Strana 26 / 55, články 251 - 260 / 548
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >
- 30.3.2014 Houby / Poznávejme houby Šťavnatka březnovka
- 30.3.2014 Houby / Růst hub Z víkendové přírody…
- 9.3.2014 Houby / Růst hub Jaro klepe na dveře (po týdnu)…
- 6.3.2014 Houby / Růst hub Jaro klepe na dveře...
- 5.3.2014 Zájmová uskupení / Zprávy Houbaři Velké Hamry vás zvou...
- 4.3.2014 Myko akce / Zprávy z akcí Čtyřicáté ochutnávky…
- 25.2.2014 Zájmová uskupení / Zprávy Z výroční schůze hamrovských houbařů
- 13.1.2014 Houby / Růst hub Z nedělní houbařské vycházky...
- 31.12.2013 O společnosti / Zprávy Přání do roku 2014
- 24.11.2013 Houby / Fotoreceptárium Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 27 - Houby s králičí obíračkou
Šťavnatka březnovka
Houby / Poznávejme houby
Aleš Vít, 30.3.2014
na lokalitě březnovek
březnovky v mechatém loži vzrostlého smrko-borového lesa
březnovky v listovém opadu bučiny
Řekne-li se „březnovka“, většina z houbařů ví, o kterou houbu se jedná. Bylo by ale zajímavé vědět, jak často ji kdo při svých houbařských výpravách potkává v přírodě. Informace o nálezech této houby přicházejí do ústředí České mykologické společnosti vesměs jen ojediněle a její výskyt na našem území považujeme obecně za zřídkavý.
Z toho lze usoudit, že březnovka je známá více z popisů v mykologické literatuře, nežli z běžných, houbařských nálezů. Je nemálo pokročilých houbařů i mykologů, kteří po ní dlouhá léta marně pátrají.
Z houbařské praxe je známo, že březnovky chutnají lesní zvěři, s oblibou je vyhledávají a požírají divočáci. Jejich trus pak mívá zelenavý nádech. Tedy nejen podle zbytků roztroušeně vyrýpnutých hub, ale případně i podle zmíněného trusu je pak možné usoudit na okolní výskyt březnovek.
Šťavnatka březnovka patří k časným jarním, lupenatým, jedlým houbám. Její výstižný popis uvádí na str. 320 publikace Přehled hub střední Evropy, ACADEMIA 2012, kolektivu spoluautorů Holec, Bielich, Beran.
*****
522. Hygrophorus marzuolus (Fr.) Bres. - šťavnatka březnovka. Plodnice často v řídkých trsech, dlouho ukryté pod zemí. Klobouk 40-120 mm, v mládí polokulovitý, pak vyklenutý, někdy mírně vmáčklý, často zvlněný. Pokožka klobouku hladká, jemně plstnatá, za vlhka mírně lepkavá, v mládí bílá, později, když plodnice prorazí nad povrch, sedavá až šedočerná, často mramorovaná, někdy s modravým nádechem. Lupeny sbíhavé, bílé až šedavé. Třeň 30-70 x 15-40 mm, válcovitý, často zprohýbaný a vrásčitý, suchý, šedavě bělavý. Dužnina bílá, pod pokožkou klobouku a v bázi třeně šedá. Vůně po medu či uvadajících růžích. Výtrusy 6-8 x 4-5,5 μm, elipsovité, až vejčité. Ill-V. Mykorhizní symbiont jehličnanů (smrk, borovice) i listnáčů (buk). Vzácně, v lesích, většinou v silné vrstvě opadu. [++]. • H. camarophyllus (Alb. et Schwein.) Dumée, Grandjean et Maire - š. kozí má pl. méně robustní, kl. pravidelný, jednobarevně tmavě šedohnědý a I. zřetelně sbíhavé. Pl. vyrůstají na podzim a nejsou ukryté pod zemí. Mykorh. symbiont jehličn., zejm. smrku. Velmi vzácně, ve vlhkých lesích. [+].
*****
Časopis československých houbařů zmiňuje březnovku na svých stránkách poprvé již ve svém prvním ročníku 1919-1920, a to v příspěvku K. Kudrny na str. 16 a na str. 17.
V dřívějších dobách, kdy byla březnovka výskytem bezesporu hojnější, byla i předmětem kulinářského zájmu houbařů. Není divu, je to masitá, chutná a vydatná houba, která téměř nebývá napadána hmyzem. Tomu odpovídá její uvedení v historických kodexech, neboli tržních seznamech jedlých hub, doporučovaných ke sběru a povolených k prodeji. Existují dobové recepty na její přípravu. V podobě ragout (ragú), houbové česnečky či připravená na kvasnicích byla tato houba bezesporu lahůdkou. Mezitím, kdy byla březnovka naposledy uvedena v seznamu tržních hub, resp. v ČSN 46 3195 z roku 1964, uběhlo letos na rok přesně 50 let. Pozdější seznamy s březnovkou, jako s tržním druhem, již nepočítají.
Ano, doba se podstatně změnila, stejně tak i obměna některých druhů v současně platném tržním seznamu hub. A tak s ohledem na zřídkavý výskyt březnovky a z toho vyplývající aspekt potřeby více sledovat a zaznamenávat její výskyt, než ji z potřeby vysbírávat, je dnes běžné kuchyňské zpracování březnovky spíše jen ojedinělou záležitostí.
Šťavnatka březnovka je zařazena v Červeném seznamu hub (makromycetů) České republiky z roku 2007, kde je vedena v kategorii EN (endangered), jako ohrožený druh. Přesto, že březnovka nepatří mezi druhy chráněné zákonem, važme si toho, že se v některých letech objeví i v hojnějším počtu a buďme k ní ohleduplní.
Z víkendové přírody…
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 30.3.2014
destice chřapáčová – Discina perlata, jedlá, tržní druh
dymnivka dutá – Corydalis cava
kačenka česká – Verpa bohemica, jedlá
samička skokana hnědého – Rana temporaria, přemýšlející o zachování rodu
závojenka (zvonovka) jarní – Entoloma vernum, jedovatá
pole česneku medvědího alias lesního česneku – Allium ursinum, oblíbené to jarní kuchyňské byliny
klobouk s jarním houbařským potěšením
Teplé a slunečné počasí posledních několika dnů bylo o tomto víkendu jednoznačnou výzvou nejen turistům, ale především milovníkům přírody i vyznavačům jarního houbaření. Zvýšený provoz na turistických stezkách i na s oblibou navštěvovaných místech byl opravdu znát.
Všude kolem je nyní co vidět, pozorovat a obdivovat.
Zatímco na horách je příroda o pověstný krůček zpět, tak v lužních lesích kolem Ohře poblíž Budyně se v květu jako o závod střídají jarní byliny a zelenají se pole česneku medvědího.
Tamní drobná fauna, včetně té vodní a obojživelné rovněž nezůstává v ničem pozadu.
Na jiných místech ti úspěšnější navíc nacházejí své letošní první druhy časných jarních hub, aby se jimi pokochali, pořídili si jejich snímky do svého fotoarchivu a případně je vyzkoušeli v nějakém svém osvědčeném, rodinném, houbovém receptu.
Ovšem pozor! …kromě jedlých jarních hub již rostou i jedovaté druhy. Všichni méně znalí houbaři by se proto měli vyvarovat nezodpovědným kulinářským experimentům. K ověření svých nálezů se může veřejnost obrátit do nejbližší houbařské poradny, případně konzultovat s odborníky.
Adresa Ústřední houbařské poradny v Praze, jakož i seznam regionálních odboček ČMS a některých dalších spolupracujících míst a osob je k dispozici na zdejších stránkách.
Počasí je zmíněným aktivitám zatím příznivě nakloněno. Přejme si tedy ono příslovečné, …jen aby nám vydrželo.
Jaro klepe na dveře (po týdnu)…
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 9.3.2014
koniklec luční český v květu
dřín obecný pučí do krásy
planá lesní pažitka, svost v jarní houbařově kuchyni
ucháč obrovský - Discina gigas, jedlý druh
třepenitka maková - Hypholoma capnoides, jedlý druh
Na stejných místech, jako v příspěvku o stavu přírody na Berounsku minulý víkend, je patrný posun směrem k jaru.
Květy koniklece se již otevírají.
Pupeny dřínů se mění v květy.
Lesní pažitka o píď povyrostla a je možné ji využít v kuchyni, například při některé zajímavé úpravě prvních jarních jedlých hub.
Ty ale zatím vyrůstají spíš jen sporadicky.
Kromě mladých plodnic ucháče obrovského, (a již minule zmíněné kačenky české) lze sem tam objevit i trs třepenitky makové. Na rozpraskávajícím povrchu klobouků třepenitek je ovšem již patrný nedostatek tolik potřebné vláhy.
Právě sucho je aktuálně hrozícím nebezpečím pro další růst jarních hub.
Jaro klepe na dveře...
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 6.3.2014
jaterník podléška alias jaterník trojlaločný - Hepatica nobilis
koniklec luční český - Pulsatilla pratensis subsp. bohemica
kačenka česká – Verpa bohemica
dřín obecný – Cornus mas
Po letošní mírné zimě se příroda probouzí o poznání dříve.
V hájích na Berounsku už kvetou první podléšky.
Stepi nad Srbskem jsou posety ochmýřenými, ač zatím ještě zavřenými květy konikleců.
Podél lesních cest vyrůstají zelené trsíky chutné lesní pažitky.
Skryté pod listovým opadem se pozvolna aktivuje mycelium jarních druhů hub.
Větve dřínů jsou obaleny žlutými pupeny.
Zatímco v hájích není doposud zcela sucho, v okolní volné krajině, zejména na polích a cestách, je patrný nedostatek vláhy.
Pokračování bez deštivých dnů, to by, bohužel, znamenalo nevalné vyhlídky na březnový růst hub.
Houbaři Velké Hamry vás zvou...
Zájmová uskupení / Zprávy
Aleš Vít, 5.3.2014
Čtyřicáté ochutnávky…
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 4.3.2014
pardubický pivovar – místo konání ochutnávek
defilé vzorků jedné ze soutěžních kategorií
vítěz kategorie mistrů, zakladatel soutěže Josef Sedláček z MK Liberec
V dobře zvolených prostorech restaurace „Pivovarka“ pardubického pivovaru se uplynulou sobotu uskutečnil jubilejní ročník soutěže „O nejchutnější houby ve sladkokyselém nálevu“.
Bylo to nejen rytířské soutěžní klání, ale i setkání dobrých přátel, houbařů a houbařských kulinářů v oboru nakládaných hub a jejich přátel z celé republiky, na začátku houbařské sezóny.
Letošek znovu po pěti letech zpestřila soutěž mistrů, která se v tomto duchu pravidelně koná již od jejího počátku.
Poděkování za vydařenou akci patří všem soutěžícím, návštěvníkům, sponzorům, ale především pořadatelům soutěže z MK Pardubice.
Výsledková listina ZDE:
Z výroční schůze hamrovských houbařů
Zájmová uskupení / Zprávy
Aleš Vít, 25.2.2014
V sobotu 22. února se v salonku restaurace Starý lázně sešli houbaři z Velkých Hamrů, Tanvaldu, Jablonce n. Nisou, Železného Brodu, Bratříkova i z dalších míst, odkud se rekrutují členové a příznivci místního houbařského uskupení. Při obrazové prezentaci si připomněli, co všem společně přinesl rok právě minulý a shodli se na činnosti v roce 2014. Přijali nové spolkové logo a pak se po zásluze dobře bavili.
Za hamrovské houbaře
Aleš Vít
Martina Koťátková
Petr Hampl
Z nedělní houbařské vycházky...
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 13.1.2014
lokalita Koněpruské jeskyně pohledem od lomu Čertovy schody
ohnivec rakouský – Sarcoscypha austriaca
kržatka zimní – Tubaria hiemalis, jedlá
palečka zimní – Tulostoma brumale
Prosluněné okolí Koněpruských jeskyní téměř ničím nepřipomínalo začínající druhou dekádu ledna. Jen v zastíněných místech bylo znatelně chladněji. Předcházející vlna příznivého počasí dala v Krasu aktuálně vyrůst i některým zimním houbám.
Na vybraných místech je zde nyní možné uvidět mezi rašícími kopřivami v hojnějším množství šarlatově zbarvené ohnivce. Z listnatých zbytků dřevního opadu na vyklučených mýtinách rostou jedlé kržatky. Na otevřených a sluncem prohřátých, stepních partiích, kde sem, tam, už kvetou první mochny, jsou ojediněle k vidění miniaturní plodničky paleček.
Tuhle potěchu pro každého vyznavače sledování zimního výskytu hub tu letos doplňuje i mimořádně časný růst prvních trsíků divoce rostoucí pažitky.
Jak dlouho asi tenhle stav vydrží? Kalendářní zima začala teprve před třemi týdny a je připravena kdykoli ukázat, jak je houbařské jaro ještě daleko.
Bez ohledu na počasí si i v nastávajících dnech a týdnech dopřejte pravidelný pobyt v přírodě a nezapomínejte při tom sledovat růst hub.
A těšte se už přitom na březen, na čas prvních smržů…
Přání do roku 2014
O společnosti / Zprávy
Aleš Vít, 31.12.2013
Česká mykologická společnost
děkuje všem svým členům, odbočkám a příznivcům z celé naší republiky za přínosnou spolupráci v právě končícím roce.
Přejeme vám všem do roku 2014 pevné zdraví, dny plné pohody a mnoho radosti při houbaření a při studiu hub.
Výbor, poradna, redakce časopisu, stránek i mapy hub ČMS
Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 27 - Houby s králičí obíračkou
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 24.11.2013
ve formátu Powerpoint
Strana 26 / 55, články 251 - 260 / 548
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >