ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Seznam článků autora Aleš Vít

Strana 44 / 45, články 431 - 440 / 446

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   > 

článek  Výstavka hub na Dyleni

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 15.6.2010

To pravé potěšení...

To pravé potěšení...

Instalace výstavky

Instalace výstavky

Věž na Dyleni

Věž na Dyleni

5.6.2010  v rámci Dne dětí pořádaného podnikem Lesy České republiky na Dyleni, uspořádal náš Mykologický klub Slavkovský les při CHKO Mariánské lázně výstavku hub.

Vystavovat houby na vrcholu nejvyšší hory Českého lesa, to bylo určitě unikátní a navíc poprvé.

Tato akce měla mimořádný úspěch, za celý den ji navštívilo mnoho účastníků, kteří nevěřili, že je možné v červnu nalézt tolik hub.

Bylo vystavováno celkem 86 druhů.

Členové našeho spolku již 3 dny předem navštívili lokality kolem Chebu, aby zajistili dostatek exponátů.

Pro naši výstavu sbírali i přátelé našeho spolku, za což jim děkujeme.

Účastníci s nadšením komentovali výstavku hub, zejména hřibovité, ale i další druhy hub.

Vystavena byla i pýchavka obrovská, která se vyskytuje v tomto období spíše jen výjimečně.

V rámci výstavy byla i propagace České mykologické společnosti, kdy v letáčku byla vysvětlena její činnost a záměry do budoucna.

Nechyběly ani recepty na houbové speciality, o které byl veliký zájem, a byly do posledního rozebrány.

Od podniku Lesy České republiky nám bylo tlumočeno poděkování s tím, že i příští rok by uvítali výstavu hub zopakovat.

Tuto akci vyhodnotil Jiří Pošmura, předseda MK Slavkovský les.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Tradiční červnová vycházka s hořovickými houbaři

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 14.6.2010

Sláva nazdar výletu!

Sláva nazdar výletu!

Všem známé panorama

Všem známé panorama

V sobotu 12. 6. 2010 uspořádali členové z MK Hořovice každoroční vycházku po trase

Srbsko - Malá Amerika - Karlštejn.

Počasí přálo, nálada účastníků byla skvělá, a tak nebyla nouze o mnoho skvělých zážitků.

Na skutečnost, že hub mohlo být tentokrát během výletu k vidění i více, se pak dočista rychle zapomnělo v jedné z útulných karlštejnských hospůdek.

Foto: Oldřich Jindřich, MK Hořovice

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 13.6.2010

Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový

Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový

Sírovec žlutooranžový má v kuchyni specifické použití

Sírovec žlutooranžový má v kuchyni specifické použití

Laetiporus sulphureus – sírovec žlutooranžový

Patří mezi houby stopkovýtrusé (Homobasidiomycetes), nelupenaté (Aphyllophorales).

Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 11. 5. 2005 poblíž Karlštejna.

Signálně žlutooranžové zabarvení, zprvu bakulovitého a později konzolovitého, bokem na kmenech listnatých stromů přirostlého klobouku tohoto parazitického druhu houby, je v terénu komukoli už zdáli patrné. Mladý sírovec je měkký, aromatický, šťavnatý, a právě jen tehdy bývá v kuchyni ve specifických úpravách zajímavě použitelný.

Obvyklá dobou výskytu: V. - XI.

Jedlý

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Sírovec žlutooranžový

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 12.6.2010

Sírovec ve smetanovém karí

Sírovec ve smetanovém karí

Sírovec ve smetanovém karí

Suroviny: Právě vyrostlý sírovec, cibule, česnek, olivový olej, zeleninový bujón, smetana na vaření, hladká mouka, karí, sůl.

Postup: Najemno pokrájenou cibuli osmahněte s prolisovaným česnekem na oleji, přidejte na plátečky pokrájený sírovec, opékejte, přilijte bujón, přivěďte k varu a pozvolným tahem redukujte do zčervenání. Zalijte ve smetaně zalechtanou hladkou moukou a karí (to v množství podle osobní zkušenosti), míchejte, podle potřeby ještě osolte a pozvolna provařte do zahoustnutí.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Entoloma clypeatum – závojenka podtrnka

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 2.6.2010

Entoloma clypeatum – závojenka podtrnka

Entoloma clypeatum – závojenka podtrnka

Závojenka podtrnka má pestré kuchyňské využití

Závojenka podtrnka má pestré kuchyňské využití

Entoloma clypeatum – závojenka podtrnka

Patří mezi houby stopkovýtrusé (Homobasidiomycetes), lupenaté (Agaricales).

Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 20. 5. 2010 v zanedbaném ovocném sadu v pražské Hostivaři.

Barva hygrofánního klobouku u podtrnek se v závislosti na počasí mění od sytě šedohnědé za vlhka, až po (vysycháním) krémově našedlou. Pod posléze od výtrusného prachu růžovými lupeny svítí pod kloboukem bílý, vláknitý a často pokřivený třeň.

Za vlhkého jara je to hojná houba, jednotlivě i ve skupinkách rostoucí ponejvíce v sadech, zahradách a parcích, často v okolí ovocných stromů a keřů.

Obvyklá dobou výskytu: IV. - V.

Jedlá

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Závojenka podtrnka

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 1.6.2010

Gruntovní podtrnková polévka

Gruntovní podtrnková polévka

Gruntovní podtrnková polévka

Suroviny: Houby, uzený špek, cibule, česnek, mrkev, celer, sladká a pálivá mletá paprika, drcený kmín, mletý černý pepř, čerstvá či sušená drhnutá majoránka, sůl, tmavá jíška.

Postup: Pokrájené, kuchyňsky opracované podtrnky poduste ve vlastní šťávě a odstavte. Na špeku osmahněte cibuli a česnek, přimíchejte papriku, přidejte nastrouhanou mrkev a celer a vše opečte do zlatohněda. Přidejte odstavené houby (houbami nešetřete), podlijte, osolte, okořeňte a uveďte znovu do varu. Zahustěte tmavší sádlovou, případně granulovanou jíškou, míchejte a provařte na mírném plameni do zhoustnutí.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Václavka smrková vypěstovaná v umělé kultuře

sekce  Houby

autor článku  Aleš Vít, 31.5.2010

Armillaria ostoyae - václavka smrková

Armillaria ostoyae - václavka smrková

Václavku smrkovou (Armillaria ostoyae) se po několikaletém úsilí podařilo vypěstovat členu ČMS, panu Františku Brabencovi ze Smržovky. Ze vzorků plodnic, donesených přímo z místa výskytu této houby, jejich postupnou laboratorní kultivací, výběrem vhodné sadby k naočkování mezikulturou a následně i přípravou správného substrátu se podařilo přenést řízený růst této saprotrofně parazitické jedlé houby do prostředí pěstírny hub. Podle F. B., mj., předcházelo tomuto pěstitelskému úspěchu období důkladného sledování a podrobného studia životních podmínek růstu václavky smrkové v jejím přirozeném prostředí.

Foto: Petr Hampl, MK ČMS Velké Hamry

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Mykologická vycházka s MK Hořovice

sekce  Myko akce

autor článku  Aleš Vít, 27.5.2010

Lom Školka - Malá Amerika

Lom Školka - Malá Amerika

MK Hořovice zve na tradiční červnovou vycházku s hořovickými houbaři.

Koná se 12.6.2010 po trase Srbsko - Malá Amerika - Karlštejn

Bližší informace o vycházce najdete v pozvánce.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Morchella esculenta – smrž obecný

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 24.5.2010

Morchella esculenta – smrž obecný

Morchella esculenta – smrž obecný

Smrž obecný je vyhledávaným kulinářským klenotem

Smrž obecný je vyhledávaným kulinářským klenotem

Morchella esculenta – smrž obecný

Patří mezi houby vřeckovýtrusé (Ascomycetes).

Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 9. 5. 2010 v jednom ze sadů na pražském Klíčově.

Nepravidelně kulovitý a hluboce jamkatý klobouk tohoto smrže mívá okrovou, hnědavou až medovou barvu. K bělavému, občas kyjovitému a místy vmáčklému třeni přirůstá svou dolní částí. Na řezu je dutý a za syrova křehký. Jeho vzrostlejší plodnice připomínají podobou robustnější smrž tlustonohý.

Je to nepříliš hojná houba, rostoucí v prosvětlených hájích, sadech, zahradách a parcích.

Obvyklá doba výskytu: IV. - V.

Jedlý

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Smrž obecný

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 23.5.2010

Smrže s makaróny

Smrže s makaróny

Smrže s makaróny

Suroviny: Houby, olivy v oleji, rajčata, sůl, těstoviny.

Postup: Smrže pokrájené příčně na kolečka opékejte na oleji, přidejte k nim spařená a oloupaná koktejlová rajská jablíčka, v oleji naložené a vypeckované olivy, osolte a opatrně krátce promíchejte na ostrém plameni. Podávejte na horkých makarónech.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 44 / 45, články 431 - 440 / 446

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Příspěvky a předplatné 2019

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .