ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Seznam článků autora Aleš Vít

Strana 42 / 52, články 411 - 420 / 519

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   > 

článek  Hřibovité druhy se hlásí…

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Aleš Vít, 20.5.2011

Boletus erythropus - hřib kovář

Boletus erythropus - hřib kovář

Tradičně k jedněm z prvních rostoucích hřibovitých druhů patří každoročně hřiby kováři.

Patří mezi modrající jedlé hřiby, jsou tuhomasé a málo červivějí, a jsou to oblíbené a houbaři vyhledávané houby.

Vy všichni, kdož znáte místa jejich výskytu, ale i vy další, náhodní houbaři, návštěvníci prosluněných okrajů jehličnatých a smíšených lesů, můžete tyto, v kuchyni na mnoho způsobů dobře využitelné houby, sbírat již nyní.

Kováře na snímcích jsem nalezl a vyfotil dnes, 20.5. v Podruhlí u jihočeských Bělčic, na okraji cesty ve smíšeném lese, v n.m.550 m.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Sírovec a chřest…

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 5.5.2011

Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový - v konzumní velikosti Foto: A. Vít

Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový
v konzumní velikosti Foto: A. Vít

Salát ze sírovce s chřestem - Foto: D. Marounek

Salát ze sírovce s chřestem
Foto: D. Marounek

Ano, sezóna obojího uvedeného je tady. Mladý a šťavnatý sírovec žlutooranžový je vítaným obohacením kuchyně každého kulinářsky zdatnějšího houbaře. O zajímavé spojení sírovce a chřestu se s námi podělil a fotorecept poslal člen ČMS a přispěvatel našich stránek Dalibor Marounek.

Salát ze sírovce s chřestem

Suroviny:

300 g sírovce, 300 g bílého chřestu, 1 kostka špenátových nudlí, 1 červená paprika, bujónová kostka.

Zálivka:

6 lžic oleje, 2 lžičky citronové šťávy, 2 stroužky česneku, kari, mletý černý pepř, sůl

Postup:

Mladý sírovec povaříme v bujónu, až sklouzne z vidličky jako ovar, scedíme a odstavíme. Chřest oloupeme a povaříme v osolené vodě. Sírovec pokrájíme na kostičky a chřest na špalíčky. Povaříme kostku špenátových nudlí, nudle pokrájíme na kousky, přidáme nakrájenou papriku. Přilijeme zálivku, vše dobře vymícháme a dáme vychladit. Salát s pečivem vhodně doplníme bílým suchým vínem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Disciotis venosa - terčovnice síťnatá

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 2.5.2011

Disciotis venosa - terčovnice síťnatá - Foto: Aleš Vít

Disciotis venosa - terčovnice síťnatá
Foto: Aleš Vít

Terčovnice síťnatá na lokalitě

Terčovnice síťnatá na lokalitě

Pole devětsilu

Pole devětsilu

Disciotis venosa - terčovnice síťnatá

Patří mezi jarní vřeckovýtrusé (Ascomycetes). Je řazena ke smržovitým houbám. Ve svém rodu je jediným zástupcem. Roste saprofytně.

Houby na snímcích jsem nalezl a fotil 1. 5. 2011 poblíž Černošic.

Terčovnice tvoří okrouhlé, široce miskovité, laločnatě zprohýbané plodnice, o velikosti až kolem 20 cm. Svrchní strana terčovnice je víceméně žlutohnědá, na spodní straně je bělavě plstnatá, žilnatě sbíhající ke krátkému a v zemi ponořenému třeníku. Dužnina má obvykle pach, připomínající chlor.

Ač místně roste pospolitě, obecně se terčovnice vyskytuje vcelku vzácně na zemi v lesích, parcích i zahradách, jejím prokazatelně oblíbeným stanovištěm jsou podmáčená devětsilová pole kolem potoků, především na vápencem bohaté půdě.

Terčovnice tvarem poněkud připomíná destici chřapáčovou (Discina perlata), ta má ale sytěji hnědé tóny. Vyrůstá z, či v okolí rozkládajícího se dřeva jehličnanů.

Obvyklá doba výskytu: IV-V

Přestože terčovnice síťnatá patří k jedlým houbám, u nás je vedena v červeném seznamu ohrožených druhů, kde je zařazena v kategorii ohrožení „EN“ - ohrožený druh.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Přichází čas májovek

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Aleš Vít, 28.4.2011

Calocybe gambosa - čirůvka májovka

Calocybe gambosa - čirůvka májovka

C.gambosa - čirůvka májovka

C.gambosa - čirůvka májovka

Od četných houbařů z mnoha míst napříč republikou k nám v těchto dnech přicházejí zprávy o růstu prvních čirůvek májovek.

Stalo se tak mávnutím kouzelného proutku v podobě prvních povelikonočních souvislých deštíků.

Nemeškejte proto a navštivte svá oblíbená místa výskytu těchto oblíbených jarních jedlých hub.

Nezapomeňte nám napsat a podělte se s ostatními o radost z vašich houbařských nálezů, a také o nějaký váš tradiční rodinný recept na přípravu májovek…

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Májovky v koprové smetaně

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 28.4.2011

Suroviny:

Houby, čerstvý kopr, domácí zelenina v soli, sladká smetana na vaření, hladká mouka, máslo

Postup:

Očištěné májovky přelijte vývarem ze zeleniny a poduste. Přilijte dohladka vyšlehanou záklechtku ze studené smetany a mouky. Solte už jen opatrně. Míchejte a během provaření přidejte jemně nasekaný kopr. Na konec vložte pro zjemnění plátek syrového másla a odstavte z ohně.

Dobrá rada:

Tuto houbovou omáčku netřeba kombinovat s pečeným či vařeným masem. Pro zvýraznění jedinečné chuti a vůně májovek ji postačí podávat s houskovým, či kynutým knedlíkem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Velikonoční přání

sekce  Aktuality

autor článku  Aleš Vít, 22.4.2011

Česká mykologická společnost přeje všem svým členům, příznivcům těchto stránek i nejširší houbařské veřejnosti pohodové svátky, bohatou pomlázku a úspěšné vykročení do letošní houbařské sezóny.

Děkujeme za vaše příspěvky, kterými se dělíte s ostatními o své poznatky i radost z houbaření.

Těšíme se na další zprávy.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Přednáška Jarní houby

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 19.4.2011

Předvelikonočním tématem prezentace Jana Borovičky byly v rámci pondělního pražského přednáškového cyklu ČMS jarní houby.

V rámci demonstrace byly zastoupeny t.č. aktuálně rostoucí druhy v okolí Prahy.

Z kuchyňsky ceněných hub přibyl ke kačence české, smrži vysokému, destici chřapáčové a ucháči obrovskému i hojnější výskyt tmavobělky žlutavé.

Poprvé v letošní sezóně se tu včera objevila čirůvka májovka.

Hlavní přednáška byla ve znamení ukázky mnoha zajímavých hub i možného splnění houbařského očekávání v letošní začínající jarní houbařské sezóně.

Prezentace všechny přítomné potěšila šťavnatým doprovodným komentářem a průběžně vedenou diskuzí.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Kuřátkovité houby 2010

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 12.4.2011

Ukázka jednoho z prezentovaných druhů...

Ukázka jednoho z prezentovaných druhů...

Přednášející O. Jindřich z MK Hořovice

Přednášející O. Jindřich z MK Hořovice

Kuřátkovité - tvarově i barevně zajímavé houby

Kuřátkovité - tvarově i barevně zajímavé houby

Uvedenou prezentaci včera se zájmem shlédli návštěvníci pravidelných pondělních večerů jarního přednáškového cyklu ČMS na VŠUP v Praze.

Přednášející, Oldřich Jindřich z MK Hořovice, je předním specialistou na tento okruh hub. U něho se soustřeďuje na určení a revizi většina zajímavých nálezů od mnoha, nikoli jen tuzemských nálezců.

Rok 2010 by u nás ve znamení hojného výskytu mnohých zajímavých zástupců kuřátkovitých hub.

Odhadem jich celkem existuje na 300 druhů, z nichž u nás roste kolem padesáti. Jde o makroskopicky obtížně určitelnou skupinu.

Většina druhů kuřátkovitých patří mezi nejedlé a ty, které by bylo možné použít, jsou vesměs navrženy k ochraně. Pro kuchyňské využití, proto, považujeme u nás tuto skupinu vcelku za bezvýznamnou.

Pro všechny přítomné s bližším zájmem o uvedený okruhu hub znamenala prezentace téměř devadesáti tabulí, čítajících na 150 snímků (z nich i některých prvonálezů pro ČR), především vhodnou příležitost k nabytí dalších odborných informací. Ti ostatní se s potěšením kochali tímto, bezesporu zajímavým, světem hub rozličných tvarů a barev.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Jaro je na postupu

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Aleš Vít, 8.4.2011

Morchella elata – smrž vysoký

Morchella elata – smrž vysoký

Entoloma vernum – závojenka (zvonovka) jarní

Entoloma vernum – závojenka (zvonovka) jarní

Ze smržovitých hub v okolí Prahy vyrůstají v posledních dnech kromě kačenek českých také smrže vysoké.

Objevují se i první jedovaté houby.

Mimo ucháče obecné už rostou také závojenky (zvonovky) jarní .

Jistou překážkou hojnějšího růstu hub je aktuální větrno a sucho.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Pozdrav z dovolené

sekce  Houby

autor článku  Aleš Vít, 5.4.2011

Coltricia sp. - ďubkatec - foto: Pavel Nepraš

Coltricia sp. - ďubkatec - foto: Pavel Nepraš

Pozdrav v podobě snímku houby, pořízený letos v březnu na exotické dovolené v Thajsku, zaslal do redakce ČMS náš příznivec, pan Pavel Nepraš z Mělníka.

Houbu nalezl a snímek pořídil na ostrově KO SAMUI. Jedná se nejspíše o některý ze zástupců stopkovýtrusých hub z rodu Coltricia - ďubkatec, (čeleď kožovkovité), který čítá vícero druhů.

V našich podmínkách se nejčastěji setkáme s druhem Coltricia perennis – ďubkatec pohárkovitý. Z dalších jsou to například C. montagnei – ď. Montagneův či C. cinnamomea – ď. skořicový.

Ďubkatec na snímku tedy může být jak některým z u nás se vyskytujích druhů, stejně tak jako, s ohledem na exoticky vzdálené místo jeho nálezu, odlišným druhem od těch našich.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 42 / 52, články 411 - 420 / 519

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
Nemám!
 

Přednášky jaro 2023

Jarní cyklus přednášek byl zahájen v úterý 7.3.2023.

Přednášky se konají každé úterý od 17:45 do 19:45 hodin v budově Střední školy obchodní (Praha 2, Belgická 29, učebna č. 9 ve druhém poschodí).

Výjimkou jsou úterý 14.3. (jarní prázdniny) a 16.5. (členská schůze).

Příspěvky a předplatné 2023

Posílejte na nový bankovní účet:
FIO banka, č.ú. 2401853695 / 2010

Členský příspěvek:

  • Osoby mladší 18 let, studenti a senioři nad 60 let: 100,- Kč
  • Ostatní: 250,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

YouTube kanál ČMS

Online přednášky ČMS a jejich záznamy můžete sledovat na našem novém kanálu Youtube. Odkaz je v nadpisu.

Některé přednášky jsou také vysílány na platformě Jitsi. Sledujte sekci Aktuality na našem webu, před online přednáškou se zde objeví odkaz na připojení ke streamu.

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 2/2022

Novinky v Nálezišti

Poslední zveřejněné nálezy, seřazené podle data a času zveřejnění.

Jste-li členem ČMS a máte přístupové údaje, přihlaste se vpravo nahoře.

Nectria dematiosa

Sarcoscypha austriaca
ohnivec rakouský

Hypogymnia physodes
terčovka bublinatá

Cladonia coccifera
dutohlávka červcová

Dimelaena oreina
rohovka horská

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .