ADMINS.CZ Virtis s.r.o.
 

Seznam článků autora Aleš Vít

Strana 34 / 42, články 331 - 340 / 417

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   > 

článek  Z došlé pošty...

sekce  Aktuality

autor článku  Aleš Vít, 24.12.2010

Do redakční pošty našich stránek průběžně docházejí vaše četná milá vánoční přání a p.f. 2011.

Mnohé odbočky, jednotliví členové a příznivci naší společné činnosti, ale i mnozí další milovníci hub a houbaření

mají důvod ke spokojenosti z právě uplynulé, úspěšné sezóny.

My všichni z redakce našich spolkových stránek, z vedení České mykologické společnosti, z Ústřední houbařské poradny, z pracoviště dřevokazných škůdců a z MK Praha za všechna vaše přání děkujeme.

S radostí je opětujeme a přejeme vám všem klidný a pohodový čas vánoční, pevné zdraví do nastávajícího roku a plno energie pro vstup do nastávající houbařské sezóny 2011.

O výběr alespoň některých z došlých přání se s vámi rádi dělíme.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Program přednášek ČVSM 2011

sekce  Myko akce

autor článku  Aleš Vít, 18.12.2010

Brněnská pobočka České vědecké společnosti pro mykologii

se v roce 2011 těší na všechny zájemce o shora uvedený

cyklus přednášek.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Silvestrovský výšlap s MK Hořovice

sekce  Myko akce

autor článku  Aleš Vít, 17.12.2010

Z Felbabky do Komárova...

Z Felbabky do Komárova...

Všichni jste srdečně zváni...

......................................

Za MK ČMS Hořovice

Oldřich Jindřich

předseda

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Kapr s houbami a zeleninou

sekce  Houby / Fotoreceptárium

autor článku  Aleš Vít, 10.12.2010

Kapr s houbami a zeleninou

Kapr s houbami a zeleninou

Období Vánoc a smaženého kapra s bramborovým salátem se kvapem blíží.

K probuzení chuťových pohárků a důvodem k přeladění na rybí strunu, i případnou generálkou, budiž všem houbařům následující návod na jinou zajímavou úpravu kapra.

Aurotem receptu je člen ČMS a přispěvatel našeho spolkového Časopisu českých houbařů-Mykologického sborníku, Dalibor Marounek z Roudnice nad Labem.

Suroviny:

1 naporcovaný kapr, 20dkg zmrazených, nebo 3 dkg sušených hub, sáček oliv ve slaném nálevu, 1 konzerva loupaných rajčat, 1 cibule, kostka masoxu, hladká mouka, mletá sladká paprika, mletý černý pepř, sůl, olej, sušená celerová nať.

Postup:

Porce kapra osolíme, obalíme v hladké mouce s paprikou, opečeme na oleji a dáme stranou.

Připravíme přeliv; na oleji opečeme kroužky pokrájené cibule, přidáme

zmrazené nebo předem namočené houby a dusíme, vložíme scezené pokrájené olivy

a konzervu pokrájených loupaných rajčat bez nálevu. Ochutíme trochou vývaru z masoxu a

opepříme. Do hotového vložíme porce opečeného kapra.

Podáváme s americkými brambory a sypeme sušenou natí celeru.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Pozvání do Úpice

sekce  Myko akce

autor článku  Aleš Vít, 6.12.2010

Přijďte pobejt...

Přijďte pobejt...

Informace pro odbočky ČMS a další pořadatele:

Využijte i vy, podobně jako ostatní, příležitosti a zasílejte nám plány činnosti, plakátky, případně informace s údaji o konání mykologických či houbařských akcí právě u vás či ve vašem okolí…

Rádi vám pomůžeme s propagací na spolkových stránkách České mykologické společnosti.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Založení nové odbočky

sekce  Aktuality

autor článku  Aleš Vít, 30.11.2010

S potěšením registrujeme rozšíření počtu mykologických odboček.

Ta nejnověji ustavená působí na vstupu do šumavských hvozdů.

Mykologický klub při MěKS Klatovy

Kontaktní osoba: Mgr. Svatopluk Ján

Email:

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Fotografie hub v Lomnici nad Popelkou

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 28.11.2010

Z vernisáže výstavy...

Z vernisáže výstavy...

Od 25. 11. 2010 jste zváni na výstavu snímků hub do reprezentačních prostor nedávno zrekonstruovaného zámku v Lomnici nad Popelkou.

Autorské fotografie členů České mykologické společnosti, mykofotografů Jany Pravcové, Jiřího Háka a Jiřího Kovače, podávají poutavou výpověď o mykoflóře regionů Lomnice nad Popelkou, Svobody nad Úpou a Trutnova.

Výstavu pořádá KIS města Lomnice nad Popelkou ve spolupráci s místním MK ČMS.

Shlédnout ji můžete do konce tohoto roku.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Houby Austrálie 25.11.2010 v Lomnici nad Popelkou

sekce  Myko akce

autor článku  Aleš Vít, 24.11.2010

Houby mezi mrakodrapy...

Houby mezi mrakodrapy...

Kdy - ve čtvrtek 25. listopadu, v 18 hodin

Kde - na Zámku v Lomnici nad Popelkou

Co - přednáška Aleše Víta z MK Praha a MK Velké Hamry

HOUBY AUSTRÁLIE I. - IV.,

část I. (Houby Sydney a okolí)

Navíc - již od 17,00 hodin tamtéž, navštivte

Vernisáž výstavy „HOUBY“

sestavené z fotografií členů ČMS Jany Pravcové, Jiřího Kovače a Jiřího Háka

Srdečně zve MK při KIS,

v Lomnici nad Popelkou

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Myklogická literatura

sekce  Knihovna / Knihy

autor článku  Aleš Vít, 24.11.2010

Česká mykologická společnost doporučuje:

"VELKÝ FOTOATLAS HUB Z JIŽNÍCH ČECH"

Autor příspěvku: MICHAL MIKŠÍK

Tato unikátní kniha začala vznikat kolem roku 2000, když se její editor Tomáš Papoušek rozhodl vydat souhrnné dílo, které by obsahovalo velkou většinu známých hub z jižních Čech. V roce 2004 se nakonec podařilo knihu vydat za přispění Tiskárny Josef POSEKANÝ (www.posekany.cz), která zrealizovala grafické práce, předtiskovou přípravu, tisk a knižní zpracování.

Postupem času se ukázalo, že v prvním vydání jsou na některých místech chyby a zároveň by bylo vhodné knihu doplnit novými informacemi. Z tohoto důvodu se začalo připravovat druhé - opravené a doplněné vydání. V roce 2010 tedy spatřilo světlo světa druhé vydání této knihy, které je stále v prodeji a můžete si jej zakoupit.

Kniha je v oblasti mykologické literatury svým pojetím, rozsahem a vymezením ojedinělým dílem, které nemá ve své kategorii konkurenci. Zatímco běžné houbařské příručky obsahují v průměru kolem 250 druhů hub, v této knize je k nalezení 850 taxonů hub zobrazených na více než 1200 fotografiích a dalších více než 200 taxonů je zmíněno v textu.

Při tvorbě atlasu se autoři drželi v hranicích Jihočeského kraje, regionu známého svým bohatstvím lesů a hub, regionu, který je známý nejen české veřejnosti jako území s relativně nenarušeným životním prostředím.

Jednotlivé taxony jsou stručně popsány, každý taxon je vyobrazen na jedné až třech fotografiích (přes 1200 fotografií v knize). Při výběru snímků byl kladen důraz na věrné, estetické a didaktické zobrazení hub v jejich přirozeném prostředí. Vyobrazené houby byly určeny odborníky z řad profesionálních i amatérských mykologů specializovaných na příslušnou skupinu hub. V popise nechybějí ani údaje o jejich využitelnosti v kuchyni a o jejich ochraně.

Pro houbaře-konzumenty je určena kapitola "Houby v kuchyni", zájemcům o prodej hub na trzích je k dispozici kapitola "Prodej hub v České republice". Do atlasu jsou samozřejmě zařazeny také jedovaté a nejedlé houby.

Více o knize se můžete dočíst na internetových stránkách www.velkyatlashub.cz.

Knihu lze objednat telefonicky na čísle (+420) 387 312 242, e-mailem na adrese

nebo klasickou poštou (list, korespondenční lístek) na adrese "Tiskárna POSEKANÝ - Josef POSEKANÝ, Lannova 8, 370 01 České Budějovice

Knihu je možné objednat na dobírku v rámci ČR za cenu 1544 Kč (cena knihy 1400 + 144 Kč poštovné) nebo si ji lze osobně koupit za cenu 1440 Kč přímo v tiskárně – Lannova 8, 37001, České Budějovice.

Knihu velmi doporučujeme, pro mnohé nyní může být např. krásným vánočním dárkem.

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

článek  Ze zavírání lesa v Ratíškovicích

sekce  Myko akce / Zprávy z akcí

autor článku  Aleš Vít, 18.11.2010

Účastníci zdařilé akce

Účastníci zdařilé akce

Klíč ratíškovských houbařů

Klíč ratíškovských houbařů

Zavírej se lese sirý, byl´s k nám letos milostivý. Děkujem ti za tvé dary, říká houbař mladý, starý. I houbařky pěkné vnadné, sbírat letos bylo snadné. Co se klouzků urodilo, všem i do mrazáků zbylo. Ryzců růstlo i ty pravé hřiby také, hnědé, plavé. Výstava se vydařila, hasičárna nestačila. Po třicáté přišli hosti, exponátů bylo dosti. Stoly byly okrášlené, jak nevěsta

namašlené. Prčíkovů Aničku, měla za to jedničku. Vágnerovu určování, patří velké děkování. Stoly byly plné vzorků, jak v Dúbravě na palouku. Muchomůrky, holubinky, fronta stála na topinky, i guláš byl výtečný, pro pány i pro slečny. I starostka z Močidlan, zaplatila družbě daň, plodnic celou hromadu a spravila náladu. Tím z modrého ovoce, co sa v sklénce ligoce. Ta slovenská Marianka, poslala nám Sanda Janka a s ním víno šampaňský, na stvrzení přátelství. Sobečtí jsme nebyli, se vzorkama jezdili. V Přerově i Mariance, byly naše první štace. Napajedla, Dubňany, objeli jsme bez hany. A nivnický Trtek Joška, na peróně v Brodě počká. To sezony nebyl konec, ještě nezazvonil zvonec. Pomrazky i havelky, putovaly do sklenky. Tyto houby otužilé, chutné jsou a v octě milé. Než si lehneš k odpočinku, otevři nám vrátka chvilku. V čase zimním buď k nám vlídná, ať se občas zjeví hlíva. Dúbravo, sil nabírej, příští rok nám plodů dej. Odpočiň si lese věčný, to ti přeje houbař vděčný“.

Těmito slovy zavírali 17. listopadu houbaři v Ratíškovicích les a děkovali za dary i úspěšné zpracování. A les zamkli opravdu jen na jeden západ, protože houby ještě rostou. Jak se o tom při vycházce všichni přesvědčili. Čerstvé byly hvězdovky klenbová i trojitá. Také čirůvka dvoubarvá, což nepřekvapuje, vždyť se jí někde říká "skleněnka“, to proto, že ji někdy zastihne máz a "zmrzne nastojato".

Ratíškovští houbaři se už nyní těší na sezonu zimní i tu příští. Ať je alespoň taková, jaká byla ta letošní, a ať se jí všichni ve zdraví dočkají.

Vašek Koplík

MK Ratíšovice

odkaz na článek  Odkaz na článek pro citaci

seznam článků  Přehled článků na této straně

 

Strana 34 / 42, články 331 - 340 / 417

 <   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   > 

 
 
Vstup pro členy ČMS
 

Mikroskopy, USB kamery
a servis

INTRACO MIKRO

Více na www.intracomicro.cz.

Příspěvky a předplatné 2018

Členský příspěvek:

  • Studenti a senioři: 75,- Kč
  • Ostatní: 150,- Kč

Mykologický sborník:

  • Členové ČMS: 150,- Kč
  • Ostatní odběratelé: 200,- Kč

Podrobné informace najdete zde.

Vážení milovníci hub a houbaření!

Ještě jste nečetli
Časopis českých houbařů -
Mykologický sborník
?

Začtěte se do zajímavostí ze světa hub, které časopis přináší již od roku 1919.

Časopis si můžete snadno objednat zde na myko.cz.

titulní strana Mykologického sborníku 1/2018

Přístup do členské části stránek

Jste členem ČMS a ještě nemáte přístup do členské (neveřejné) části stránek myko.cz? Najdete zde Náleziště - nástroj na evidenci vlastních nálezů a spolupráci s kamarády a mykology při určování nálezů. Uvítáme také spolupráci odborníků na projektu Myko atlas.

Požádejte o přístupové údaje .

Chcete inzerovat na myko.cz?

Máte-li zájem o placenou firemní reklamu na našich stránkách, kontaktujte nebo .