ADMINS.CZ Virtis s.r.o.
 

Seznam článků autora Aleš Vít

Strana 31 / 42, články 301 - 310 / 412

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   > 

článek  Z pražské přednášky ČMS

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Aleš Vít, 13.6.2011

Tradiční demonstrace hub za pozornosti posluchačů

Tradiční demonstrace hub za pozornosti posluchačů

Výběr z návštěvníky donesených hub

Výběr z návštěvníky donesených hub

Zachráněná vzácnost...

Zachráněná vzácnost...

Předposlední pondělní pražská přednáška ČMS z letošního jarního cyklu byla pokračováním na téma hřibovité druhy.

Jak patrno z úvodní demonstrace, houby se po uplynulých lokálních deštích objevují už alespoň na některých místech vcelku v hojnější druhové skladbě.

V rámci návštěvníky dodaného, pestrého spektra nálezů, byly mj. prezentovány také aktuálně rostoucí jedlé hřibovité i některé další, v kuchyni dobře využitelné druhy jedlých hub.

Na snímku jsou hřib dubový, kovář, koloděj a modračka, suchohřib plstnatý a žlutomasý, klouzek zrnitý a dále liška obecná a bledá, vše v doprovodu bedly vysoké.

Raritou večera byla vzácná muchomůrka Vittadiniho, zachráněná pozorným nálezcem jen chvíli před jejím zničením následkem plánované seče komunálních ploch.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z pondělní přednášky...

sekce  Houby

autor článku  Aleš Vít, 31.5.2011

Hojná účast s poutavým výkladem

Hojná účast s poutavým výkladem

Některé aktuálně rostoucí druhy hub

Některé aktuálně rostoucí druhy hub

Demonstrování důležitých poznávacích znaků hub

Demonstrování důležitých poznávacích znaků hub

Holubinky - mnohé z nich jsou velmi chutné

Holubinky - mnohé z nich jsou velmi chutné

Včerejší demonstrace aktuálně rostoucích hub v rámci přednášky "Houby Polabí" Jiřího Burela na pražské VŠUP byla ve znamení jejich druhově se postupně obohacujícího výskytu.

Kromě končících časně jarních druhů (č. májovky, z. podtrnky) se v hojnějším zastoupení objevily první hřibovité a již i některé jarně letní druhy.

Mezi mnoha jinými tu byly pečárka ovčí, opeňka měnlivá, hřiby dubový, kovář a koloděj, křemenáč dubový a klouzek zrnitý a také šest druhů, s převahou jedlých a chutných holubinek. Jako jedna z časnějších muchomůrek se objevila i růžovka alias v kuchyni všestranně použitelný masák.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  EVROPSKÝ DEN PARKŮ 2011

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 25.5.2011

Stanoviště České mykologické společnosti na Malé Americe

Stanoviště České mykologické společnosti na Malé Americe

Okrotice bílá

Okrotice bílá

Ukázka aktuálně rostoucích druhů hub...

Ukázka aktuálně rostoucích druhů hub...

Orientace na trase EDP

Orientace na trase EDP

Hlístník hnízdák

Hlístník hnízdák

Vstavač nachový

Vstavač nachový

Návštěvnost byla tradičně vysoká

Návštěvnost byla tradičně vysoká

Středem zájmu byl poutavý výklad o houbách

Středem zájmu byl poutavý výklad o houbách

Zastavení u tabulí s jedovatými houbami

Zastavení u tabulí s jedovatými houbami

Kdo využil uplynulou sobotu k návštěvě této ojedinělé a zajímavé akce, ten dozajista nelituje. Pořadatelům přálo štěstí v podobě pěkného počasí i velkého návštěvnického zájmu.

Mezi mnoha zajímavými zastávkami bylo stanoviště České mykologické společnosti již tradičně na Malé Americe, u lomu Školka.

K vidění tu byly především aktuálně rostoucí houby a nechyběli ani někteří zástupci typické jarní květeny Českého krasu.

Kromě zmíněných, právě vyrostlých čerstvých hub, tu byly k vidění i tabule se zástupci dalších, v „Krasu“ rostoucích hub, a také základní přehled jedovatých druhů. To vše s náležitým aspektem výkladu k nezbytnosti ochrany hub a přírody.

Pro všechny kolemjdoucí účastníky EDP to byl důvod k vítanému rozšíření vědomostí o výskytu hub v tomto regionu.

Potěšujícím zjištěním bylo, že kromě dospělých se uvedené akce v hojné míře účastnila také dorůstající generace milovníků přírody.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Hřibovité druhy se hlásí…

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Aleš Vít, 20.5.2011

Boletus erythropus - hřib kovář

Boletus erythropus - hřib kovář

Tradičně k jedněm z prvních rostoucích hřibovitých druhů patří každoročně hřiby kováři.

Patří mezi modrající jedlé hřiby, jsou tuhomasé a málo červivějí, a jsou to oblíbené a houbaři vyhledávané houby.

Vy všichni, kdož znáte místa jejich výskytu, ale i vy další, náhodní houbaři, návštěvníci prosluněných okrajů jehličnatých a smíšených lesů, můžete tyto, v kuchyni na mnoho způsobů dobře využitelné houby, sbírat již nyní.

Kováře na snímcích jsem nalezl a vyfotil dnes, 20.5. v Podruhlí u jihočeských Bělčic, na okraji cesty ve smíšeném lese, v n.m.550 m.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Sírovec a chřest…

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 5.5.2011

Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový - v konzumní velikosti Foto: A. Vít

Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový
v konzumní velikosti Foto: A. Vít

Salát ze sírovce s chřestem - Foto: D. Marounek

Salát ze sírovce s chřestem
Foto: D. Marounek

Ano, sezóna obojího uvedeného je tady. Mladý a šťavnatý sírovec žlutooranžový je vítaným obohacením kuchyně každého kulinářsky zdatnějšího houbaře. O zajímavé spojení sírovce a chřestu se s námi podělil a fotorecept poslal člen ČMS a přispěvatel našich stránek Dalibor Marounek.

Salát ze sírovce s chřestem

Suroviny:

300 g sírovce, 300 g bílého chřestu, 1 kostka špenátových nudlí, 1 červená paprika, bujónová kostka.

Zálivka:

6 lžic oleje, 2 lžičky citronové šťávy, 2 stroužky česneku, kari, mletý černý pepř, sůl

Postup:

Mladý sírovec povaříme v bujónu, až sklouzne z vidličky jako ovar, scedíme a odstavíme. Chřest oloupeme a povaříme v osolené vodě. Sírovec pokrájíme na kostičky a chřest na špalíčky. Povaříme kostku špenátových nudlí, nudle pokrájíme na kousky, přidáme nakrájenou papriku. Přilijeme zálivku, vše dobře vymícháme a dáme vychladit. Salát s pečivem vhodně doplníme bílým suchým vínem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Disciotis venosa - terčovnice síťnatá

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 2.5.2011

Disciotis venosa - terčovnice síťnatá - Foto: Aleš Vít

Disciotis venosa - terčovnice síťnatá
Foto: Aleš Vít

Terčovnice síťnatá na lokalitě

Terčovnice síťnatá na lokalitě

Pole devětsilu

Pole devětsilu

Disciotis venosa - terčovnice síťnatá

Patří mezi jarní vřeckovýtrusé (Ascomycetes). Je řazena ke smržovitým houbám. Ve svém rodu je jediným zástupcem. Roste saprofytně.

Houby na snímcích jsem nalezl a fotil 1. 5. 2011 poblíž Černošic.

Terčovnice tvoří okrouhlé, široce miskovité, laločnatě zprohýbané plodnice, o velikosti až kolem 20 cm. Svrchní strana terčovnice je víceméně žlutohnědá, na spodní straně je bělavě plstnatá, žilnatě sbíhající ke krátkému a v zemi ponořenému třeníku. Dužnina má obvykle pach, připomínající chlor.

Ač místně roste pospolitě, obecně se terčovnice vyskytuje vcelku vzácně na zemi v lesích, parcích i zahradách, jejím prokazatelně oblíbeným stanovištěm jsou podmáčená devětsilová pole kolem potoků, především na vápencem bohaté půdě.

Terčovnice tvarem poněkud připomíná destici chřapáčovou (Discina perlata), ta má ale sytěji hnědé tóny. Vyrůstá z, či v okolí rozkládajícího se dřeva jehličnanů.

Obvyklá doba výskytu: IV-V

Přestože terčovnice síťnatá patří k jedlým houbám, u nás je vedena v červeném seznamu ohrožených druhů, kde je zařazena v kategorii ohrožení „EN“ - ohrožený druh.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Přichází čas májovek

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Aleš Vít, 28.4.2011

Calocybe gambosa - čirůvka májovka

Calocybe gambosa - čirůvka májovka

C.gambosa - čirůvka májovka

C.gambosa - čirůvka májovka

Od četných houbařů z mnoha míst napříč republikou k nám v těchto dnech přicházejí zprávy o růstu prvních čirůvek májovek.

Stalo se tak mávnutím kouzelného proutku v podobě prvních povelikonočních souvislých deštíků.

Nemeškejte proto a navštivte svá oblíbená místa výskytu těchto oblíbených jarních jedlých hub.

Nezapomeňte nám napsat a podělte se s ostatními o radost z vašich houbařských nálezů, a také o nějaký váš tradiční rodinný recept na přípravu májovek…

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Májovky v koprové smetaně

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 28.4.2011

Suroviny:

Houby, čerstvý kopr, domácí zelenina v soli, sladká smetana na vaření, hladká mouka, máslo

Postup:

Očištěné májovky přelijte vývarem ze zeleniny a poduste. Přilijte dohladka vyšlehanou záklechtku ze studené smetany a mouky. Solte už jen opatrně. Míchejte a během provaření přidejte jemně nasekaný kopr. Na konec vložte pro zjemnění plátek syrového másla a odstavte z ohně.

Dobrá rada:

Tuto houbovou omáčku netřeba kombinovat s pečeným či vařeným masem. Pro zvýraznění jedinečné chuti a vůně májovek ji postačí podávat s houskovým, či kynutým knedlíkem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Velikonoční přání

sekce  Aktuality

autor článku  Aleš Vít, 22.4.2011

Česká mykologická společnost přeje všem svým členům, příznivcům těchto stránek i nejširší houbařské veřejnosti pohodové svátky, bohatou pomlázku a úspěšné vykročení do letošní houbařské sezóny.

Děkujeme za vaše příspěvky, kterými se dělíte s ostatními o své poznatky i radost z houbaření.

Těšíme se na další zprávy.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Přednáška Jarní houby

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 19.4.2011

Předvelikonočním tématem prezentace Jana Borovičky byly v rámci pondělního pražského přednáškového cyklu ČMS jarní houby.

V rámci demonstrace byly zastoupeny t.č. aktuálně rostoucí druhy v okolí Prahy.

Z kuchyňsky ceněných hub přibyl ke kačence české, smrži vysokému, destici chřapáčové a ucháči obrovskému i hojnější výskyt tmavobělky žlutavé.

Poprvé v letošní sezóně se tu včera objevila čirůvka májovka.

Hlavní přednáška byla ve znamení ukázky mnoha zajímavých hub i možného splnění houbařského očekávání v letošní začínající jarní houbařské sezóně.

Prezentace všechny přítomné potěšila šťavnatým doprovodným komentářem a průběžně vedenou diskuzí.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 31 / 42, články 301 - 310 / 412

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Mikroskopy, USB kamery
a servis

INTRACO MIKRO

Více na www.intracomicro.cz.

Příspěvky a předplatné 2018

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 1/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .