ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Seznam článků autora Aleš Vít

Strana 54 / 54, články 531 - 539 / 539

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   > 

článek  Mykologická vycházka s MK Hořovice

sekce  Myko akce

autor článku  Aleš Vít, 27.5.2010

Lom Školka - Malá Amerika

Lom Školka - Malá Amerika

MK Hořovice zve na tradiční červnovou vycházku s hořovickými houbaři.

Koná se 12.6.2010 po trase Srbsko - Malá Amerika - Karlštejn

Bližší informace o vycházce najdete v pozvánce.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Morchella esculenta – smrž obecný

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 24.5.2010

Morchella esculenta – smrž obecný

Morchella esculenta – smrž obecný

Smrž obecný je vyhledávaným kulinářským klenotem

Smrž obecný je vyhledávaným kulinářským klenotem

Morchella esculenta – smrž obecný

Patří mezi houby vřeckovýtrusé (Ascomycetes).

Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 9. 5. 2010 v jednom ze sadů na pražském Klíčově.

Nepravidelně kulovitý a hluboce jamkatý klobouk tohoto smrže mívá okrovou, hnědavou až medovou barvu. K bělavému, občas kyjovitému a místy vmáčklému třeni přirůstá svou dolní částí. Na řezu je dutý a za syrova křehký. Jeho vzrostlejší plodnice připomínají podobou robustnější smrž tlustonohý.

Je to nepříliš hojná houba, rostoucí v prosvětlených hájích, sadech, zahradách a parcích.

Obvyklá doba výskytu: IV. - V.

Jedlý

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Smrž obecný

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 23.5.2010

Smrže s makaróny

Smrže s makaróny

Smrže s makaróny

Suroviny: Houby, olivy v oleji, rajčata, sůl, těstoviny.

Postup: Smrže pokrájené příčně na kolečka opékejte na oleji, přidejte k nim spařená a oloupaná koktejlová rajská jablíčka, v oleji naložené a vypeckované olivy, osolte a opatrně krátce promíchejte na ostrém plameni. Podávejte na horkých makarónech.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Verpa bohemica – kačenka česká

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 13.5.2010

Ptychoverpa bohemica – kačenka česká

Ptychoverpa bohemica – kačenka česká

Kačenka česká je v kuchyni ceněnou houbou

Kačenka česká je v kuchyni ceněnou houbou

Verpa bohemica – kačenka česká

Patří mezi houby vřeckovýtrusé (Ascomycetes).

Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 8. 4. 2010 u Všeradic.

Podélně žebernatý klobouk kačenek bývá zbarven od žlutohnědé po hnědou. Vynáší ho ze země vyrůstající, pod zvoncovitým kloboukem zprvu ukrytý bělavý třeň, který je k jeho vnitřní části přirostlý pouze svou horní částí. Kačenka bez následků snáší i mírné ranní přímrazky. Větrno a slunečno jejímu růstu naopak neprospívá.

Je to houba místy hojná, zejména v některých letech, s výskytem mj. pod jasany, osikami, v keřových porostech z čeledi růžokvětých i kolem jednotlivě po lese vtroušených stromů planých třešní a višní.

Jde o symbol jarní mykoflóry s obvyklou dobou výskytu: III.-V.

Jedlá

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Kačenka česká

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 12.5.2010

Kačenky na slanině zapečené se sýrem

Kačenky na slanině zapečené se sýrem

Kačenky na slanině zapečené se sýrem

Suroviny: Houby, vyuzený špek (slanina), sůl, drcený kmín, kvalitní tvrdý sýr, jemně pokrájená zelená petrželka na přízdobu.

Postup: Celé, či překrojené houby, na slanině a zprvu přiklopené poduste a pak vysmahněte až do tuku. Houby na pánvi oddělte na jednotlivá sousta, osolte a okmínujte, posypejte je strouhaným sýrem a znovu přiklopené zapečte (už jen krátce) do jeho roztavení.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Destice chřapáčová

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 6.5.2010

Destice dle zahradníka

Destice dle zahradníka

Destice dle zahradníka

Suroviny: Houby, karotka, pórek, zeleninový bujón, máslo, sůl

Postup: Opracované houby spolu s karotkou povařte v zeleninovém bujónu. Vyjměte a odstavte. Přeškvařte máslo. Do horkého vývaru na moment vložte koláčky mladého pórku, pak houby, karotku a pórek upravte na talíř, dle potřeby osolte a podávejte přelité čerstvě přeškvařeným máslem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Discina perlata - destice chřapáčová

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 6.5.2010

Discina perlata - destice chřapáčová

Discina perlata - destice chřapáčová

Destice chřapáčová je houba dobře využitelná v kuchyni

Destice chřapáčová je houba dobře využitelná v kuchyni

Discina perlata - destice chřapáčová

Patří mezi houby vřeckovýtrusé (Ascomycetes).

Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 15. 4. 2010 poblíž Koněprus.

Tvoří miskovité, někdy až velikosti dlaně dorůstající, zprohýbané, v mládí hladké a stářím vrásčité, svrchu hnědé a na spodu matně bělavé plodnice s krátkým trychtýřovitým třeníkem, zapuštěným do substrátu.

Je vcelku hojná, zejména v teplejších oblastech s výskytem na starých pařezech či tlejících padlých kmenech jehličnanů.

Jde o typicky jarní houbu s obvyklou dobou výskytu: IV.-V.

Jedlá.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Handkea utriformis - pýchavka dlabaná

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 27.4.2010

Handkea utriformis - pýchavka dlabaná

Handkea utriformis - pýchavka dlabaná

Pýchavky jsou potěšením v houbařově kuchyni

Pýchavky jsou potěšením v houbařově kuchyni

Pýchavku dlabanou jsem na víkendové upozornění jednoho z chatařů dnes nalezl a sbíral v Praze v okolí Radotína. Patří mezi houby břichatkovité (Gasterales).

Plodnice, vesměs ve velikosti zaťaté pěsti, rostly ve více exemplářích na hojně užívané pastvině. Obvykle se začíná vyskytovat později, přibližně od června. Jde o houbu snadno poznatelnou a dobře využitelnou v kuchyni.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Pýchavka dlabaná

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 26.4.2010

Pýchavky jsou jedlé houby

Pýchavky jsou jedlé houby

Názor houbařů na to, zda je vhodné pýchavky také sušit, nebývá vždy jednotný. Pokud je houba kompaktní, tvrdá a na řezu bílé či smetanové, nanejvýš krémové barvy, čiňte tak bez obav. Jak její celé suché plátky, tak v podobě houbové drti či jemně semletého prachu je pýchavka vhodnou surovinu k přípravě mnoha chutných jídel.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 54 / 54, články 531 - 539 / 539

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Fotosoutěž ČMS 2024

I v roce 2024 opět vyhlašujeme fotosoutěž pro naše členy.

Podrobnější informace, pravidla a odkaz na registraci najdete zde.

Zkoušky ze znalosti hub

Na KHS Středočeského kraje:
v úterý 25.6.2024

Příspěvky a předplatné 2024

Posílejte na bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete za dlouhých zimních večerů sledovat na našem kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Aeruginoscyphus sericeus

Cyanoboletus pulverulentus
hřib modračka

Melampsora salicis-albae
rez vrbová

Russula sororia
holubinka sesterská

Butyriboletus appendiculatus
hřib přívěskatý

Butyriboletus fuscoroseus
hřib růžovník

Helvella atra
chřapáč tmavý

Helvella lacunosa
chřapáč jamkatý

Lactarius camphoratus
ryzec kafrový

Russula luteotacta
holubinka citlivá

Russula roseicolor
holubinka narůžovělá

Russula heterophylla
holubinka bukovka

Russula carpini
holubinka habrová

Erysiphe alphitoides
padlí dubové

Schizopora radula
pórnovitka obecná

Gymnopilus penetrans
plaménka nevonná

Gloeophyllum odoratum
trámovka vonná

Cladonia furcata
dutohlávka rozsochatá

Russula odorata
holubinka vonná

Suillellus luridus
hřib koloděj

Amanita gemmata
muchomůrka slámožlutá

Hygrophorus eburneus
šťavnatka slonovinová

Laccaria amethystina
lakovka ametystová

Epichloe typhina
obalka stéblová

Otidea alutacea
ouško kožové

Cortinarius vernus
pavučinec červenokaštanový

Hemimycena cucullata
helmovka sádrová

Amanita fulva
muchomůrka ryšavá

Otidea alutacea
ouško kožové

Amanita ceciliae
muchomůrka stroupkatá

Phallus impudicus
hadovka smrdutá

Pluteus leoninus
štítovka žlutá

Volvariella taylorii
kukmák Taylorův

Russula odorata
holubinka vonná

Lactarius acerrimus
ryzec krátkonohý

Hemileccinum impolitum
hřib plavý

Laccaria laccata
lakovka obecná

Xerocomellus porosporus
hřib uťatovýtrusý

Suillellus luridus
hřib koloděj

Xerocomellus chrysenteron
hřib žlutomasý

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .