – Calvatia gigantea, a také pro informaci vám ostatním, zájemcům o využití jedlých hub v kuchyni informaci, ještě doplňuji:

Pýchavka obrovská vyrůstá na pastvinách, zahradách a často i v podrostu na okrajích světlých hájů, a to někdy dokonce v hojnějším počtu plodnic. Nikoli však všude, kde by se její růst dal očekávat. O to větší pak bývá radost z jejího nálezu.

Houbaři mají za to, že nález pýchavky o kapitální velikosti je tím nejlepším, co je může potkat. Je sice možné, že ta vyroste za příznivé teploty a dostatku vlhka během krátké doby, někdy až v nečekaně objemnou a přesto zcela zdravou a na řezu bílou plodnici. To však je spíše šťastná výjimka. Častěji se při změně počasí její růst i zcela zastaví. Houba pak zestárne, aniž dále nabývá na objemu, její teřich přezrává, mění barvu, měkne a houba bývá provrtána cestičkami od larev drátovců tak, že je k nepotřebě. Na pýchavky obrovské se tedy vydejte raději ihned, jakmile se objeví první zprávy o jejich růstu.

Chuťově nejlepší a labužníky ceněné jsou především vatovce menšího až středního vzrůstu (řekněme od velikosti tenisového míčku po míč fotbalový). Několikadenní uskladnění v chladničce tyto houby sice snesou, ale jejich příjemná vůně se rychle vytrácí a dužnina vysycháním nabývá polystyrenové konzistence. Není nad čerstvé pýchavky a jejich rychlou spotřebu.

Asi nejznámější úpravou vatovce jsou řízky, smažené v trojobalu či v těstíčku. Už méně známou je příprava na způsob mozečku a učiněným kulinářským skvostem je čerstvý, jemný pýchavkový krém s osmaženou houskou.

AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  MYKO INZERCE

sekce  Aktuality

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 7.8.2012

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Celostátní výstava hub v Lomnici nad Popelkou a další podzimní výstavy

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 6.8.2012

Letní dovolené na zotavenou a hlavní školní prázdniny jsou v plném proudu, ale hlavní houbařská sezóna, a tím i období podzimních houbařských výstav se pozvolna, ale jistě přibližuje.

Svědčí o tom skutečnost, že z některých míst k nám již docházejí informace o jejich přípravě.

Letošní celostátní výstava hub se bude konat v Lomnici nad Popelkou.

Jako každoročně, najdete i letos na našich stránkách potřebné informace také o všech dalších výstavách hub, konaných napříč republikou.

Přejeme všem houbařům i pořadatelům houbařských výstav, aby se letošní podzimní houbařská sezóna vydařila.

AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Výstava hub 2012 v Hlinsku

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 6.8.2012

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Knižní novinka pro děti: Radomír Socha – Zhoubné houby

sekce  Knihovna / Knihy

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 6.8.2012

Knížka hravou formou přibližuje známé i neznámé, jedlé i velmi nebezpečné houby. Její čtenáři se tak už nebudou muset hub bát, poznají totiž dobře, že jen některé z nich jsou ty zhoubné. Souborem krátkých a na sobě nezávislých povídek provázejí dva předškoláci, Jonáš a Adélka, trávící prázdniny u dědečka – velkého znalce hub, jenž se z lesa či louky nikdy nevrátí s prázdnou. Stává se jejich laskavým učitelem, učí je poznávat jednotlivé druhy hub a také pochopit základy ohleduplného chování v přírodě. Kniha může pomoci rodičům díky srozumitelným příběhům a krásným obrázkům Evy Chupíkové otevřít dětem předškolního a školního věku svět houbařství. Každý příběh na konci obsahuje otázky k procvičení porozumění textu a rozvíjení tématu.

Uvedená publikace právě vyšla ve vydavatelství Portál, ISBN: 978-80-262-0147-2

Radomír Socha pracuje v Biologickém centru AV ČR, je členem České mykologické společnosti a o houbách publikoval již několik odborných titulů.

Uveřejněno se svolením autora.

AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Dvakrát z růžovek od Dalibora Marounka...

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 1.8.2012

muchomůrka růžovka – Amanita rubescens, jak ji každý známe…

muchomůrka růžovka – Amanita rubescens, jak ji každý známe…

růžovky alias masáky v ideální velikosti pro kuchyňské použití…

růžovky alias masáky v ideální velikosti pro kuchyňské použití…

knedlíky z růžovek

knedlíky z růžovek

polévkové knedlíčky z růžovek

polévkové knedlíčky z růžovek

Ještě o minulém víkendu rostly muchomůrky růžovky alias masáky téměř všude, což se ale kvapem změnilo. Nic to nemění na tom, že si můžete poznamenat dva recepty z těchto skvělých hub, které mají všestranné kulinářské využití. Recepty zhotovil, textem postupu přípravy opatřil a nafotil pro vás pravidelný přispěvatel našich stránek, přítel Dalibor Marounek.

Knedlíky z růžovek

Suroviny:

50 dkg muchomůrky růžovky, 4 rohlíky, mléko, strouhanka, 2 vejce, petrželka, pepř, sůl, kmín, olej

Postup:

Oloupané růžovky rozsekáme na drobné kousky, posolíme, okmínujeme a podusíme je ve vlastní šťávě doměkka. Rohlíky namočíme do mléka, necháme je rozmočit, vymačkáním zbavíme přebytečného mléka, promícháme s podušenými růžovkami, přidáme vejce, zahustíme strouhankou, osolíme, opepříme, přidáme posekanou petrželku a vypracuje tužší těsto, které dochutíme. Tvoříme koule o velikosti 5-6 cm. Knedlíky vhazujeme do vařící vody a vaříme cca 10 minut, resp. až vyplavou na povrch. Na předehřátém talíři knedlíky přelijeme osmaženou cibulkou a podáváme se zelím.

Polévkové knedlíčky z růžovek

Suroviny:

30 dkg růžovek, 1 paštika Majka, 1 vejce, strouhanka,l žíce másla, česnek, sůl, pepř, muškátový květ, olej.

Postup:

Kuchyňsky opracované růžovky rozsekáme na jemno a na oleji podusíme do měkka podušené houby štouchačkou na brambory rozjemníme na kaši a necháme vychladnout. Promícháme je s paštikou, přidáme vejce, lžíci syrového másla, strouhanku,,ochutíme česnekem, osolíme, opepříme, přidáme špetku muškátového oříšku a důkladně propracujeme.,Tvoříme knedlíčky, které zavaříme do vroucího vývaru nebo použijeme do čiré houbové polévky.,Knedlíčky se osvědčily v kuřecím i uzeném vývaru nebo v houbové polévce s pokrájenými holubinkami a zeleninou. Lze vyrobit i větší množství této zavářky do zásoby a uchovat až 3 měsíce v mrazáku.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Poděkování od Liščat

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 1.8.2012

Náš turistický oddíl mládeže Liščata, registrovaný pod Asociací TOM pořádá každoročně letní tábor, kde se účastníci seznamují s krásami přírody a prohlubují si své znalosti o ní. Letos se tábor uskutečnil poblíž Jesenného. Připravit program pro více než 30 dětí ve věku od 6 do 15 let dá zabrat a potvrdí to každý ze šesti vedoucích, kteří o chod tábora organizačne pečují.

Jednou ze zajímavých akcí bylo právě před týdnem poznávání hub rostoucích ve volné přírodě. Zajímavou a poutavou osvětu i pomoc při vyhodnocení soutěže ze znalostí o houbách zajistili po dohodě zástupci České mykologické společnosti, kteří si nedaleko našeho tábora právě užívali svou dovolenou.

Výsledky houbařského klání pro tentokrát nejsou tak důležité, jako fakt, že akce se po všech stránkách vydařila a u mnoha dětí vzbudila živý zájem o houby a houbaření.

Za oddíl Liščata Velké Hamry,

text a foto:

Jíiří Martínek, vedoucí tábora

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 66 / 75, články 651 - 660 / 750

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Mikroskopy, USB kamery
a servis

INTRACO MIKRO

Více na www.intracomicro.cz.

Příspěvky a předplatné 2018

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 1/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .