ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Seznam článků autora Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz

Strana 81 / 82, články 801 - 810 / 816

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82   > 

článek  VÝSTAVA HUB 2011 VE ŠLUKNOVĚ

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 5.9.2011

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  VÝSTAVA HUB 2011 V HAVLÍČKOVĚ BRODĚ

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 5.9.2011

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  VÝSTAVA HUB 2011 V MIMONI

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 3.9.2011

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Dalibor Marounek - Pikantní houbová směs

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 1.8.2011

Letní směs hřibovitých hub - foto: archiv myko.cz (A.Vít)

Letní směs hřibovitých hub
foto: archiv myko.cz (A.Vít)

Pikantní houbová směs - autorský snímek

Pikantní houbová směs - autorský snímek

Když houby rostou jako právě teď, je to vždy výzva pro všechny houbaře, kteří se rádi postaví za plotnu.

 

Pikantní houbová směs

 

Suroviny:

500 g tvrdých hřibovitých hub, 200 g anglické slaniny, 1 červená paprika,1 cibule, 2 stroužky česneku, mletá červená pálivá paprika, mletý černý pepř, sůl, majoránka, instantní jíška, půllitr kuřecího vývaru, škvařené sádlo.

 

 

Postup:

Na sádle opečeme cibuli a pokrájenou anglickou slaninu, když slanina a cibule zezlátne, přidáme papriku pokrájenou na kostičky a houby a zalijeme kuřecím vývarem, nebo bujónem ze dvou kuřecích kostek. Povaříme do měkka, osolíme a ochutíme majoránkou, pepřem a přiostříme mletou paprikou. Nakonec zahustíme jíškou a dohladka povaříme. Podáváme například s těstovinami, v tomto případě jsou to barevné nudle, upravené do úhledných kopečků. Na talíři ještě ozdobíme pokrájenou cibulí a pažitkou.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Dalibor Marounek - Tatarák ze syrovinek

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 8.7.2011

Ryzec syrovinka - autorské foto

Ryzec syrovinka - autorské foto

Tatarák ze syrovinek - autorské foto

Tatarák ze syrovinek - autorské foto

Houbařské experimentování v kuchyni přináší nejedno milé překvapení.

Stejně tak tomu je i v případě syrovinek, které právě na některých místech vyrazily naplno.

Nasbíral jsem jich včera celý koš a už v lese jsem přemýšlel o nějakém tom gurmánském zážitku.

Klasiky v podobě opečených syrovinek „na tálku“ jsem si za léta už docela užil.

Napadl mě „tatarák“, a tak hned po příchodu z lesa jsem začal tvořit, abych se teď s vámi podělil o následující recept.

Suroviny:

0,5 kg ryzců syrovinek, 1 cibule, 1 vejce (žloutek), po lžíci sojové a worcesterské omáčky, trochu kečupu, sůl, mletý černý pepř, najemno pokrájená pažitka, sekaná zelená petrželka. Trochu tuku a chléb na topinky, česnek.

Postup:

Mladé, zcela zdravé, šťavnaté a dobře očištěné ryzce (v syrovém stavu) pokrájíme a rozemeleme na masovém strojku. Meleme na tácu, aby neuniklo vytékající mléko. K umletému přidáme kečup, zakápneme sojovou a worcesterskou omáčkou, osolíme a okořeníme špetkou pepře. Na talíři vytvoříme ze směsi bochánek, v něm uděláme jamku a do ní dáme vaječný žloutek. Přidáme jemně krájenou cibuli, posypeme pažitkou a přizdobíme petrželkou.

Tuto vybranou záležitost podáváme s křupavými česnekovanými topinkami.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Petr Hampl - Houbařská vycházka s MK ČMS Velké Hamry

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 27.6.2011

Účastníci houbařské vycházky

Účastníci houbařské vycházky

Prezentace nálezů

Prezentace nálezů

Opékání všelikých dobrot

Opékání všelikých dobrot

Sobota, 25. června 2011

Poznávací houbařské vycházky do okolních jizerskohorských lesů organizují hamrovští houbaři již mnohý rok.

Obvykle vždy jednou za měsíc, a to v červnu, červenci a srpnu, projdou ve skupinkách lokality lesů v okolí Velkých Hamrů a svoje nálezy rozloží k prezentaci na stole před mysliveckou chatou „Na Karlově“ v Bohdalovicích, kde v rámci společné diskuze určí a popíší jednotlivé nálezy.

Smyslem celé akce je nasbírat houby v co největší druhové pestrosti a poznat nejen nové houby, ale i sdělit si o nich navzájem další zajímavosti. Jako např. možnost jejich záměny s podobnými druhy, vhodné kuchyňské použití těch jedlých a další méně známé skutečnosti o houbách vůbec.

Letošní první vycházky se zúčastnilo třináct zájemců. Popisu vcelku hojného počtu všech nalezených 73 druhů hub se za asistence Jiřího Vondrouše tradičně ujal Aleš Vít .

Malá „opejkačka rozmanitých cholesterolových radostí“ na závěr akce přispěla všem zúčastněným k příjemným chvilkám, které se, jak jinak, nezapočítávají do celkové délky jejich života….

Pozor!!! Už rostou i prudce jedovaté houby !!!

Několik nalezených plodnic vláknice začervenalé hovoří zcela jasně. Sbírejte jen houby, které dobře znáte!!!!

Text a foto: Petr Hampl

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Michal Mikšík – ČMS doporučuje

sekce  Knihovna / Knihy

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 20.6.2011

S radostí oznamujeme, že vyšla nová původní kniha od Prof. Ing. Pavla Valíčka, DrSc. s názvem HOUBY A JEJICH LÉČIVÉ ÚČINKY.

Využití hub v kuchyni, stejně jako možnému pěstování se u nás věnuje řada publikací. Uvedená kniha vás seznámí především s jejich léčivými účinky. U každého z více než třiceti druhů hub je stručně uvedena historie užívání, morfologický popis a rozšíření, případné další příbuzné druhy, obsáhleji potom obsahové látky a léčebné účinky, včetně využití z hlediska tradiční čínské medicíny.

Zmíněno je také jejich využití v kuchyni a možnosti případného pěstování mimo jejich přirozený výskyt.

Poslední kapitolu tvoří přehled osmi u nás většinou běžně rostoucích hub, které si zaslouží naši pozornost pro jejich léčivé účinky.

Součástí publikace jsou i čtyři rejstříky, z nichž věcný rejstřík je zaměřený na využití jednotlivých hub při rozličných onemocněních.

Kniha je bohatě ilustrovaná a doplněna barevnou fotopřílohou.

Kniha má pevnou vazbu, 152 stran a za cenu cca 190 Kč by měla být k dostání ve všech knihkupectvích.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Muchomůrka jarní klamná z MK Ratíškovice

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 11.6.2011

Do redakce myko.cz přišla zpráva o růstu velmi vzácné muchomůrky jarní klamné - Amanita verna var. decipiens. Václav Koplík dodává:

Její růst je už třicet let pozorován v lese Roztrhánky u Ratíškovic. Letos od 5. června roste opět a pokusili jsme se ji zdokumentovat focením. Zkoušeli jsme i chemické reakce: na KOH dužnina i povrch plodnice reagují chromově žlutě, na HCL houba nereaguje.

Les Roztrhánky je zatím zřejmě jedinou lokalitou tohoto druhu v ČR. Taxonomie této muchomůrky není bezpečně vyřešena, jelikož dle některých autorů by se měly rozlišovat muchomůrky jarní s reakcí na KOH buď negativní, nebo žlutou. U Ratíškovic se vyskytuje muchomůrka jarní se žlutou reakcí po pokapání roztokem KOH, která by se podle Jana Borovičky měla nazývat muchomůrka jarní klamná (zatímco pravá muchomůrka jarní by neměla žloutnout). Uvidíme, jestli mykologové tuto záhadu ještě budou nějak luštit, my se musíme spokojit s aktuálním pohledem na tuto problematiku. Zájemci o více informací nechť se podívají do Mykologického sborníku 2/2007, str. 53, kde je ratíškovická muchomůrka podrobně rozebírána.

Autor fotografií: Ladislav Špeta

Pro čtenáře myko.cz upravil: Martin Kříž

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  KURZ PĚSTOVÁNÍ JEDLÝCH A LÉČIVÝCH HUB

sekce  Myko akce

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 8.6.2011

ČMS

doporučuje

zájemcům...

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Jan Klvač

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Z příspěvků zaslaných do redakce myko.cz, 8.6.2011

B. reticulatus - hřib dubový

B. reticulatus - hřib dubový

X. radicata - penízovka kořenující

X. radicata - penízovka kořenující

A. spissa - muchomůrka šedivka

A. spissa - muchomůrka šedivka

P. impudicus - hadovka smrdutá

P. impudicus - hadovka smrdutá

R. cyanoxantha - holubinka namodralá

R. cyanoxantha - holubinka namodralá

A. rubescens - muchomůrka růžovka (masák)

A. rubescens - muchomůrka růžovka (masák)

Houbaření v Praze

V posledním týdnu, přesněji od 2. do 7. června jsem v Praze prvně letos zaznamenal zvýšenou druhovou pestrost výskytu hub.

Po předchozím období úporných a suchých veder se dostavilo několik po sobě jdoucích přívalových dešťů, kterým růst hub v uvedených místech přičítám.

Situace jinde po republice ani na území Prahy nemusí být prozatím zdaleka všude stejná. Proto se dělím o zkušenost i s ostatními návštěvníky spolkových stránek.

Opakovaně jsem navštívil vybrané lokality v Praze 5, kde jsem pořídil i snímky některých svých nálezů,

vesměs jedlých druhů hub.

Kromě končících čirůvek májovek právě rostou sírovce, lišky, hříbky dubáky, penízovky kořenující, méně chutné muchomůrky šedivky, holubinky namodraléhadovky smrduté, ale nechybí tu ani skvěle chutnající muchomůrky růžovky.

Jedlé druhy skončily po zásluze v kuchyni, výborný byl tradičně závin z hadovek.

Všechny druhy byly v rámci mého zájmu zároveň letošním prvním četnějším a vítaným studijním materiálem k postupnému zdokonalování mých znalostí o houbách.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 81 / 82, články 801 - 810 / 816

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Kudy z nudy?

Naše akce nyní najdete také na portálu CzechTourism Kudy z nudy.

Kudyznudy.cz – tipy na výlet

Přednášky podzim 2024

Podzimní cyklus přednášek začíná v úterý 1.10.2024 demonstrací aktuálně rostoucích druhů hub.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Výstavy hub a další akce

Jako každým rokem právě probíhá řada regionálních výstav hub i dalších akcí.

Sledujte průběžně aktualizovaný seznam.

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Ještě nemáte speciální čtyřčíslo 100. ročníku Mykologického sborníku?

Co je v něm a jak si ho můžete objednat zjistíte zde.

titulní strana Mykologického sborníku 2023

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Amanita citrina f. alba
muchomůrka citrónová bílá

Macrolepiota mastoidea
bedla štíhlá

Psathyrella spadiceogrisea
křehutka hnědošedá

Volvariella gloiocephala
kukmák okázalý

Agaricus sylvaticus
pečárka lesní

Pholiotina rugosa
sametovka běloprstenná

Conocybe subpubescens
sametovka prstovitá

Laetiporus sulphureus
sírovec žlutooranžový

Macrolepiota konradii
bedla Konradova

Gymnopus erythropus
penízovka červenonohá

Lactarius quieticolor
ryzec osmahlý

Gomphidius maculatus
slizák skvrnitý

Leucogyrophana mollusca
dřevomorka meruňková

Lepiota castanea
bedla kaštanová

Clitopilus prunulus
mechovka obecná

Suillus viscidus
klouzek slizký

Macrocystidia cucumis
cystidovka rybovonná

Tricholoma album
čirůvka bílá

Hypholoma lateritium
třepenitka cihlová

Leccinum decipiens
křemenáč hnědý

Calvatia gigantea
pýchavka obrovská

Sparassis crispa
kotrč kadeřavý

Flammulina fennae
penízovka letní

Macrotyphula juncea
kyj niťovitý

Cortinarius largus
pavučinec masitý

Hygrophorus persicolor
šťavnatka růžová

Lactarius pyrogalus
ryzec palčivý

Leccinum rufum
křemenáč osikový

Lycoperdon molle
pýchavka čokoládová

Mycena polygramma
helmovka rýhonohá

Russula intermedia
holubinka Lundellova

Sarcodon imbricatus
lošák jelení

Tricholoma columbetta
čirůvka holubičí

Suillus cavipes
klouzek (hřib) dutonohý

Suillus viscidus
klouzek slizký

Panellus stipticus
pařezník obecný

Ciboria batschiana
jehnědka žaludová

Hymenochaete rubiginosa
kožovka rezavá

Lepiota pseudolilacea
bedla klamavá

Schizopora flavipora
pórnovitka drobnopórá

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .