ADMINS.CZ Virtis s.r.o.
 

Seznam článků autora Aleš Vít

Strana 25 / 42, články 241 - 250 / 411

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   > 

článek  Z došlých dotazů...

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Aleš Vít, 13.6.2012

límcovka vrásčitoprstenná - Stropharia rugusoanulata - foto: Pavla Güttnerová

límcovka vrásčitoprstenná - Stropharia rugusoanulata
foto: Pavla Güttnerová

Vydatněji zapršelo a vaše dotazy, docházející do e-poradny našich stránek hub se začínají utěšeně množit. U následujícího příspěvku je cenný mj. i dobře zvládnutý snímek s potřebnou informací pro snadnější určení dotazovaného druhu. Je to dobrý příklad pro všechny z vás, kteří se do naší e-poradny obracíte s dotazy o pomoc.

Z dotazu...

...pod okny našeho balkonu v Ostravě - Porubě vysadila sousedka před časem rododendron, je pod ním mulčovací kůra a občas doveze z chalupy i zeminu s chlévskou mrvou. Začátkem června se po dešti objevily pod keřem houby, které považuji za pečárky, ale všechny charakteristickéznaky mi nesedí. Můžete mi prosím poradit?

Z odpovědi...

...máte naši pochvalu, pěkně jste houby vyfotila k odeslání, je to límcovka vrásčitoprstenná - Stropharia rugusoanulata.

Od pečárek se rozezná hlavně podle těch spíše fialovo-šedých lupenů s černým výtrusným prachem, který také vypadává na její shora "vrásčitý" prsten /v dospělosti/.

Je to dobrá jedlá houba, která se ve volné přírodě příliš nevyskytuje. Před lety byla v ČR poměrně hojně pěstována, a také se běžně prodávala její sadba k domácímu pěstováním pod přístřešky a na zahradách. Tím se zpětně víc rozšířila zpět do volné přírody. Dnes ji můžete v hojnějším množství najít například kolem hromady starší vyvezené slámy po okraji pole.

(redakčně upraveno dle odpovědi ing. P. Svobody, člena e-poradny ČMS )

Obecný dodatek - upozornění:

Zdůrazňujeme, že určování hub jen podle snímků (pokud je to dle okolností vůbec proveditelné), nenahrazuje určení hub jejich předložením v houbařské poradně! Podané informace chápejte především jako nasměrování k možnosti vlastního konečného určení, a to porovnáním znaků hub na snímcích s vašimi dalšími poznatky, získanými při jejich sběru a s využitím příslušných mykologických pramenů. Žádnou, byť jen dílčí podanou informaci, nechápejte jako návod ke kuchyňskému použití dotčených hub. Pracovníci houbařské poradny České mykologické společnosti nenesou v rámci odborného poradenství odpovědnost za případný chybný výklad obsahu odpovědí ze strany tazatele, stejně jako za zneužití poskytnutých informací. Děkujeme za pochopení.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Hlíva plicní se zadělávanou šalotkou

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 10.6.2012

základní suroviny

základní suroviny

téměř až na škvarečky opečené houby

téměř až na škvarečky opečené houby

zadělávané šalotky

zadělávané šalotky

dobrou chuť

dobrou chuť

Hlíva plicní má obdobné kuchyňské využití, ale obdobím svého výskytu je opakem hlívy ústřičné. Roste na dřevě nejrůznějších listnáčů, po celou hlavní houbařskou sezónu, často i v době teplejšího letního počasí s minimem srážek.

Suroviny: miska hub, miska šalotek, škvařené sádlo, zeleninový vývar, přírodní cukr, kvasný ocet, hladká mouka, sůl, drcený kmín, voda.

Postup: houby nakrájejte na sousta a na oleji je opékejte. Během opékání osolte a otáčejte, sousta opečte dokřupava, okmínujte, promíchejte a odstavte.

Oloupané šalotky dejte do vařícího zeleninového bujónu, přidejte cukr, zakápněte octem, přilijte záklechtku z vody a mouky, míchejte a provařte do zahoustnutí. Podávejte společně s houbami.

Rada: Namísto hladké mouky použijte jedlý škrob. Pro zjemnění chuti vmíchejte (po stažení z ohně) do šalotek plátek syrového másla.

Fotorecept: AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Evropský den chráněných území

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 26.5.2012

lom Školka alias Malá Amerika

lom Školka alias Malá Amerika

ze stanoviště České mykologické společnosti

ze stanoviště České mykologické společnosti

mařinka vonná, někdy též svízel vonný - Galium odoratum

mařinka vonná, někdy též svízel vonný - Galium odoratum

medovník meduňkolistý, někdy též velkokvětý - Melittis melissophyllum

medovník meduňkolistý, někdy též velkokvětý - Melittis melissophyllum

odborný výklad k houbám Českého krasu

odborný výklad k houbám Českého krasu

aktuálně rostoucí houby v okolí

aktuálně rostoucí houby v okolí

návštěvníci terénní mykologické poradny

návštěvníci terénní mykologické poradny

Stejně jako v minulých letech měla Česká mykologická společnost v rámci této, již tradiční akce, své stanoviště u lomu Malá Amerika.

Houby v okolí právě příliš nerostou, ale zájemců z řad účastníků akce o zastavení s povídáním na toto vděčné téma bylo tradičně dost a dost. Z bylin tu v okolních lesích hojně roste mařinka a roztroušeně, ale o to nápadněji, pěknými květy zaujme medovník.

Terénní poradna a houbařská osvěta, v podobě tabulí se snímky jarních a jedovatých druhů hub, rostoucích v Českém krasu, obohacuje každoročně o nové cenné informace základní vědomosti zájemců všech věkových kategorií. Několik druhů aktuálně vyrostlých hub se přece jen našlo i dnes, nechyběl mezi nimi všemi houbaři oblíbený hřib dubový – Boletus reticulatus.

Největším oceněním každé podobné akce je zájem dětské části účastníků. V případě Evropského dne chráněných území jde každoročně o skvěle organizačně připravený počin, na mnoha jeho dílčích zastaveních naplněný zajímavým a poučným programem.

AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z pražské přednášky 21. 5. 2012

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 22.5.2012

smrž vysoký - Morchella elata

smrž vysoký - Morchella elata

pečárka Bernardova - Agaricus bernardii

pečárka Bernardova - Agaricus bernardii

Včerejší pražská přednáška byla ve znamení historie pěstování hub. Pro zájemce z odborné i ostatní veřejnosti proběhla na obvyklém místě, v posluchárně č. 115 VŠUP na nám. Jana Palacha. Byla to velmi zajímavá a poučná podívaná v podání ing. Ivana Jablonského.

V rámci tradičního výkladu k doneseným houbám stála tentokrát za podívanou skupinka smržů vysokých. Díky jejich tvarové rozmanitosti, rozdílné velikosti plodnic, a také s ohledem na skutečnost, že pocházely ze skupiny celkem 61 kusů pohromadě rostoucích smržů ve všech růstových stádiích, padl i názor, že by se nemuselo jednat pouze o jediný druh smrže. Ostatně, při určování smržů nebývá ani mezi znalci tohoto rodu hub cesta k názorové shodě někdy úplně přímočará. Přítomný dr. Kotlaba si dovede představit a za užitečný by v této otázce považoval seriózní a podporovaný výzkum. Největší smrž z donesených exemplářů na včerejší přednášku měřil celých 30 cm.

Jinou zajímavou hubou, díky zbarvení na řezu poutavou spíše pro oko, nežli pro použití v kuchyni, zde byla pečárka Bernardova. Je sice známo, že všechny červenající pečárky jsou považovány za jedlé, resp. nejsou jedovaté, ale právě tuto pečárku, díky jejímu pachu po mořských řasách, bude lépe k jídlu nikterak zeširoka nedoporučovat.

AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Aktuální růst hub…

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Aleš Vít, 22.5.2012

hnojník domácí – Coprinus domesticus

hnojník domácí – Coprinus domesticus

hlíva plicní – Pleurotus pulmonarius

hlíva plicní – Pleurotus pulmonarius

pstroček dvoulistý – Majanthemum bifolium

pstroček dvoulistý – Majanthemum bifolium

hřib kovář – Boletus erythropus

hřib kovář – Boletus erythropus

Hřib kovář - pohled pod klobouk

Hřib kovář - pohled pod klobouk

Oblíbené kováře je vždy třeba dokonale tepelně zpracovat

Oblíbené kováře je vždy třeba dokonale tepelně zpracovat

Ve druhé polovině minulého, 20. týdne (14. – 20. 5.) se v lesích výrazněji oteplilo. Sice ještě byly k nalezení drobnější houby, jako například hnojník domácí (Praha-Petřínské sady), ovšem téměř veškeré subtilnější druhy hub valem schly a mizely z očí.

Bylinnému podrostu sucho tolik nevadí, ve stinných lesích a v křovinách je k nalezení hlístník hnízdák (Praha Točná-Šance). *Tato rostlina je zajímavá tím, že není schopna fotosyntézy, a je proto odkázána na mykorhizu, konkrétně na soužití s určitým druhem houby, která se svými myceliálními vlákny napojuje na kořeny listnáčů a čerpá z nich živiny. *(Wikipedie)

V celoplošném hojnějším růstu posledních dní pokračuje napříč republikou hlíva plicní (Zlatá Olešnice-Bradla). Dobrá jedlá houba, která v zastíněných místech obrůstá neduživé a padlé listnáče i v průběhu teplejšího léta.

Ve světlých hájích nyní kvete drobný pstroček dvoulistý (Praha-Cholupice).

Milým překvapením posledních teplých dnů je výskyt prvních hřibovitých druhů hub. Mezi nimi je zatím jednoznačně nejhojnější hřib kovář (Velké Hamry-Bohdalovice-Chachule). Výhodou, oproti souběžně rostoucímu hřibu dubovému, je jeho pevné zdraví. Kováři patří u houbařů kulinářů mezi tradiční časné, tvrdé a hmyzu odolné modrající hřiby.

Počasí se o víkendu změnilo v parné a větrné sucho. Počasí následujících dnů, pokud nepřinese vláhu, bude ve znamení úbytku slibně nastoupeného letošního jarního růstu hub.

AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z jarní výstavy hub a fotografií v Čečelicích

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 21.5.2012

Z jedlých hub v Čečelicích vévodily hřiby kováře

Z jedlých hub v Čečelicích vévodily hřiby kováře

Na vše s přehledem dohlížela Jana Čermáková

Na vše s přehledem dohlížela Jana Čermáková

houževnatec pohárovitý – Lentinus degener - nalezl: Václav Burle, demo foto: Aleš Vít

houževnatec pohárovitý – Lentinus degener
nalezl: Václav Burle, demo foto: Aleš Vít

Ten, kdo si našel o uplynulém víkendu čas a navštívil uvedenou výstavku, určitě se měl na co dívat. Výstavka byla jistě jedna z prvních, ne-li vůbec prvním letošním počinem tohoto druhu. Podobné akce v tomto ročním období s sebou pochopitelně nesou riziko, že houby neporostou. To se ovšem v Čečelicích nestalo.

Vystaveno bylo (v sobotu po poledni) na padesát druhů právě rostoucích druhů jarních hub a dost možná, že do nedělního podvečera, kdy výstava skončila, přibyla ještě nějaká ta houba navíc. V příjemné klubovně tamních myslivců se, kromě nyní hojně rostoucí čirůvky májovky – Calocybe gambosa a závojenky podtrnky – Entoloma clypeatum, vystavovaly i první hřibovité druhy. Mezi nimi, co do počtu, jednoznačně vévodil hřib kovář – Boletus erythropus. Z rodiny hřibovitých byly dále zaznamenání hodné např. hřib dubový – B. reticulatus , hřib koloděj – B. luridus , klouzek sličný – Suillus grevillei, klouzek obecný – S. luteus. Z jedovatých druhů tu byla čechratka podvinutá – Paxillus involutus.

Nejzajímavější sobotní nález přinesl návštěvník výstavy Václav Burle. Šlo o vzácnější druh, houževnatec pohárovitý, vcelku zřídkavě rostoucí ve tvrdých luzích, často na odumřelých topolech, případně na vrbách.

Součástí výstavy byly pěkné snímky hub, hmyzu, přírody z autorské dílny Jiřího Brestovanského a Bohuslava Hlaváčka.

K chuti všem přišlo vybrané houbové pohoštění, mezi jinými dobrotami i Hlaváčkova opeňková polévka.

Nad zdárným průběhem a organizací akce neúnavně bděla Jana Čermáková.

Za vydařenou akci patří všem čečelickým organizátorům palec nahoru.

AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Úctyhodných 50 let MK v Čelákovicích…

sekce  Zájmová uskupení / Zprávy

autor článku  Aleš Vít, 21.5.2012

Upomínky na spolkovou činnost, v tomto případě - na každoroční akci zavírání lesa

Upomínky na spolkovou činnost, v tomto případě
na každoroční akci zavírání lesa

Nestor čelákovických houbařů a průvodce výstavkou, - ing. Josef Kadeřávek

Nestor čelákovických houbařů a průvodce výstavkou,
ing. Josef Kadeřávek

Budete-li mít cestu do Čelákovic, či tudy jen projíždět, nenechte si ujít příležitost a navštivte tamní městské muzeum. Ve vstupním prostoru na vás čeká velmi pěkná expozice, která seznamuje návštěvníky s významným výročím čelákovických mykologů. Zdejší organizované houbaření letos slaví půlstoletí od zahájení činnosti. Zajímavé snímky z historie i ze současné práce kroužku potěší každého ctitele mykologie, houbaření a milovníka přírody. Výstavka je otevřena mimo pondělí, v době 9 až 12 a 13.30 až 17 hodin a potrvá do konce letošního května. Do dalších let činnosti přejeme všem čelákovickým přátelům jen to nej…

AV

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z vašich dotazů...

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Aleš Vít, 18.5.2012

mimo májovky už rostou i první hřibovité druhy

mimo májovky už rostou i první hřibovité druhy

sírovec žlutooranžový - Laetiporus sulphureus

sírovec žlutooranžový - Laetiporus sulphureus

Z dotazu...

...v příloze zasílám foto a hlásím nález 16 cm kozáka /byl zcela

zdravý/ a tašky májovek z lokality Praha 4 - Kamýk. Velmi prosím o odpověď, co je to za tu žlutou houbu na pařezu. Lokalita tatáž. Nález je ze dne 13. 5. 2012.

Děkuji Erna Kholova, Praha 4 – Modřany

Z odpovědi...

...gratuluji k houbařskému úlovku. Rozrůstají se první hřibovité druhy, k nim patří i Váš kozák březový – Leccinum scabrum. U hojné čirůvky májovky, - Calocybe gymbosa, resp. pro její úspěšné využití v kuchyni, rozhoduje v těchto dnech především četnost a míra napadení plodnic larvami hmyzu.

Houba na druhém snímku je mladý sírovec žlutooranžový. Je rovněž jedlý a více o něm a jeden z návodů na jeho přípravu je ve zdejších aktualitách, jen o několik příspěvků zpět... AV

Dovětek s receptem...

...děkuji za odpověď obratem. Můj sírovec je již naložen v mléce a bude na smetaně a karí. Odkaz jsem prostudovala a stránky mne velmi zaujaly.

Jako poděkování uvádím recept:

Phallus impudicus – hadovka smrdutá /50 gr čerstvé nebo 5 gr sušené houby - jen ta malá vejce/ naložte nakrájené na kousíčky do 200g vodky. Nechte stát ve skle 2 týdny v lednici, nefiltrovat. Užití: 1 čajová lžička, 2x denně. Indikace: vysoký krevní tlak, prevence a léčba chřipek, viróz, herpetických

onemocnění, AIDS aj. Podle ruského zdroje. Už jsem to zkoušela, uškodit to nemůže. Tak jako tak smažím plátky z "vajec" ve francouzském těstíčku... Zdravím, Erna Kholova

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z vašich dotazů...

sekce  Poradna / Z vašich dotazů

autor článku  Aleš Vít, 14.5.2012

mladý sírovec a jeho pozorný hostitel - foto: Jaromír Slanina

mladý sírovec a jeho pozorný hostitel
foto: Jaromír Slanina

sírovec žlutooranžový - Laetiporus sulphureus - foto: Jaromír Slanina

sírovec žlutooranžový - Laetiporus sulphureus
foto: Jaromír Slanina

příprava sírovce ve smetanovém karí - foto: A. Vít

příprava sírovce ve smetanovém karí
foto: A. Vít

Z dotazu...

... na kmeni švestky jsem našel plodnici houby,

o které se domnívám, že se jedná o "sírovec

žlutooranžový". Nafotil jsem ji a zasílám fotografie do Vaší myko poradny s prosbou o posouzení pravosti této houbičky. Děkuji Vám za laskavost.

Jaromír Slanina

Lobendava okres Děčín.

Z odpovědi...

...gratuluji k nálezu krásné mladé a šťavnaté plodnice jedlého druhu sírovec žlutooranžový, někdy též zvaného chorošovec sírový – Laetiporus sulphureus. Doporučím Vám jeden z možných postupů na jeho přípravu. Takto mladou houbu (starší je pro tuhost již nevhodná) nakrájejte na menší sousta, obdělejte na oleji s cibulkou, až trochu zčervená (jako račí masíčko), pak přidejte lžičku prolisovaného česneku, osolte, přilijte smetanu, zalechtanou se lžičkou hl. mouky a lžičkou-lžící kari (to podle osobního gusta), a vše míchejte a provařte do zahoustnutí. K tomu nejlépe dušenou rýži. Vše podle receptu "krevety a la indien". Tuhle úpravu znám z doby, kdy jsem před drahným časem pracoval v dnes již neexistující, tehdy vyhlášené Vaňhově rybí restauraci na Václavském náměstí. Před léty jsem tenhle recept s obměnou vyzkoušel ve spojení se sírovcem a dnes už mezi houbaři žije jeho podoba vlastním životem. A.V.

Z reakce na odpověď...

...děkuji za informace. Seznamuji se s dalším druhem jedlé houby. Sírovec vážil přesně 1 kg. Jedná se skutečně a mladou šťavnatou plodnici. Teď jsem naložil matesy a zítra vyzkouším recept podle vzoru "krevety a la indien". Ještě jednou děkuji a také se těším na další spolupráci v nastávající houbařské sezoně... J.S.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Aktuální růst hub...

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Aleš Vít, 14.5.2012

čirůvka májovka – Calocybe gambosa

čirůvka májovka – Calocybe gambosa

Májovkám škodící aktivita hmyzích larev...

Májovkám škodící aktivita hmyzích larev...

O to vzácnější jsou nyní zdravé houby...

O to vzácnější jsou nyní zdravé houby...

pitulník žlutý - Galeobdolon luteum

pitulník žlutý - Galeobdolon luteum

choroš smolonohý - Polyporus badius

choroš smolonohý - Polyporus badius

kokořík mnohokvětý – Polygonatum multiflorum

kokořík mnohokvětý – Polygonatum multiflorum

V minulém, 19. týdnu (7. – 13. 5.), zaznamenala pražská Ústřední houbařská poradna pokračující růst čirůvky májovky. Postupem času ovšem nabývá významnou převahu výskyt larvami napadených plodnic před těmi zdravými. Poměr zdravých oproti „červivým“ májovkám se liší podle místa nálezu. Přestože májovky rostou v těchto dnech opravdu hojně, spíše jen náhodně jich lze pro kuchyni nasbírat misku zcela zdravých. Co do zmíněné červivosti, pak ještě svízelnější situace je při sběru nyní rovněž hojně rostoucí závojenky podtrnky – Entoloma clypeatum. Z vícerých míst docházejí zprávy o růstu sírovce žlutooranžového (chorošovce sírového) – sulphureus. Vlhčí místa v hájích, křovinách a kolem potoků okupují žluté porosty pitulníku (hluchavky). Na podobných místech, v tomto případě z tlejícího dřeva padlého kmene vrby – salix sp., vyrůstá choroš smolonohý – Polyporus badius. Zaujme svým červenavě hnědým povrchem klobouku, kontrastujícím s bílými rourkami na jeho spodní straně. Meze cest v listnatých lesích hojně lemuje na přistíněných místech kokořík, nápadný uspořádáním svých květů.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 25 / 42, články 241 - 250 / 411

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Mikroskopy, USB kamery
a servis

INTRACO MIKRO

Více na www.intracomicro.cz.

Jarní seminář 2018

Jarní terénní seminář 2018 se koná 8. - 10. 6. 2018 v Bučickém mlýně v Rožďalovicích.

Členská schůze 2018

Volební členská schůze ČMS se koná v úterý 29.5.2018 v prostorách Střední školy obchodní, Praha 2, Belgická 29, II. patro, učebna č. 9.

Příspěvky a předplatné 2018

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 1/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .