ADMINS.CZ Virtis s.r.o.
 

Seznam článků autora Aleš Vít

Strana 13 / 42, články 121 - 130 / 412

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   > 

článek  Z výroční schůze hamrovských houbařů

sekce  Zájmová uskupení / Zprávy

autor článku  Aleš Vít, 25.2.2014

V sobotu 22. února se v salonku restaurace Starý lázně sešli houbaři z Velkých Hamrů, Tanvaldu, Jablonce n. Nisou, Železného Brodu, Bratříkova i z dalších míst, odkud se rekrutují členové a příznivci místního houbařského uskupení. Při obrazové prezentaci si připomněli, co všem společně přinesl rok právě minulý a shodli se na činnosti v roce 2014. Přijali nové spolkové logo a pak se po zásluze dobře bavili.

Za hamrovské houbaře

Aleš Vít

Martina Koťátková

Petr Hampl

Plán činnosti HVH 2014

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z nedělní houbařské vycházky...

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Aleš Vít, 13.1.2014

lokalita Koněpruské jeskyně pohledem od lomu Čertovy schody

lokalita Koněpruské jeskyně pohledem od lomu Čertovy schody

ohnivec rakouský – Sarcoscypha austriaca

ohnivec rakouský – Sarcoscypha austriaca

kržatka zimní – Tubaria hiemalis, jedlá

kržatka zimní – Tubaria hiemalis, jedlá

palečka zimní – Tulostoma brumale

palečka zimní – Tulostoma brumale

Prosluněné okolí Koněpruských jeskyní téměř ničím nepřipomínalo začínající druhou dekádu ledna. Jen v zastíněných místech bylo znatelně chladněji. Předcházející vlna příznivého počasí dala v Krasu aktuálně vyrůst i některým zimním houbám.

Na vybraných místech je zde nyní možné uvidět mezi rašícími kopřivami v hojnějším množství šarlatově zbarvené ohnivce. Z listnatých zbytků dřevního opadu na vyklučených mýtinách rostou jedlé kržatky. Na otevřených a sluncem prohřátých, stepních partiích, kde sem, tam, už kvetou první mochny, jsou ojediněle k vidění miniaturní plodničky paleček.

Tuhle potěchu pro každého vyznavače sledování zimního výskytu hub tu letos doplňuje i mimořádně časný růst prvních trsíků divoce rostoucí pažitky.

Jak dlouho asi tenhle stav vydrží? Kalendářní zima začala teprve před třemi týdny a je připravena kdykoli ukázat, jak je houbařské jaro ještě daleko.

Bez ohledu na počasí si i v nastávajících dnech a týdnech dopřejte pravidelný pobyt v přírodě a nezapomínejte při tom sledovat růst hub.

A těšte se už přitom na březen, na čas prvních smržů…

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Přání do roku 2014

sekce  O společnosti / Zprávy

autor článku  Aleš Vít, 31.12.2013

Česká mykologická společnost

děkuje všem svým členům, odbočkám a příznivcům z celé naší republiky za přínosnou spolupráci v právě končícím roce.

Přejeme vám všem do roku 2014 pevné zdraví, dny plné pohody a mnoho radosti při houbaření a při studiu hub.

Výbor, poradna, redakce časopisu, stránek i mapy hub ČMS

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 27 - Houby s králičí obíračkou

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 24.11.2013

Houby s králičí obíračkou

Houby s králičí obíračkou

Fotorecept ke stažení

ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Ze stránek historických ročníků Časopisu československých houbařů...

sekce  Houby

autor článku  Aleš Vít, 23.11.2013

Mykologický sborník - Časopis československých alias českých houbařů, vydávaný od roku 1919, je z dnešního pohledu mj. také zdrojem celé řady zajímavých dobových informací. Vracejme se společně (v podobě výběru na pokračování) k některým z nich.

Zdroj: Časopis českých houbařů, ročník I., 1919-1920, str. 197

„Ceny hub v roce 1919. Poměry zaviněné válkou, jakož i letošní slabá hubná žeň v srpnu a září způsobila veliký vzestup cen čerstvých hub na našich trzích. Začátkem srpna stálo kilo hřibů na pražských krámcích průměrně 12 K. Tehdy narostlo hřibů místy hojně, (v Posázaví, jak kol. Urban mi sdělil, byly prodávány po 3 K za kg!). Ovšem v té době se houby dopravují do Prahy velice těžko. Ku konci srpna a v září byly hřiby v Praze prodávány průměrně za 20—24 K za kg. Nákup na venkově dál se začátkem srpna za 4—5 K, později za 10—12 K a v říjnu za 5—9 K.

Drahota našich nejhledanějších hub, hřibů, přenesla se letos i na druhy méněcennější. Lišky, klouzky, křemenáče, kozáky, kuřátka apod. stály letos 6—12 K. To jsou pražské ceny. V českých venkovských městech byly houby mnohdy i dražší nežli v Praze. V Hradci Kr. na př. platily hřiby i v době, kdy byly nejlacinější, 10—14 K za kg, ostatní houby 6—8 K.

Morava má ceny hub vždy mírnější nežli Čechy. Panu inž. Sakovi zdálo se, že jsou houby předraženy, když shledal na olomouckém trhu, že, 18. září t. r. stál větší křemenáč 1 K a trs kotrče, zvící mycí houby, též 1 K.

Bylo by zajímavé zjistiti letošní ceny hub v čelnějších městech naší republiky. Našim čtenářům budeme tu velice vděčni.

Sm.“

Redakční poznámka:

Cenové údaje v příspěvku z roku 1920 nedávají dnešnímu čtenáři možnost udělat si přesnější srovnání tehdejších cen nejen prodávaných hub v poměru k současnosti. Pro představu uvádím i tehdejší ceny některých dalších běžných potravin.

Brambory 1 kg za 1,60 K, máslo nepřepuštěné (v přepočtu na ¼ kg balení) za 12,20 K, mléko 1 I za 3,31 K, 1 vejce za 1,21 K, cukr 1 kg za 9,58 K a pivo obyčejné (v přepočtu na půllitr) 1,80 K.

Za připomínku snad ještě stojí, že jde o období krátce po skončení 1. světové války.

Co do měny se jedná již o korunu Československou, která vystřídala korunu Rakousko-Uherskou (ta platila od r. 1892, kdy vystřídala zlatku), a která byla u nás zavedena v počátku roku 1919. Údaje čerpají z tabulky Maloobchodní ceny a indexy nejdůležitějších životních potřeb v jednotlivých zemích rep. Československé (Čechy, Praha, Morava a Slezsko, Slovensko, Podkarpatská Rus) v průměru za jednotlivé roky (zde do r. 1923), která je součástí Statistické ročenky republiky Československé z roku 1925.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Na houbách 17. listopadu...

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Aleš Vít, 18.11.2013

 kotrč kadeřavý – Sparassis crispa, jedlý, tržní druh

kotrč kadeřavý – Sparassis crispa, jedlý, tržní druh

liška ametystová – Cantharellus amethysteus, jedlá

liška ametystová – Cantharellus amethysteus, jedlá

strmělka (líha) srostlá – Clitocybe connata, jedovatá

strmělka (líha) srostlá – Clitocybe connata, jedovatá

lysohlávka tajemná var. česká – Psilocybe serbica, var. bohemica, jedovatá, halucinogenní

lysohlávka tajemná var. česká – Psilocybe serbica, var. bohemica, jedovatá, halucinogenní

strmělka číškovitá – Pseudoclitocybe cyathiformis, nejedlá

strmělka číškovitá – Pseudoclitocybe cyathiformis, nejedlá

pařezník pozdní – Sarcomyxa serotina, jedlý

pařezník pozdní – Sarcomyxa serotina, jedlý

ucháč čepcovitý – Gyromytra infula, nejedlý

ucháč čepcovitý – Gyromytra infula, nejedlý

třepenitka maková – Hypholoma capnoides, jedlá

třepenitka maková – Hypholoma capnoides, jedlá

Houbařit se dá i má po celý rok, svátek, nesvátek.

V tomhle ohledu ani včerejšek nebyl výjimkou.

Panovalo sice mlhavé a chladné počasí, ale nemrzlo.

Alespoň tedy v okolí Šternberka, odkud je tento příspěvek.

K vidění tam je stále až překvapivě hojný počet aktuálně rostoucích hub.

Vyskytují se sice vesměs už jen pozdní a otužilejší houby, ale ani o milá překvapení nebyla tentokrát nouze. Patří k nim určitě jak mohutný kotrč kadeřavý, tak i pěkná skupinka plodnic lišky ametystové. Kromě již končící strmělky mlženky tu roste hojně strmělka (dříve líha) srostlá. Ta ještě donedávna patřila k jedlým a dokonce tržním houbám. Na rozdíl od současnosti, kdy naopak již náleží mezi jedovaté druhy. Nenápadné a zpola ukryté v uvadajícím porostu bylin je tu možné potkat ty naše hezké, lysohlávky české. S pojmenováním zástupů z okruhu této houby je to v nejnovější mykologické literatuře poněkud obšírnější. V daném případě ale nejspíš není třeba si dopodrobna zatěžovat hlavu detailní znalostí všech uváděných pojmů, které představuje Psilocybe serbica - l. tajemná a její variety, arcana – l. tajemná obecná, moravica - l. tajemná moravská a již zmíněná, bohemica - l. tajemná česká. V zatravněných příkopech po okrajích cesty podél potoka roste strmělka číškovitá. Z dřevních hub se sporadicky objevuje pařezník pozdní. Překvapivě zde roste metr nad zemí z kmene jasanu několik, ovšem již přestárlých, plodnic ucháče čepcovitého. Jehličnaté pařezy místy obrůstá rosolozub huspenitý a jinde zase třepenitka maková. Ještě je možné najít jedovatou, ovšem jedlé opeňce měnlivé poněkud podobnou, čepičatku jehličnanovou.

Pro vyznavače pozdně podzimní houbařské kuchyně je tedy stále ještě něco k nalezení, ale je třeba pečlivě volit a sbírat s obezřetností jen mladé a čerstvě vyrůstající, chladnomilné, druhy. Ovšem i ty již zanedlouho vystřídají zimní druhy jedlých hub.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 26 - Mlženky jako zavináče

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 16.11.2013

Mlženky jako zavináče - základní suroviny

Mlženky jako zavináče - základní suroviny

Fotorecept ke stažení

ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 25 - Trio omáček

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 9.11.2013

Těstoviny s parmazánovou smetanovou omáčkou a houbovým pestem z medvědího česneku…

Těstoviny s parmazánovou smetanovou omáčkou a houbovým pestem z medvědího česneku…

Fotorecept

ke stažení

ve formátu

Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z úterní pražské přednášky...

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 8.11.2013

Pavel Hruška při demostraci vystavených hub

Pavel Hruška při demostraci vystavených hub

hřibivítých hub již ubývá

hřibivítých hub již ubývá

Hlavním tématem byla prezentace využití hub v kuchyni, zaměřená na jedlé ryzce.

Úvod přednášky byl tradičně věnován základní houbařské osvětě, tedy určování a poznávání hub, které přinesli návštěvníci akce.

Houby stále rostou. Jejich skladba se mění, hřibovitých jedlých druhů valem ubývá, a pokud se ještě objevují, pro kuchyni se hodí už jen některé z nich. Např. hřib sametový, připomínající letní hřib žlutomasý alias babku. Na rozdíl právě od zmíněné babky je hřib sametový odolný druh, rostoucí v opadaném listí až do zámrazu. Patří, na rozdíl od hřibu žlutomasého, mezi kodexové druhy.

Naplno nyní rostou odolnější, pozdně podzimní houby. Patří k nim v těchto dnech především jedlé čirůvky fialová a dvoubarvá a strmělka mlženka.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Podzimní houbařská vycházka v Praze

sekce  Myko akce

autor článku  Aleš Vít, 8.11.2013

Akce se koná v sobotu 9. listopadu 2013

Výchozím místem je Evropská 204, areál občerstvení Mc. Donald u konečné tram. č. 20 a 26, zastávka Divoká Šárka, tč. mimo provoz, s náhradní dopravou, bus linka X 26 a dále bus linky 108, 119, 179.

Čas srazu je v 9 hodin, za podzimními houbami do šáreckých porostů vycházíme čtvrthodinu po deváté.

Těšíme se s vámi na viděnou...

MK ČMS Praha

Pro zvětšení obrazu

klikněte na mapku.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 13 / 42, články 121 - 130 / 412

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Mikroskopy, USB kamery
a servis

INTRACO MIKRO

Více na www.intracomicro.cz.

Příspěvky a předplatné 2018

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 1/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .