Strana 45 / 55, články 441 - 450 / 544
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >
- 22.4.2011 Aktuality Velikonoční přání
- 19.4.2011 Myko akce / Zprávy z akcí Přednáška Jarní houby
- 12.4.2011 Myko akce / Zprávy z akcí Kuřátkovité houby 2010
- 8.4.2011 Houby / Růst hub Jaro je na postupu
- 5.4.2011 Houby Pozdrav z dovolené
- 5.4.2011 Houby / Fotoreceptárium Houbový aspik
- 26.3.2011 Myko akce / Zprávy z akcí OCHUTNÁVKY 2011
- 26.3.2011 Houby Jaro na startu
- 28.2.2011 Zájmová uskupení / Zprávy Nové stránky MK Brno
- 27.2.2011 Houby / Fotoreceptárium Něco pro labužníky od Dalibora Marounka
Velikonoční přání
Aktuality
Aleš Vít, 22.4.2011
Česká mykologická společnost přeje všem svým členům, příznivcům těchto stránek i nejširší houbařské veřejnosti pohodové svátky, bohatou pomlázku a úspěšné vykročení do letošní houbařské sezóny.
Děkujeme za vaše příspěvky, kterými se dělíte s ostatními o své poznatky i radost z houbaření.
Těšíme se na další zprávy.
Přednáška Jarní houby
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 19.4.2011
Předvelikonočním tématem prezentace Jana Borovičky byly v rámci pondělního pražského přednáškového cyklu ČMS jarní houby.
V rámci demonstrace byly zastoupeny t.č. aktuálně rostoucí druhy v okolí Prahy.
Z kuchyňsky ceněných hub přibyl ke kačence české, smrži vysokému, destici chřapáčové a ucháči obrovskému i hojnější výskyt tmavobělky žlutavé.
Poprvé v letošní sezóně se tu včera objevila čirůvka májovka.
Hlavní přednáška byla ve znamení ukázky mnoha zajímavých hub i možného splnění houbařského očekávání v letošní začínající jarní houbařské sezóně.
Prezentace všechny přítomné potěšila šťavnatým doprovodným komentářem a průběžně vedenou diskuzí.
Kuřátkovité houby 2010
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 12.4.2011
Ukázka jednoho z prezentovaných druhů...
Přednášející O. Jindřich z MK Hořovice
Kuřátkovité - tvarově i barevně zajímavé houby
Uvedenou prezentaci včera se zájmem shlédli návštěvníci pravidelných pondělních večerů jarního přednáškového cyklu ČMS na VŠUP v Praze.
Přednášející, Oldřich Jindřich z MK Hořovice, je předním specialistou na tento okruh hub. U něho se soustřeďuje na určení a revizi většina zajímavých nálezů od mnoha, nikoli jen tuzemských nálezců.
Rok 2010 by u nás ve znamení hojného výskytu mnohých zajímavých zástupců kuřátkovitých hub.
Odhadem jich celkem existuje na 300 druhů, z nichž u nás roste kolem padesáti. Jde o makroskopicky obtížně určitelnou skupinu.
Většina druhů kuřátkovitých patří mezi nejedlé a ty, které by bylo možné použít, jsou vesměs navrženy k ochraně. Pro kuchyňské využití, proto, považujeme u nás tuto skupinu vcelku za bezvýznamnou.
Pro všechny přítomné s bližším zájmem o uvedený okruhu hub znamenala prezentace téměř devadesáti tabulí, čítajících na 150 snímků (z nich i některých prvonálezů pro ČR), především vhodnou příležitost k nabytí dalších odborných informací. Ti ostatní se s potěšením kochali tímto, bezesporu zajímavým, světem hub rozličných tvarů a barev.
Jaro je na postupu
Houby / Růst hub
Aleš Vít, 8.4.2011
Ze smržovitých hub v okolí Prahy vyrůstají v posledních dnech kromě kačenek českých také smrže vysoké.
Objevují se i první jedovaté houby.
Mimo ucháče obecné už rostou také závojenky (zvonovky) jarní .
Jistou překážkou hojnějšího růstu hub je aktuální větrno a sucho.
Pozdrav z dovolené
Houby
Aleš Vít, 5.4.2011
Pozdrav v podobě snímku houby, pořízený letos v březnu na exotické dovolené v Thajsku, zaslal do redakce ČMS náš příznivec, pan Pavel Nepraš z Mělníka.
Houbu nalezl a snímek pořídil na ostrově KO SAMUI. Jedná se nejspíše o některý ze zástupců stopkovýtrusých hub z rodu Coltricia - ďubkatec, (čeleď kožovkovité), který čítá vícero druhů.
V našich podmínkách se nejčastěji setkáme s druhem Coltricia perennis – ďubkatec pohárkovitý. Z dalších jsou to například C. montagnei – ď. Montagneův či C. cinnamomea – ď. skořicový.
Ďubkatec na snímku tedy může být jak některým z u nás se vyskytujích druhů, stejně tak jako, s ohledem na exoticky vzdálené místo jeho nálezu, odlišným druhem od těch našich.
Houbový aspik
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 5.4.2011
Houbový aspik
Z nespočtu nápaditých receptů houbařského kulináře Dalibora Marounka tentokrát vybíráme osvěžující
Houbový aspik
Suroviny: /na 6 porcí/
3 sklenice 0,3l směsi různých druhů zavařených hub v sladkokyselém kořeněném nálevu (v tomto receptu byly použity slizák lepkavý, václavky a ryzce smrkové), 2 sáčky želatiny, čtvrtka celeru, 2 mrkve, 4 na tvrdo uvařená vejce, 2 kostky masoxu, sůl, mletý černý pepř, ocet (případně lze použít část láku z hub).
Postup:
Želatinu rozpustíme ve studené vodě a krátce povaříme, ochutíme ji masoxem, vmícháme scezené houby, pokrájená vejce, přidáme nastrouhaný celer a mrkev. Osolíme, okořeníme pepřem, ochutíme octem, nebo lákem z hub. Směs vlijeme do formy a necháme ztuhnout. Pokrájené plátky aspiku tvoří pohlednou mozaiku. Houbový aspik podáváme obložený pokrájenou čerstvou zeleninou, nebo stejně jako tlačenku, tedy sypaný krájenou cibulkou, opepřený a zakápnutý octem.
OCHUTNÁVKY 2011
Myko akce / Zprávy z akcí
Aleš Vít, 26.3.2011
Společné foto...
O uplynulém víkendu proběhl 37. ročník celostátního kola soutěže "O NEJCHUTNĚJŠÍ HOUBY VE SLADKOKYSELÉM NÁLEVU".
Pořadatelství se bezchybně zhostili přátelé z MK Slavkovský les. Soutěž obsadilo 16 odboček, další tři odbočky se účastnily v roli pozorovatelů. Na devadesát účastníků a zástupců sponzorů dodalo soutěži důstojný společenský rámec. Překrásné prostředí mariánskolázeňské Hotelové školy, osobní účast starosty města při zahájení, skvělá péče žáků školy o přítomné, společenský večer i možnost nedělní prohlídky našeho významhého lázeňského města, to vše, včetně samotné soutěže, přineslo všem přítomným hluboký zážitek z vydařené akce.
Z externích kolegů akci významně podpořili - organizačně zejména předseda MK Plzeň Sváťa Holec, a v tradiční roli moderátora soutěže - předseda MK Hořovice Oldřich Jindřich, kterým rovněž patří velké poděkování.
Výsledky a fotogalerii z průběhu soutěže si prohlédněte na stránkách MK Slavkovský les, zde, v sekci "odbočky"...
Jaro na startu
Houby
Aleš Vít, 26.3.2011
Jaterník trojlaločný, j. podléška - Hepatica nobilis
Bažanka vytrvalá - Mercurialis perennis
Kačenka česká - Ptychoverpa bohemica
Ohnivec černý - Plectania melastoma
Po oteplení v posledních několika dnech zaznamenává pozvolný nástup jara i příroda v okolí Prahy.
Letos, oproti jiným letům sice později, ale již naplno, vyrůstají v okolních hájích spolu s podléškami také bažanky.
Ty jsou zpravidla signálem pro výskyt jedněch z prvních jarních zástupců jedlých hub, kačenek českých, i když zatím převážně jen pod zplaněnými, po hájích porůznu vtroušenými třešňovými solitéry.
Jinou, na pohled roztomilou a malebnou houbičkou tohoto období je drobnější, spíše zřídkavější a snadno přehlédnutelný ohnivec černý, vyrůstající jednotlivě či po skupinkách ve světlejších lesích na rozkládajících se a v zemi ponořených větvičkách.
Nové stránky MK Brno
Zájmová uskupení / Zprávy
Aleš Vít, 28.2.2011
Potěšující zpráva k nám před zahájením letošní jarní houbařské sezóny dorazila z moravské metropole. Blahopřejeme a připojujeme se k přání provozovatelů nově vzniklých klubových stránek. Odkaz na ně naleznete zde v sekci ODBOČKY – BRNO…
Ahoj!!!!
Tak už máme naše stránky.
Všechny nadšence, co fotí a píší o houbách, prosíme o příspěvky.
Nenechávejte si to pro sebe, podělte se.
Za mykologický klub Brno,
Draha Sukupová ( apanachi)
Něco pro labužníky od Dalibora Marounka
Houby / Fotoreceptárium
Aleš Vít, 27.2.2011
Salát z uzených lišek a listového špenátu
Rozpis na 4 porce:
0,3l uzených lišek naložených v oleji, hlávka listového špenátu, cherry rajčata, 20 dkg šunky, miska uvařených špaget, svazková cibulka, mladý kopr, olej z naložených uzených lišek, 3 stroužky česneku, sůl, pepř citrónová št'áva
Postup:
Špenát opláchněte a nakrájejte na malé kousky, uvařte špagety a překrojte je na délku 5cm, nakrájejte cherry rajčata, šunku, česnek a mladou cibulku, vše promíchejte s uzenými houbami. Přidejte pár lžic oleje z uzených hub, k tomu sůl, pepř a citronovou št'ávu. Důkladně promíchejte a dejte na hodinu vychladit. Posypejte najemno krájeným mladým koprem a podávejte.
Strana 45 / 55, články 441 - 450 / 544
< 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 >