Strana 28 / 55, články 271 - 280 / 544
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >
- 25.8.2013 Myko akce / Zprávy z akcí Ze křtu houbařského kalendáře 2014
- 23.8.2013 Houby / Růst hub Houbařům před víkendem…
- 20.8.2013 Houby / Růst hub Pozdrav z Držkova…
- 12.8.2013 O společnosti / Zprávy Připravujeme celobarevnou podobu časopisu
- 23.7.2013 Houby / Růst hub Z před víkendu na Hlinecku…
- 16.7.2013 Myko akce / Zprávy z akcí Houbařské besedy v přírodě
- 28.6.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 24 - Sulc pro houbařova kolena
- 15.6.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 23 - Houby na másle se strouhanou houskou
- 12.6.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 22 - Kovářský guláš
- 11.6.2013 Myko akce / Zprávy z akcí Z pondělní pražské přednášky o houbách
Ze křtu houbařského kalendáře 2014
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 25.8.2013
Již po třinácté uspořádala v sobotu mykologická odbočka v Rychnově nad Kněžnou „Křest houbařského kalendáře“. Autorem jeho obrazového a textového obsahu je Václav Matějka a jeho vydavatelem Josef Nosál.
Mezi ostatními houbařskými kalendáři vyniká zmíněný „Matějkův kalendář“ nezaměnitelným uspořádáním. Ti, kdo mají všechna jeho dosavadní vydání, jsou dnes vlastníky vcelku unikátní série tohoto zajímavého a jedinečného druhu mykologické literatury.
Křest je mimoto každoročně příležitostí k setkání zástupců z dalších odboček České mykologické společnosti, houbařů a dobrých přátel, na prahu hlavní houbařské sezóny. To vše se jako obvykle událo v pohostinné atmosféře
Autorovi i vydavateli kalendáře popřejeme v dalších letech nápaditost při sestavování jeho náplně a zejména trvale vzrůstající zájem přátel hub a houbaření, být jeho pravidelným každoročním majitelem.
Houbařům před víkendem…
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 23.8.2013
hřib obecný – Boletus edulis, jedlý, tržní druh
klouzek sličný alias modřínový – Suillus grevillei, jedlý, tržní druh
muchomůrka růžovka alias masák – Amanita rubescens, jedlá
slizák mazlavý – Gomphidius glutinosus, jedlý, tržní druh
křemenáč březový – Leccinum versipelle, jedlý, tržní druh
včerejší letní směs hřibovitých druhů
foto: Kamil Varcoller
Občasné bouřky minulých dnů, místní přeháňky, celkový pokles denních teplot, ranní rosa i podvečerní mlhy, to vše s sebou přináší výhled na změnu dosavadních nepříznivých podmínek pro růst hub.
Ovšem, není tomu tak všude a sortiment aktuálně rostoucích druhů potěší zatím více houbaře, než jen mykology.
Růst hub je zatím omezen na několik málo druhů a místo od místa to v rámci republiky bude vždy trochu jinak.
Tam, kde houby rostou, nacházejí houbaři (zatím více ve smrkovém mlází a ve vlhkém mechu, než v jehličí vysokého lesa), četné odkrojky, jako památku na několik dní starou vlnu „praváků“. V bezprostředním okolí už mezitím dorůstají další mladé hříbky. Aktuálně se někde v hojnějším množství objevuje klouzek sličný a křemenáč březový. Z dalších jedlých druhů roste muchomůrka růžovka a zatím pozřídku i slizák mazlavý a některé holubinky.
Nastávající víkend je už pro houbaře příslibem. Potěšující je, že houby jsou převážně mladé, svěží a téměř zdravé. O růstu hub ve významnějším množství se v těchto dnech hovoří zejména ve směru západně od Prahy.
Pozdrav z Držkova…
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 20.8.2013
holubinka mandlová – Russula vesca, jedlá, tržní druh
letní směs hub z lesů kolem Držkova
houby zapečené v bramborech
Také lesy v Jizerských horách a v nich především vlhčí partie kolem pramenišť a potoků se pozvolna probouzejí.
Hřibovité druhy rostou zatím jen poskrovnu; mezi nimi ponejvíce hřib kovář a hřib obecný.
O něco více rostou holubinky, zejména chutná holubinka mandlová.
Z dalších jedlých druhů tu lze najít lišku obecnou a ryzce syrovinku. Patrná je tu aktuální absence výskytu oblíbené muchomůrky růžovky.
Z běžně nejedlých druhů roste hojně penízovka širokolupenná a za nejedním pařezem svítí krásnorůžek lepkavý.
Jedovaté druhy, ani další houby zde t.č. prakticky zatím ještě nerostou.
Na plné koše to ve zdejších lesích zatím ještě nevypadá, ovšem i ze skromného úlovku lze připravit nějakou tu místní dobrotu.
Připravujeme celobarevnou podobu časopisu
O společnosti / Zprávy
Aleš Vít, 12.8.2013
Z historie vydávání časopisu České mykologické společnosti
Vážení čtenáři,
Mykologický sborník, časopis českých houbařů, vychází nepřetržitě již od roku 1919. Po mnoho desítek let přináší radost a poučení generacím zájemců o rozmanitý svět hub a zná ho nejeden houbař.
Nově připravujeme c e l o b a r e v n é vydávání tohoto časopisu, který by měl o jednu dimenzi pohled na houby rozšířit. Nejen v souvislosti s tím vám nabízíme autorský prostor při tvorbě jeho dalšího obsahu.
Uvítáme Vaše články zpracované do podoby krátkých sdělení, příběhů či poznatků a zkušeností vyplývajících z vašeho zájmu o houby.
Pište nám na nejrůznější témata související s mykologií, houbami a houbařením a nezapomeňte své příspěvky doplnit o zajímavé a povedené snímky, vždy v co nejlepším možném rozlišení.
Redakce časopisu se bude Vašim příspěvkům průběžně věnovat, aby informace v nich obsažené byly náležitě využity. Vybraná témata po jejich redakčním zpracování připravíme do tisku. Další, zejména termínově aktuální zprávy, uveřejníme na internetových stránkách www.myko.cz
Vaše příspěvky nám průběžně zasílejte na adresu
Těšíme se na vzájemnou spolupráci s vámi…
Redakční rada České mykologické společnosti
Z před víkendu na Hlinecku…
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 23.7.2013
hřib borový – Boletus pinophilus, jedlý, tržní druh, ovšem toliko původem z dovozu
hřib kříšť – Boletus calopus, nejedlý, hořký
pro kuchyni houby aktuálně rostou, i když jen na vybraných místech
Letošní Celostátní výstava hub se bude konat v Hlinsku. Některé náležitostí tedy nebylo od věci projednat už v předstihu, a to přímo při houbařské vycházce (ve čtvrtek 18.7.) v tamních lesích. A sice za doprovodu člena pořadatelského týmu z MK Hlinsko, Jiřího Laštůvky. Zájemci o houby ho znají spíš pod nickem Kudláček a navštěvují jeho houbařské stránky http://www.kudlacek.estranky.cz/
Pokud jde o současný sortiment růstu hub v této části Vysočiny, ten na tom není aktuálně o mnoho lépe, než jak je tomu jinde po republice. Houbaři bez místní orientace tu nenajdou prakticky nic a houby zde rostou jen na vybraných místech.
Ovšem, kde se tu houby dají najít, tam to stojí opravdu zato. Z nálezů převážně mladých, svěžích a zdravých jedlých druhů rostou křemenáč březový, krvavý a smrkový, kozák březový, hřib obecný, borový, hnědý a nachovýtrusý, liška obecná, muchomůrka růžovka a šedivka. Z nejedlých druhů např. hřib kříšť a z jedovatých muchomůrka slámožlutá. Drobnější terestrické druhy jsou naproti tomu již značně poznamenány suchem, nebo vymizely vůbec.
Při současném panujícím vedru a suchu to i na Hlinecku, dle přítele Laštůvky, ani s ostatními houbami nebude v následujících dnech o mnoho lepší.
Houbařské besedy v přírodě
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 16.7.2013
přednáška o houbách nejblíže lesu, v táborové jídelně
ze zvídavých dotazů a povídání o houbách a houbaření
Probíhající školní prázdniny jsou vhodným obdobím pro pořádání osvětových houbařských besed, diskuzí a přednášek pro děti na letních táborech. Vždyť táboření se děje, pokud ne přímo, pak tedy alespoň (řečeno slovy klasika), v dosahu lesů, vod a strání.
Pokud houby tou dobou rostou, pak postačí jediná vycházka do terénu, aby se rozmanitých hub sešlo dost na libovolně dlouhé povídání.
Jedno z vybraných míst, které zástupci České mykologické společnosti letos až doposud navštívili, je letní tábor u rybníka Borečov na Mladoboleslavsku.
Celkem bylo určeno na několik desítek v místě rostoucích hub. Pro všechny zúčastněné to bylo příjemné a poučné odpoledne na téma zajímavostí kolem přírody, hub a houbaření.
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 24 - Sulc pro houbařova kolena
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 28.6.2013
Fotorecept ke stažení
ve formátu Powerpoint
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 23 - Houby na másle se strouhanou houskou
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 15.6.2013
Fotorecept ke stažení
ve formátu Powerpoint:
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 22 - Kovářský guláš
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 12.6.2013
Fotorecept ke stažení
ve formátu Powerpoint:
Z pondělní pražské přednášky o houbách
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 11.6.2013
ze včerejšího přednáškového podvečera
hadovka smrdutá – Phallus impudicus, ve stádiu vajíčka jedlá
černorosol chrupavčitý – Exidia cartilaginea, sice jedlý, ale zřídkavého výskytu, chraňte ho!
pestřec obecný – Scleroderma citrinum, podmíněně jedlý, jako špetka koření
vláknice začervenalá – Inocybe erubescens (patouillardii), patří k velmi jedovatým druhům!
Zatímco minulá přednáška ČMS se z důvodu uzavření pražských škol v rámci povodňové situace nekonala, včera byla přednášková místnost v SOUO v Belgické č. 29 opět zaplněná do posledního místa.
Jakpak ne, na pořadu totiž byla předposlední letošní jarní přednáška v podání J. Landy, s názvem „Houby pěti kontinentů".
Projekční plocha se jen hemžila rozmanitými a pestrobarevnými zástupci mykoflóry, které jsou ke spatření na vybraných lokalitách napříč naší "Modrou planetou".
Všemu předcházela obvyklá houbařská osvěta, spočívající v bližším výkladu k doneseným čerstvým houbám, které přinesli četní účastníci, aby se o nich dozvědeli více.
Sešlo se odhadem na několik desítek druhů hub.
Objevila se tu mj. všem dobře známá hadovka smrdutá, kterou v lese cítíte dřív, než ji uvidíte. Ta je ve stádiu vajíčka jedlou houbou. Podotýkáme, že nikoli ve všech, nýbrž jen ve vybraných kuchyňských úpravách.
Další, sice také jedlou, ale méně známou a z důvodu jejího uvedení v Červeném seznamu hub ke sběru pro kuchyňské upotřebení nedoporučovanou houbou, je černorosol chrupavčitý. Roste nehojně, zejména na lípách. Bez něj se v kuchyni jistě obejdete a raději ho chraňte!
Pokud v kuchyni používáte pestřec, ať již čerstvý či usušený, případně umletý, pak to čiňte jen v opravdu malých dávkách, odpovídajících používání dochucovacích prostředků. Špetka či plátek této houby ochutí a příjemně provoní každou polévku, omáčku i nádivku. Tak, jak ho vidíte na řezu, je pestřec k použití nejvhodnější. Nepožívejte jeho již zčernalé, vatovitě troupelnaté a měkké plodnice, ty nejsou k ničemu.
Nezapomeňte, že rostou jedovaté houby! Je právě čas dát si pozor na vláknici začervenalou alias Patouillardovu. Je nepříjemně a silně jedovatá a znát by ji měli především ti, kdo si ještě nejsou zcela jisti při sběru čirůvky májovky. Růst obou zmíněných druhů se časově prolíná. Na včerejší přednášce byly k vidění obě dvě.
PRO ZVĚTŠENÍ OBRAZU
KLIKNĚTE NA SNÍMEK
Strana 28 / 55, články 271 - 280 / 544
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >