ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Seznam článků autora Aleš Vít

Strana 47 / 48, články 461 - 470 / 472

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   > 

článek  Entoloma clypeatum – závojenka podtrnka

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 2.6.2010

Entoloma clypeatum – závojenka podtrnka

Entoloma clypeatum – závojenka podtrnka

Závojenka podtrnka má pestré kuchyňské využití

Závojenka podtrnka má pestré kuchyňské využití

Entoloma clypeatum – závojenka podtrnka

Patří mezi houby stopkovýtrusé (Homobasidiomycetes), lupenaté (Agaricales).

Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 20. 5. 2010 v zanedbaném ovocném sadu v pražské Hostivaři.

Barva hygrofánního klobouku u podtrnek se v závislosti na počasí mění od sytě šedohnědé za vlhka, až po (vysycháním) krémově našedlou. Pod posléze od výtrusného prachu růžovými lupeny svítí pod kloboukem bílý, vláknitý a často pokřivený třeň.

Za vlhkého jara je to hojná houba, jednotlivě i ve skupinkách rostoucí ponejvíce v sadech, zahradách a parcích, často v okolí ovocných stromů a keřů.

Obvyklá dobou výskytu: IV. - V.

Jedlá

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Závojenka podtrnka

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 1.6.2010

Gruntovní podtrnková polévka

Gruntovní podtrnková polévka

Gruntovní podtrnková polévka

Suroviny: Houby, uzený špek, cibule, česnek, mrkev, celer, sladká a pálivá mletá paprika, drcený kmín, mletý černý pepř, čerstvá či sušená drhnutá majoránka, sůl, tmavá jíška.

Postup: Pokrájené, kuchyňsky opracované podtrnky poduste ve vlastní šťávě a odstavte. Na špeku osmahněte cibuli a česnek, přimíchejte papriku, přidejte nastrouhanou mrkev a celer a vše opečte do zlatohněda. Přidejte odstavené houby (houbami nešetřete), podlijte, osolte, okořeňte a uveďte znovu do varu. Zahustěte tmavší sádlovou, případně granulovanou jíškou, míchejte a provařte na mírném plameni do zhoustnutí.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Václavka smrková vypěstovaná v umělé kultuře

sekce  Houby

autor článku  Aleš Vít, 31.5.2010

Armillaria ostoyae - václavka smrková

Armillaria ostoyae - václavka smrková

Václavku smrkovou (Armillaria ostoyae) se po několikaletém úsilí podařilo vypěstovat členu ČMS, panu Františku Brabencovi ze Smržovky. Ze vzorků plodnic, donesených přímo z místa výskytu této houby, jejich postupnou laboratorní kultivací, výběrem vhodné sadby k naočkování mezikulturou a následně i přípravou správného substrátu se podařilo přenést řízený růst této saprotrofně parazitické jedlé houby do prostředí pěstírny hub. Podle F. B., mj., předcházelo tomuto pěstitelskému úspěchu období důkladného sledování a podrobného studia životních podmínek růstu václavky smrkové v jejím přirozeném prostředí.

Foto: Petr Hampl, MK ČMS Velké Hamry

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Mykologická vycházka s MK Hořovice

sekce  Myko akce

autor článku  Aleš Vít, 27.5.2010

Lom Školka - Malá Amerika

Lom Školka - Malá Amerika

MK Hořovice zve na tradiční červnovou vycházku s hořovickými houbaři.

Koná se 12.6.2010 po trase Srbsko - Malá Amerika - Karlštejn

Bližší informace o vycházce najdete v pozvánce.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Morchella esculenta – smrž obecný

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 24.5.2010

Morchella esculenta – smrž obecný

Morchella esculenta – smrž obecný

Smrž obecný je vyhledávaným kulinářským klenotem

Smrž obecný je vyhledávaným kulinářským klenotem

Morchella esculenta – smrž obecný

Patří mezi houby vřeckovýtrusé (Ascomycetes).

Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 9. 5. 2010 v jednom ze sadů na pražském Klíčově.

Nepravidelně kulovitý a hluboce jamkatý klobouk tohoto smrže mívá okrovou, hnědavou až medovou barvu. K bělavému, občas kyjovitému a místy vmáčklému třeni přirůstá svou dolní částí. Na řezu je dutý a za syrova křehký. Jeho vzrostlejší plodnice připomínají podobou robustnější smrž tlustonohý.

Je to nepříliš hojná houba, rostoucí v prosvětlených hájích, sadech, zahradách a parcích.

Obvyklá doba výskytu: IV. - V.

Jedlý

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Smrž obecný

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 23.5.2010

Smrže s makaróny

Smrže s makaróny

Smrže s makaróny

Suroviny: Houby, olivy v oleji, rajčata, sůl, těstoviny.

Postup: Smrže pokrájené příčně na kolečka opékejte na oleji, přidejte k nim spařená a oloupaná koktejlová rajská jablíčka, v oleji naložené a vypeckované olivy, osolte a opatrně krátce promíchejte na ostrém plameni. Podávejte na horkých makarónech.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Verpa bohemica – kačenka česká

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 13.5.2010

Ptychoverpa bohemica – kačenka česká

Ptychoverpa bohemica – kačenka česká

Kačenka česká je v kuchyni ceněnou houbou

Kačenka česká je v kuchyni ceněnou houbou

Verpa bohemica – kačenka česká

Patří mezi houby vřeckovýtrusé (Ascomycetes).

Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 8. 4. 2010 u Všeradic.

Podélně žebernatý klobouk kačenek bývá zbarven od žlutohnědé po hnědou. Vynáší ho ze země vyrůstající, pod zvoncovitým kloboukem zprvu ukrytý bělavý třeň, který je k jeho vnitřní části přirostlý pouze svou horní částí. Kačenka bez následků snáší i mírné ranní přímrazky. Větrno a slunečno jejímu růstu naopak neprospívá.

Je to houba místy hojná, zejména v některých letech, s výskytem mj. pod jasany, osikami, v keřových porostech z čeledi růžokvětých i kolem jednotlivě po lese vtroušených stromů planých třešní a višní.

Jde o symbol jarní mykoflóry s obvyklou dobou výskytu: III.-V.

Jedlá

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Kačenka česká

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 12.5.2010

Kačenky na slanině zapečené se sýrem

Kačenky na slanině zapečené se sýrem

Kačenky na slanině zapečené se sýrem

Suroviny: Houby, vyuzený špek (slanina), sůl, drcený kmín, kvalitní tvrdý sýr, jemně pokrájená zelená petrželka na přízdobu.

Postup: Celé, či překrojené houby, na slanině a zprvu přiklopené poduste a pak vysmahněte až do tuku. Houby na pánvi oddělte na jednotlivá sousta, osolte a okmínujte, posypejte je strouhaným sýrem a znovu přiklopené zapečte (už jen krátce) do jeho roztavení.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Destice chřapáčová

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 6.5.2010

Destice dle zahradníka

Destice dle zahradníka

Destice dle zahradníka

Suroviny: Houby, karotka, pórek, zeleninový bujón, máslo, sůl

Postup: Opracované houby spolu s karotkou povařte v zeleninovém bujónu. Vyjměte a odstavte. Přeškvařte máslo. Do horkého vývaru na moment vložte koláčky mladého pórku, pak houby, karotku a pórek upravte na talíř, dle potřeby osolte a podávejte přelité čerstvě přeškvařeným máslem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Discina perlata - destice chřapáčová

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 6.5.2010

Discina perlata - destice chřapáčová

Discina perlata - destice chřapáčová

Destice chřapáčová je houba dobře využitelná v kuchyni

Destice chřapáčová je houba dobře využitelná v kuchyni

Discina perlata - destice chřapáčová

Patří mezi houby vřeckovýtrusé (Ascomycetes).

Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 15. 4. 2010 poblíž Koněprus.

Tvoří miskovité, někdy až velikosti dlaně dorůstající, zprohýbané, v mládí hladké a stářím vrásčité, svrchu hnědé a na spodu matně bělavé plodnice s krátkým trychtýřovitým třeníkem, zapuštěným do substrátu.

Je vcelku hojná, zejména v teplejších oblastech s výskytem na starých pařezech či tlejících padlých kmenech jehličnanů.

Jde o typicky jarní houbu s obvyklou dobou výskytu: IV.-V.

Jedlá.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 47 / 48, články 461 - 470 / 472

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Příspěvky a předplatné 2021

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Clitocybe vibecina
strmělka žlábkovitá

Orbilia xanthostigma
kruhovka olšová

Coprinellus angulatus
hnojník spáleništní

Galerina marginata
čepičatka jehličnanová

Lepiota forquignonii
bedla Forquignonova

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje . Počítejte prosím s tím, že vyřízení žádosti zabere určitý čas.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 2/2020

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .