ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Seznam článků autora Aleš Vít

Strana 44 / 44, články 431 - 433 / 433

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   > 

článek  Discina perlata - destice chřapáčová

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 6.5.2010

Discina perlata - destice chřapáčová

Discina perlata - destice chřapáčová

Destice chřapáčová je houba dobře využitelná v kuchyni

Destice chřapáčová je houba dobře využitelná v kuchyni

Discina perlata - destice chřapáčová

Patří mezi houby vřeckovýtrusé (Ascomycetes).

Houbu na snímku jsem nalezl a fotil 15. 4. 2010 poblíž Koněprus.

Tvoří miskovité, někdy až velikosti dlaně dorůstající, zprohýbané, v mládí hladké a stářím vrásčité, svrchu hnědé a na spodu matně bělavé plodnice s krátkým trychtýřovitým třeníkem, zapuštěným do substrátu.

Je vcelku hojná, zejména v teplejších oblastech s výskytem na starých pařezech či tlejících padlých kmenech jehličnanů.

Jde o typicky jarní houbu s obvyklou dobou výskytu: IV.-V.

Jedlá.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Handkea utriformis - pýchavka dlabaná

sekce  Houby / Poznávejme houby

autor článku  Aleš Vít, 27.4.2010

Handkea utriformis - pýchavka dlabaná

Handkea utriformis - pýchavka dlabaná

Pýchavky jsou potěšením v houbařově kuchyni

Pýchavky jsou potěšením v houbařově kuchyni

Pýchavku dlabanou jsem na víkendové upozornění jednoho z chatařů dnes nalezl a sbíral v Praze v okolí Radotína. Patří mezi houby břichatkovité (Gasterales).

Plodnice, vesměs ve velikosti zaťaté pěsti, rostly ve více exemplářích na hojně užívané pastvině. Obvykle se začíná vyskytovat později, přibližně od června. Jde o houbu snadno poznatelnou a dobře využitelnou v kuchyni.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Pýchavka dlabaná

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 26.4.2010

Pýchavky jsou jedlé houby

Pýchavky jsou jedlé houby

Názor houbařů na to, zda je vhodné pýchavky také sušit, nebývá vždy jednotný. Pokud je houba kompaktní, tvrdá a na řezu bílé či smetanové, nanejvýš krémové barvy, čiňte tak bez obav. Jak její celé suché plátky, tak v podobě houbové drti či jemně semletého prachu je pýchavka vhodnou surovinu k přípravě mnoha chutných jídel.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 44 / 44, články 431 - 433 / 433

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Jarní přednášky ČMS
každé úterý
až do 11. 6. 2019.

Pozor - změna zahájení!

Přednáška začíná již v 17:45.
Houby k určení přineste v 17:15.

Příspěvky a předplatné 2019

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 4/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .