ADMINS.CZ Virtis s.r.o. Subway
 

Seznam článků autora Aleš Vít

Strana 15 / 43, články 141 - 150 / 427

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   > 

článek  Na houbách 17. listopadu...

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Aleš Vít, 18.11.2013

 kotrč kadeřavý – Sparassis crispa, jedlý, tržní druh

kotrč kadeřavý – Sparassis crispa, jedlý, tržní druh

liška ametystová – Cantharellus amethysteus, jedlá

liška ametystová – Cantharellus amethysteus, jedlá

strmělka (líha) srostlá – Clitocybe connata, jedovatá

strmělka (líha) srostlá – Clitocybe connata, jedovatá

lysohlávka tajemná var. česká – Psilocybe serbica, var. bohemica, jedovatá, halucinogenní

lysohlávka tajemná var. česká – Psilocybe serbica, var. bohemica, jedovatá, halucinogenní

strmělka číškovitá – Pseudoclitocybe cyathiformis, nejedlá

strmělka číškovitá – Pseudoclitocybe cyathiformis, nejedlá

pařezník pozdní – Sarcomyxa serotina, jedlý

pařezník pozdní – Sarcomyxa serotina, jedlý

ucháč čepcovitý – Gyromytra infula, nejedlý

ucháč čepcovitý – Gyromytra infula, nejedlý

třepenitka maková – Hypholoma capnoides, jedlá

třepenitka maková – Hypholoma capnoides, jedlá

Houbařit se dá i má po celý rok, svátek, nesvátek.

V tomhle ohledu ani včerejšek nebyl výjimkou.

Panovalo sice mlhavé a chladné počasí, ale nemrzlo.

Alespoň tedy v okolí Šternberka, odkud je tento příspěvek.

K vidění tam je stále až překvapivě hojný počet aktuálně rostoucích hub.

Vyskytují se sice vesměs už jen pozdní a otužilejší houby, ale ani o milá překvapení nebyla tentokrát nouze. Patří k nim určitě jak mohutný kotrč kadeřavý, tak i pěkná skupinka plodnic lišky ametystové. Kromě již končící strmělky mlženky tu roste hojně strmělka (dříve líha) srostlá. Ta ještě donedávna patřila k jedlým a dokonce tržním houbám. Na rozdíl od současnosti, kdy naopak již náleží mezi jedovaté druhy. Nenápadné a zpola ukryté v uvadajícím porostu bylin je tu možné potkat ty naše hezké, lysohlávky české. S pojmenováním zástupů z okruhu této houby je to v nejnovější mykologické literatuře poněkud obšírnější. V daném případě ale nejspíš není třeba si dopodrobna zatěžovat hlavu detailní znalostí všech uváděných pojmů, které představuje Psilocybe serbica - l. tajemná a její variety, arcana – l. tajemná obecná, moravica - l. tajemná moravská a již zmíněná, bohemica - l. tajemná česká. V zatravněných příkopech po okrajích cesty podél potoka roste strmělka číškovitá. Z dřevních hub se sporadicky objevuje pařezník pozdní. Překvapivě zde roste metr nad zemí z kmene jasanu několik, ovšem již přestárlých, plodnic ucháče čepcovitého. Jehličnaté pařezy místy obrůstá rosolozub huspenitý a jinde zase třepenitka maková. Ještě je možné najít jedovatou, ovšem jedlé opeňce měnlivé poněkud podobnou, čepičatku jehličnanovou.

Pro vyznavače pozdně podzimní houbařské kuchyně je tedy stále ještě něco k nalezení, ale je třeba pečlivě volit a sbírat s obezřetností jen mladé a čerstvě vyrůstající, chladnomilné, druhy. Ovšem i ty již zanedlouho vystřídají zimní druhy jedlých hub.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 26 - Mlženky jako zavináče

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 16.11.2013

Mlženky jako zavináče - základní suroviny

Mlženky jako zavináče - základní suroviny

Fotorecept ke stažení

ve formátu Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Víkendové inspirace z houbařovy kuchyně - 25 - Trio omáček

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 9.11.2013

Těstoviny s parmazánovou smetanovou omáčkou a houbovým pestem z medvědího česneku…

Těstoviny s parmazánovou smetanovou omáčkou a houbovým pestem z medvědího česneku…

Fotorecept

ke stažení

ve formátu

Powerpoint

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z úterní pražské přednášky...

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 8.11.2013

Pavel Hruška při demostraci vystavených hub

Pavel Hruška při demostraci vystavených hub

hřibivítých hub již ubývá

hřibivítých hub již ubývá

Hlavním tématem byla prezentace využití hub v kuchyni, zaměřená na jedlé ryzce.

Úvod přednášky byl tradičně věnován základní houbařské osvětě, tedy určování a poznávání hub, které přinesli návštěvníci akce.

Houby stále rostou. Jejich skladba se mění, hřibovitých jedlých druhů valem ubývá, a pokud se ještě objevují, pro kuchyni se hodí už jen některé z nich. Např. hřib sametový, připomínající letní hřib žlutomasý alias babku. Na rozdíl právě od zmíněné babky je hřib sametový odolný druh, rostoucí v opadaném listí až do zámrazu. Patří, na rozdíl od hřibu žlutomasého, mezi kodexové druhy.

Naplno nyní rostou odolnější, pozdně podzimní houby. Patří k nim v těchto dnech především jedlé čirůvky fialová a dvoubarvá a strmělka mlženka.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Podzimní houbařská vycházka v Praze

sekce  Myko akce

autor článku  Aleš Vít, 8.11.2013

Akce se koná v sobotu 9. listopadu 2013

Výchozím místem je Evropská 204, areál občerstvení Mc. Donald u konečné tram. č. 20 a 26, zastávka Divoká Šárka, tč. mimo provoz, s náhradní dopravou, bus linka X 26 a dále bus linky 108, 119, 179.

Čas srazu je v 9 hodin, za podzimními houbami do šáreckých porostů vycházíme čtvrthodinu po deváté.

Těšíme se s vámi na viděnou...

MK ČMS Praha

Pro zvětšení obrazu

klikněte na mapku.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Hřib v garáži...

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Aleš Vít, 2.11.2013

zaparkovaný hřib, foto: Fr. Netušil

zaparkovaný hřib, foto: Fr. Netušil

Do redakce nám zaslal a s vámi se o zajímavost dělí pan František Netušil.

Po odstranění betonové desky, opřené o boční, skopanou a ještě nevyzděnou stěnu objevil, že mu k jeho překvapení rostou uvnitř garáže houby.

Kromě hnojníků třpytivých mu zde na skopané stěně vyrostl i tenhle pěkný hřib smrkový.

Stalo se 19. září tohoto roku v obci Huť – Stanovsko.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Mykologický sborník – Časopis českých houbařů poprvé vychází celobarevně

sekce  O společnosti / Zprávy

autor článku  Aleš Vít, 20.10.2013

S radostí oznamujeme všem čtenářům i nejširší houbařské veřejnosti, že právě vyšlo historicky první celobarevné číslo našeho spolkového časopisu.

Není to tak dávno, kdy jsme vás požádali o zasílání rozmanitých příspěvků se sdělením vašich mykologických a houbařských poznatků a zkušeností, doplněných vašimi zdařilými autorskými snímky, (viz. čl. 992).

Děje se tak sice zatím zvolna, ale i díky vám se nyní na stránkách časopisu budou objevovat i další zajímavé články a zprávy, přičemž jeho obsah napříště již nebude omezen počtem zařazených snímků.

Ano, myslíme tím vašich kvalitních snímků s mykologickou a houbařskou tématikou.

Těšíme se na další aktivní spolupráci s vámi všemi.

Vaše redakce časopisu…

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Podzimní houbařské výstavy 2013…

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 20.10.2013

Období každoročních tradičních houbařských výstav jde do finále.

Využijte proto i vy, podobně jako v minulých letech, příležitosti a zašlete nám v předstihu plakátek s údaji o konání výstavy hub právě u vás.

Rádi vám pomůžeme s propagací na spolkových stránkách České mykologické společnosti.

Nově rovněž uvítáme zaslání elektronické podoby „ loga“ vaší odbočky, případně jiné podoby sdružení s tím, že pokud takové ještě nemáte, uvažujte o jeho pořízení. Použijeme ho v záhlaví u každé zprávy od vás.

Pište ohlasy a podělte se s ostatními o vlastní dojmy z letošních výstav na adresu:

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Z houbařské soboty v Zichovci

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 15.10.2013

Byl to vlastně jednodenní seminář pro zájemce o houby. Akce se konala 12.10. v příjemném a pro tyto účely dobře vybaveném prostředí nedávno otevřeného pivovaru v této výstavné obci.

Terénní vycházku účastníků z Čech i přátel ze Slovenska, zaměřenou na sběr právě rostoucích hub následovala provizorní expozice nalezených druhů. Výklad k houbám v podobě houbařské poradny pak následovaly přednášky s prezentacemi o houbách obecně a o houbách nejen v kuchyni. Po všech stránkách vydařená akce proběhla s podporou vedení obce a uvažuje se o jejím pokračování i v příštích letech.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Na houbách u sv. Juliány

sekce  Houby / Růst hub

autor článku  Aleš Vít, 15.10.2013

strmělka mlženka - Clitocybe nebularis, jedlá, tržní druh

strmělka mlženka - Clitocybe nebularis, jedlá, tržní druh

mlženky nyní rostou hojně ...

mlženky nyní rostou hojně ...

demo foto z přípravy mlženek na způsob zavináčů

demo foto z přípravy mlženek na způsob zavináčů

Teplá a prosluněná, uplynulá neděle přímo lákala k návštěvě přírody.

V lesích roste na mnoha místech stále ještě dostatek hub.

Otužilejší druhy postupně střídají již končící, letní houby. V případě jedlých druhů jde o neméně chutné houby.

Tohle všechno platí i pro příměstské lesy našeho hlavního města. V současnosti zde v hojném množství vyrůstají čirůvka fialová, bedla červenající a především všudypřítomná strmělka mlženka.

Je to její specifická vůně, která, co do jejího kuchyňského využití, rozděluje houbaře na dva tábory. Ať je to v tomto ohledu jakkoli, z mlženek připravené zavináče, to je vybraná kulinářská lahůdka.

Počasí houbařům zatím přeje.

Nepromarněte příležitost vyjít se provětrat do terénu a prověřit přitom vaše znalosti podzimních hub.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 15 / 43, články 141 - 150 / 427

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Mikroskopy, USB kamery
a servis

INTRACO MIKRO

Více na www.intracomicro.cz.

Příspěvky a předplatné 2018

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 1/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .