ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Seznam článků autora Aleš Vít

Strana 23 / 43, články 221 - 230 / 430

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   > 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 3 - Houby s masem v mrkvi

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 17.1.2013

Houby s masem v mrkvi

Houby s masem v mrkvi

Fotorecept ke stažení:

ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 2 - Houbo bramborová kaše alias Houbová lepenice

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 11.1.2013

Houbo bramborová kaše alias Houbová lepenice

Houbo bramborová kaše alias Houbová lepenice

Fotorecept ke stažení ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - ÚVOD - Losos v houbo cibulové smetaně

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 5.1.2013

Losos v houbo cibulové smetaně

Losos v houbo cibulové smetaně

Pod uvedeným názvem nabízíme všem zájemcům z řad houbařů kulinářů pokračování původního FOTORECEPTÁRIA z let 2005 až 2008. To bylo ještě na bývalých stránkách České mykologické společnosti. Předpokládáme, že většina z vás si vzpomene už jen vzdáleně na houbové recepty, které tato rubrika nabízela. Některé z nich vám postupně připomeneme v původním provedení. Přidáme k nim i řadu dalších. Nebudou chybět ani oblíbené fotorecepty v podobě prezentace Powerpoint, které už po nějakou dobu tvoří pravidelnou součást každoročního pražského jarního a podzimního cyklu přednášek o houbách pro veřejnost. Naším cílem je připomenout vám českou tradici i rozmanitost při vaření z hub a s houbami a osvěžit při tom vaši kulinářskou fantazii, aby vás provázela nikoli jen po celou nastávající houbařskou sezónu.

Fotorecept ke stažení:

ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Novoroční houbaření...

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Aleš Vít, 2.1.2013

pařezník pozdní - Panellus serotinus

pařezník pozdní - Panellus serotinus

penízovka sametonohá - Flammulina velutipes

penízovka sametonohá - Flammulina velutipes

ucho Jidášovo - Auricularia auricula-judae

ucho Jidášovo - Auricularia auricula-judae

hlíva ústřičná - Pleurotus ostreatus

hlíva ústřičná - Pleurotus ostreatus

směs zimních jedlých hub

směs zimních jedlých hub

Kdo stihl v první den roku 2013 alespoň na chvilku zajít do lesa, mohl si při troše štěstí dopřát i úspěšnou letošní houbařskou premiéru.

Jako třeba v pražských Modřanech, přesněji v tamní Modřanské rokli, byla k vidění řada aktuálně rostoucích hub.

Jedovaté houby touto dobou prakticky nerostou. Mimo mnohé nejedlé, kterých je tu celoročně na okolních dřevinách všude habaděj, a které poctivě pracují na rozkladu dřevní hmoty, rostou i jedlé houby. Pokud stávající mírné počasí vydrží, je možné stále ještě ojediněle najít otužilejší pozdně podzimní a k nim i zimní druhy, vhodné do kuchyně.

V Novoročním košíku tak zaujaly místo pařezník pozdní - Panellus serotinus, chutný např. ve smetanové polévce z kysaného zelí. Na starých kmenech a větvích černého bezu - Sambucus nigra, kterých je v rokli plno, po většinu roku vyrůstá ucho Jidášovo - Auricularia auricula-judae, které při vlhkém počasí nabývá na objemu a přímo láká k použití do některé z asijských specialit. Obsah košíku obohatila i typicky zimní penízovka sametonohá - Flammulina velutipes, rostoucí tu na pařezech listnáčů a známá především z vánoční polévky. Nechyběla ani hlíva ústřičná - Pleurotus ostreatus, jejíž mnohostranné kuchyňské použití je všem dobře známé.

Využijte tedy příznivé předpovědi počasí pro několik příštích dnů a vydejte si poprvé letos na houby.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Soutěžní osvěta - 3. kolo

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 1.1.2013

1. uveďte český a latinský název této drobné houby, kterou lze najít i v těchto dnech

1. uveďte český a latinský název této drobné houby, kterou lze najít i v těchto dnech

2. jaký je český, slovenský i latinský název této vytrvalé byliny vlhčích hájů?

2. jaký je český, slovenský i latinský název této vytrvalé byliny vlhčích hájů?

3. jmenujte český název houby v detailu a uveďte její jedlost - foto: Oldřich Jindřich - fotosoutěž ČMS

3. jmenujte český název houby v detailu a uveďte její jedlost
foto: Oldřich Jindřich - fotosoutěž ČMS

Vítejte ve třetím kole malé soutěžní osvěty o ceny. Více než o symbolické ceny jde samozřejmě o souboj vás samých s vlastními vědomostmi o houbách i o přírodě. Už jen to, že v případě nejistoty vezmete do rukou knihu či požádáte o pomoc přítele googla svědčí o vaší snaze na sobě zapracovat. A věřte, že se vám píle už zanedlouho zúročí přímo v terénu.

A jak dopadlo druhé kolo? Z některých vašich odpovědí jsou ještě patrné jisté rezervy, ale to snadno napravíte v tomto soutěžním kole.

Pojďme tedy k výsledkům.

Otázky a správné odpovědi z druhého kola:

1.jaký je český i latinský název téhle pěkné, ač nejedlé houby?

(ryzec zelený alias bukový - Lactarius blennius)

2.tipněte si český název houby v detailu (foto: Marie Sobotková - foto soutěž ČMS)

(holubinka černající)

3.uveďte český a slovenský název této nízké vytrvalé byliny

(pstroček dvoulistý, tôňovka dvojlistá)

*Ne právě snadné bylo ve druhém kole dát správnou odpovědět na první soutěžní otázku, při níž neuspěla téměř pětina všech soutěžících.

Gratulujeme vítězi druhého kola a šťastnému oceněnému, kterým je:

Zdeněk Hájek, 232 00 Plzeň

Nyní už se v klidu seznamte s otázkami třetího kola pod soutěžními snímky.

Těšíme se, že k soutěžícím v tomto i v následujících kolech se postupně přidáte i vy ostatní, ať už jste pravidelnými či příležitostnými návštěvníky našich stránek.

Vaše odpovědi zasílejte vždy co nejdříve na adresu:

Více se dozvíte v příloze: INFO K SOUTĚŽI

Radost i poučení přeje Vaše e-redakce

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  PF 2013

sekce  O společnosti / Zprávy

autor článku  Aleš Vít, 31.12.2012

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Černý houbový kuba

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 26.12.2012

Černý houbový kuba

Černý houbový kuba

Nejen o vánocích je ten správný čas připomenout si staročeské houbařské tradice. K legendám houbových pokrmů patří mj. také houbový kuba. Ten černý se připravuje ze stročků, avšak způsobů na jeho přípravu i s jinými houbami existuje tolik, kolik je u nás houbařících domácností.

Přijměte pozvání na jeho přípravu jako náš dárek v podobě kulinářské inspirace.

Prohlédněte si fotorecept, a pokud vás zaujme, našetřete v následujících svátečních dnech do konce roku alespoň trochu času, přistupte k plotně a dejte se do díla.

Přejeme dobrou chuť...

Vaše e-redakce

Fotorecept ke stažení ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z pondělních akcí…

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 5.12.2012

v posterizované podobě zleva: - J. Holec, A. Bielich, M. Beran, J. Padevět

v posterizované podobě zleva:
J. Holec, A. Bielich, M. Beran, J. Padevět

z přednášky V. Antonína - Naše špičky a penízovky

z přednášky V. Antonína - Naše špičky a penízovky

Symbolickou tečkou za významným počinem pro odbornou mykologickou veřejnost i všechny houbaře byl odpolední křest očekávané knihy „Přehled hub střední Evropy“ v kavárně prodejny knih Academia na Václavském náměstí v Praze.

Přítomné hosty krátce přivítal ředitel Nakladatelství Academia Jiří Padevět.

Pak už se spoluautorský tým ve složení Jan Holec, Antonín Bielich a Miroslav Beran rozhovořil o radostech i strastech z přípravy tohoto ojedinělého díla.

Kniha volně vychází a navazuje na původní dvoudílnou publikaci R. Veselého „Československé houby“ ze čtyřicátých, resp. padesátých let minulého století, s čb. i barevnými kresbami autora a následně i na neméně oblíbenou knihu autorů R. Veselého, F. Kotlaby, Z. Pouzara „Přehled československých hub“ z roku 1972, s černobílými pérovkami Antonína Zezuly.

Po čtyřiceti letech je tu tedy další odborná publikace podobného zaměření, tentokrát s více než 1200 barevnými kresbami našeho předního kreslíře hub Antonína Bielicha.

Kniha si nepochybně najde místo v knihovnách mykologů, houbařů, škol i četných odborně orientovaných institucí.

Autorům gratulujeme a knize přejeme na prvních krocích do života vše nej…

Zanedlouho po vernisáži uvedené knihy se v posluchárně SOUO v Belgické ulici v Praze 2 konala prezentace podzimního přednáškového cyklu ČMS „Naše špičky a penízovky“. Přednášejícím byl náš přední odborník, brněnský mykolog Vladimír Antonín. Součástí večera byla i prezentace stále ještě rostoucích čerstvých hub, mezi nimiž nechyběly i některé hřibovité druhy a myko kulináři si alespoň virtuálně pochutnali na houbách připravených „nasladko“.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Malé ohlédnutí za výstavami hub v roce 2012...

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 27.11.2012

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z pondělní pražské přednášky ČMS

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 20.11.2012

z průběhu demostrace donesených hub

z průběhu demostrace donesených hub

šťavnatka hnědobílá – Hygrophorus latitabundus - druh uvedený v Červeném seznamu ohrožených druhů hub ČR

šťavnatka hnědobílá – Hygrophorus latitabundus
druh uvedený v Červeném seznamu ohrožených druhů hub ČR

Houby stále ještě rostou, svědčí o tom několik desítek druhů aktuálně rostoucích druhů, které v rámci demonstrace kolovaly zaplněným sálem v úvodu přednášky dr. Jana Borovičky na téma Houby a DNA.

Rostou i jedlé druhy hub, ovšem s ohledem na kolísající teploty je třeba upozornit na nebezpečí jejich poškození vlivem nočních přímrazků.

Oproti běžnému vzhledu jakkoli pozměněné plodnice tedy již nejsou v tomto období vhodné ke kuchyňskému použití.

To se ovšem netýká některých typicky pozdně podzimních a zejména již v růstu nastupujících zimních druhů hub.

V současnosti hojně rostou například otužilejší druhy šťavnatek.

Mezi několik donesených a na přednášce prezentovaných zástupců tohoto rodu hub patří i vzácnější a ochrany zasluhující šťavnatka hnědobílá – Hygrophorus latitabundus.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 23 / 43, články 221 - 230 / 430

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Příspěvky a předplatné 2019

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .